Svar: Amning om natten
Kære Nina
Tak for dit brev :)
Når børn har ondt, tænder bryder frem, de er syge osv. så vil de naturligt søge brystet ekstra. Det er tryghed, genkendelighed og ro og det er derfor helt okay at børn i disse perioder ammes lidt mere.
Når du er startet på arbejde, far har taget over og passer jeres dreng derhjemme, så vil jeres dreng naturligt savne dig. Ikke fordi far ikke gør det godt, for det er jeg helt sikker på at han gør - men fordi jeres dreng er vant til at det er dig der er hjemme og samtidig er han så lille, at han ikke forstår, hvor du er, når han ikke kan se dig. Han kan ikke forstå en forklaring om at du kommer hjem igen, han forstår ikke, hvor du går hen, når du går, han kan heller ikke forholde sig til tid og ved derfor ikke om du kommer tilbage om 5 minutter eller om 5 timer...
Heldigvis har han jo to omsorgpersoner, der tager sig af ham og når mor ikke er der, så er far der - og far er ligeså god! Men adskillelsen fra dig i dagtimerne gør naturilgt at han søger dig ekstra, når du er hjemme - og derfor søger brystet ekstra. Igen fordi brystet og mor hører sammen og det er ekstra tryghed for ham at mærke at du og brystet er der. Det er noget af det mest trygge han kender.
Samtidig er han jo nu i separationsfasen - det betyder at han lige nu øver sig i at adskille sig fra jer forældre, han øver sig i at bevæge sig mere og mere ud i verden på egen hånd, begynder at krybe, kravle, rejse sig ved tingene osv. Og for at kunne adskille sig / separere sig skal man være knyttet til - og derfor vil man ofte opleve at børn i denne alder på den ene side klynger sig, de vil helst være på arm, græder, når man går ind i et andet rum osv. og på den anden side, vil de ikke op, de skubber os forældre væk, vil op, vil ned igen, vil op, vil ned igen ... det er helt normalt for deres alder og den udvikling de går igennem - og igen vil det ofte betyde at de søger brystet lidt ekstra.
Brystet søges ofte om eftermiddagen, når mor kommer hjem fra arbejde, så vil han måske meget gerne die - det er en måde at blive bekræftet i at du er hjemme igen og at du stadig er der for ham - og det kan i princippet være bedre i en periode at amme ham en ekstra gang her i stedet for om natten. For ofte søges brystet også ekstra om natten og det kan let blive en lidt dårlig vane.
Du skal i hvert fald være opmærksom på hvor meget han dier i løbet af natten, for hvis han dier hyppigt hos dig, så er der en risiko for at han får for meget mælk og det betyder at han ikke vil spise nok om dagen, hvilket igen vil øge hans behov for brystet om natten - og det er en rigtig dum cirkel at komme ind i. Det kan også gøre at han ...
... bliver afhængig af brystet for at komme videre i søvnen og lærer at han ikke kan sove uden brystet - og det er også en lidt dum situation at skulle komme ud af.
Det vil derfor være rigtig godt at I lige nu hjælper Lukas med at få mad og mælk/væske nok i løbet af dagen og aftenen, så han ikke behøver søge det ekstra om natten - så I ved at han ikke vågner, fordi han reelt har behov for mad og mælk.
Og derudover skal du så prøve at vurdere, hvornår det er okay at han ammes, fordi han har brug for at mærke at du er der for ham, mærke at du ikke er forsvundet og give ham den tryghed som mor og brystet er - og samtidig holde fast i at du jo er der, også selvom han ikke ammes, for mor og brystet er to forskellige ting. Det kan være en rigtig svær balance at finde, men prøv om du kan fornemme, hvornår han reelt har behov for brystet og hvornår det vil være nok at du eller far beroliger, betrygger, kærtegner, putter osv. men uden at han ammes. Hvis han virker lidt tørstig kan han få lidt vand i stedet...
Jeg vil lige sende dig en dagsplan, som den kan se ud til en dreng på 8 måneder:
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.
Puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk - det kan være hjemmelavet eller det kan være mos fra glas eller frost. Vand af kop.
Ammes/Flaske eller mælk af kop og puttes til middagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med revne æbler, frugtmos eller lignende, vand af kop.
(Må gerne i en periode ammes, når mor kommer hjem, hvis det giver mere ro og det kan være bedre at amme her end midt om natten)
Aften 18: Udgangspunktet er familiemad, almindelige børnevenlige retter, det kan være pasta med kødsovs, boller i karry, frikadeller (kød eller fiskedeller), laks fra ovnen osv. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.
Kommer i bad, gøres klar til natten
Tilbydes godnatgrød ca 19.30 - det kan være en flerkornsgrød eller mysligrød, vand af kop.
Ammes og puttes ca kl 20
Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover uden yderligere bryst til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med grød.
Jeg håber denne plan giver lidt idé om, hvad der skal til for at undvære mælk om natten og at mine tanker hjælper lidt videre til at vurdere, om jeres dreng vågner fordi han reelt har brug for mælk eller om det er trygheden han søger.
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke - og rigtig god sommer!:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Vugge - møbel
En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.
Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...
Udvikling - børn
Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:
1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven
2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.
4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.
5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!
Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)
Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.