Annonce

Annonce

Svar: Projekt af med bleen - er det nu?


5. august 2013

Kategori:
Alder:
2 år, 9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

I forhold til din søns alder og det at I lige nu kan udnytte sommeren og prøve at lade ham gå uden ble - ja så lyder det rigtig fint at forsøge, præcis som du også har gjort.
Når det er sagt, så er det dog vigtigt at renlighed er noget der sker i samarbejde med barnet, hvis ikke man kan samarbejde omkring det, så er det meget svært at få til at lykkes.

Der er tre faser i renlighed:

1. Barnet kommer og fortæller at det har tisset og gerne vil have en tør ble på. Barnet er altså bevidst om at noget er i bleen og at det ikke er rart med våd ble.

2. Barnet kommer og fortæller når det sker "nu tisser jeg" - og har således fornemmelsen for det, når det sker og fortæller stolt, at det er nu.

3. Barnet når at sige til lige inden. Barnet fornemmer tissetrang (eller afføringstrang) og når at sige til - dog stadig skal I skynde jer rigtig meget for at nå toilet eller potte.

Derudover er det en forudsætning at barnet kan holde sig tør i mindst 3 timer. Er man i tvivl, vil det være en rigtig god idé at skifte barnet med ca 3 timers interval, for at se om bleen er tør.

Når det kan være en rigtig god idé at udnytte sommeren og tage bleen af ham netop nu, så er det fordi I på den måde kan få "skubbet lidt til faserne". At gå rundt uden ble kan være med til at gøre ham opmærksom på, hvad der foregår, hvad det er for signaler han skal være opmærksom på. Han står i haven i et par badebukser og pludselig tisser han - når I siger "Hov nu tisser du!", så ved han hvad det er, kender fornemmelsen og vil lettere selv kunne sige til, når han mærker det igen.

Og når det så er sagt, så synes jeg det er en god idé ikke at tage bleen af for tidligt, men i stedet indføre faste toilettider. Det kan være en god idé at bruge buksebleer, der kan trækkes op og ned som et par underbukser og han skal ikke tisse i bleen. Det er en sikkerhed - hvis bleen er våd, så skiftes den, I roser ham for at forsøge og så prøver I at nå det næste gang, hvis bleen ikke er våd eller kun let våd, så roses han for det og super at han havde den på og den kan bruges igen. Det er altid et nederlag med våde bukser, men en tør ble er en succes - og en våd ble er helt okay en gang imellem, for det er svært at nå toilettet i tide :)

Det er rigtigt at bleer i dag suger rigtig godt og at han derfor kan have svært ved at mærke, når han har tisset. Man kan købe traning pants - det ...


Annonce

... kan suge få dryp, men ikke suge som en ble. Man kan naturligvis også prøve med underbukser i bleen, for at se om han vil acceptere dette, som din kollega har foreslået ... Men, når det er sagt, så tænker jeg dog, at det ofte handler om at få ham på toilettet ca. hver 3 time og at det her er vigtigt ikke at spørge ham "skal du tisse?" - han vil sige nej og tisse få minutter efter.

Han skal derfor ikke spørges, men følges derud. "Kom vi går lige ud og tisser før vi skal køre", som en helt naturlig regel, der gælder alle. Du tisser og han skal tisse inden I skal ud af huset - ligesom I tisser som det første om morgenen og det sidste inden I skal sove, ligesom I tisser i forbindelse med måltider osv. Det skal være så naturligt som muligt.

Og ja - man kan godt nogle gange have glæde af at bruge lidt belønning - at han får en chokoladeknap, en vingummi eller lignende, når det lykkes at tisse eller lave på toilettet - eller han kan få en stjerne på et stykke papir og når papiret er fyldt, så udløser det noget han rigtig godt kan tænke sig. Brug af belønning virker dog bedst, hvis han er næsten renlig og det er den sidste lille hurdle I lige skal over - at han f.eks. har fuldstændig styr på vandladnings og afføringstrang, men ikke rigtig tør give slip - her kan belønning være det, som giver sidste skub. Og hos jer lyder det som om at det vil være lidt for tidligt at prøve med belønning, at han i første omgang skal hjælpes med at nå toilettet i tide og efter faste rutiner.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Prøv at tale med ham om projektet - læs bøger for ham om at blive renlig og prøv at fornemme om han er parat eller om det ikke er nu. Hvis han selv er motiveret, så skal I gribe chancen og udnytte sommeren. Når det bliver tid til flyverdragt igen, så er det rigtig svært at træne renlighed - og svært at nå toilet i tide, så hvis I kan nå det nu, vil det være rigtig dejligt for jer alle. Men det kræver naturligvis at han selv forstår, hvad det handler om og at han er motiveret og ved at I vil hjælpe ham og tror på at han kan :)

Med hensyn til afføring, så prøv at se om I kan få ham til at "prutte", når han sidder på toilettet og tisser. Det at prutte, vil han måske synes er sjovt. Prøv også, når du tørrer ham at vise ham, hvis der er lidt brune streger på toiletpapiret, så kan han se at der er lidt afføring og at det ikke er farligt, men helt okay.

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex

Tvillingefødsel

Det er altid noget ganske særligt at få et barn, men at få to på en gang er noget helt specielt.

En tvillingefødsel skal helst foregå på en specialafdeling, fordi der ved fødsel af to børn er større risiko for komplikationer. Cirka halvdelen af alle tvillingegraviditeter bliver afsluttet med planlagt kejsersnit, og når du er i 36. graviditetsuge, vil du ofte få svar på, hvorvidt du kan føde vaginalt, eller om det anbefales, at du føder ved planlagt kejsersnit.

Man...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce