Annonce

Annonce

Svar: Vedr. ændring af søvnrutiner


5. august 2013

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Stine

Tak for dit brev :)

Det er ganske rigtigt at nogle vaner og rutiner er rigtige gode på et tidspunkt, men i takt med at barnet bliver ældre, så bliver der behov for nye rutiner og det er helt naturligt. Det er ikke forkert, det er sådan tingene naturligt udvikler sig :)

Det er rigtig fint at I har forsøgt at introducere en sovebamse. Det kan også være en sut på en sutteklud, en slaskedukke eller lignende. Det er vigtigt at denne følger ham altid - han skal også have den med i barnevognen, i bilen, i dagplejen osv. Så det er en fast følgesvend for ham. Det betyder at når han er ked af det og træt, så får han sin bamse, han får stadig også jer, I er der for ham trøster ham, holder om ham, beroliger ham, vugger ham osv. men I skal prøve at have puttebamsen/suttekluden der og aflede ham, så han ikke tager fat i jeres underlæbe.

Derudover vil det være rigtig godt at I nu introducere en godnathistorie. Det vil give jer mulighed for at sidde ved siden af ham, når han skal sove (i stedet for at ligge) og han vil naturligt ikke kunne få fat i jeres underlæbe, når I sidder op :) I kan holde ham i hånden i stedet, så han kan mærke at I er der, men samtidig ikke komme ind i en vane, hvor han så bliver afhængig af jeres hånd! Derfor vil det være rigtig godt at I beder ham slippe jeres hånd, når I f.eks. læser højt fra bogen og er nødt til at bladre til næste side. Han er nødt til at slippe, for at I kan læse videre, ikke fordi I ikke vil holde ham i hånden. Og det samme med behovet for at mærke jeres underlæbe - I kan ikke ligge og lade ham pille ved den, for så kan I ikke læse eller synge godnatsang for ham - hvilket vil være et fint ritual for ham nu.

Når han tager fat i jeres læbe, så skal I ikke sige nej eller skælde ud, men i stedet prøve at aflede ham, fjerne hans hånd, uden at gøre for stort et nummer ud af det, så han drejes væk fra at ville pille ved jeres læbe - og sætte noget andet i stedet.

Med hensyn til at falde i søvn selv, så har han nu en alder, hvor han godt forstår at I ikke er forsvundet helt, selvom han ikke kan se jer. Det betyder at I godt kan gå kortvarigt fra ham, ikke for at gøre ham ked af det, han skal ikke være ulykkelig, men for at vise ham at det ikke er legetid, men sovetid. I kan f.eks. gå i 3 minutter og lade ham ligge og tumle lidt rundt i sengen og så komme tilbage og være hos ham, berolige ham osv. og se om han så kan finde ro. Nogle gange kan det være en idé at lade ham ligge lidt alene, fordi jeres tilstedeværelse også kan gøre at han tror I skal lege og ikke sove. Det afhænger helt af, hvordan han reagerer på at I går.

Det kan også være en idé at bruge det, jeg kalder for "stryge tøj metoden". Jeres dreng har naturligt brug for jeres tryghed og nærhed når han skal sove og det skal I naturligvis anerkende. Men samtidig er det også fint at ...


Annonce

... lære ham at sove i sin seng og forbinde det med noget trygt og dejligt og noget han sagtens kan klare.

I stedet for at sidde hos ham og holde i hånden hele tiden eller at gå fra ham og han så bliver ked af det og føler sig forladt og alene, så kan det være en idé at være i nærheden og samtidig lave noget praktisk. Det kan være at tage strygebræt, strygejern og vasketøj med på værelset.

I skal stå lige ved døren, så han kan ligge i sin seng og se jer. Det er vigtigt at han kan se jer fra sin seng og at han ikke behøver rejse sig fra sengen, for at se om I er der. Og I kan og bør naturligvis også tale med ham, så han kan høre at I er der.

Det at være i gang med noget praktisk som at lægge tøj sammen eller stå og stryge tøj, signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor og far har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig. Han begynder som sagt at have lidt bevidsthed om at I er der, sidder i stuen og hygger jer, når han skal ligge i sin seng og han vil naturligvis være en del af det dejlige I har sammen. Derfor er det vigtigt at signalere at der netop ikke sker noget spændende eller særligt hyggeligt lige nu, men at det er kedeligt det der foregår, og at han derfor ligeså godt kan lægge sig til at sove.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Samtidig kan man så verbalt betrygge barnet og fortælle hvad man vil have barnet til "jeg er lige her, læg du dig ned skat". Netop det at have noget praktisk at tage sig til sender også et signal til barnet om, at man ikke bare sidder og venter på at det skal sove. Han kan kalde på dig "Moaar ...?!" og du kan svare igen "ja, jeg er lige her, læg du dig bare til at sove". Så I stadig er der, betrygger, beroliger osv. men samtidig holder fast i at det er sengetid for ham nu.

På samme måde kan man udnytte det at skulle lave noget praktisk – f.eks. gå frem og tilbage med rent tøj som skal lægges på plads – man har nemlig et formål med at gå frem og tilbage og det er noget helt andet end at vente på at barnet sover. Man siger således: "Jeg henter lige noget af dit tøj, så kommer jeg igen" i stedet for "nu skal du lægge dig til at sove og så kommer jeg igen". Det sender nogle andre signaler og gør samtidig barnet rolig ved at være i sin seng.

Når I har gjort jeres dreng tryg ved at skulle være i sin seng, netop ved at stå der og stryge tøj, lave noget praktisk, så kan I stille og roligt udvide netop med at hente tøj, der skal lægges på plads og på den måde stille og roligt få vænnet ham til at være der alene, velvidende, at I kommer igen, som I har lovet - I skal bare lige hente en bluse eller lignende :)

I kan i den forbindelse overveje om I vil flytte ham på eget værelse nu eller om I vil lade ham blive i soveværelset - det afhænger helt af, hvad I fornemmer vil fungere bedst for jer alle tre :)

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Massage - baby

Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.

Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...

Læs mere i Babylex

Epiduralblokade ved fødsel

En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.

Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce