Annonce

Annonce

Svar: Mine tvillinger vil pludselig ikke sove til middag


3. juli 2013

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der er ingen tvivl om at det at skulle starte i vuggestue påvirker dine børns evne til at sove til middag - også selvom de er vant til dagplejen. Vuggestue er noget helt andet, der er nye voksne, nye børn, nye rutiner at forholde sig til og det er naturligt svært.

Det kan gøre det ekstra svært for dine børn at koble fra, når de skal sove. De vil ikke sove, men vil opleve, følge med, lege - mærke verden og alt det nye, undersøge og udforske og tiden skal ikke soves væk. Men samtidig har de naturligt stadig brug for deres søvn og det er rigtig vigtigt at du hjælper dem med at få sovet.

De er naturligt også lige nu i en alder, hvor de begynder at vise mere selvstændighed og egen vilje og dermed også protest mod at skulle sove. Du fortæller at du plejer at putte dem i deres tremmeseng og at det normalt er gået rigtig godt. Nu skal du enten trille dem i barnevognen, hvilket ikke er stor succes, eller du skal putte dem med skrig og skål og store protester og når du går, så skriger de.

Det er rigtig vigtigt at I holder fast i et fast stå op tidspunkt om morgenen, så dagen starter til samme tid uanset om det er hverdag eller weekend. Og det lyder som om at dette fungere nogenlunde hos jer - det er godt. På samme måde er det vigtigt at du søger for at deres tidspunkter for mad, aktivitet og søvn dagen igennem også er ens hver dag. Det er med til at påvirke deres indre ur, deres cirkadiske rytme og dermed deres fornemmelse for behov for søvn.

Jeg vil anbefale dig at du, når du har dem hjemme, prøver at putte dem til middagslur med det jeg kalder for strygetøj-metoden. Jeg har tidligere beskrevet denne for dig - og den kan med fordel også sagtens bruges om dagen.

Det at du står i nærheden, så de kan se dig, at du laver noget praktisk vil være rigtig godt. Du får ...


Annonce

... signaleret, at det ikke er legetid, men sovetid og samtidig laver du noget kedeligt. Du kan sige til dem, hvad det er du forventer "læg dig ned skat" - en lille kommando, som de godt kan forstå. Det har stor betydning, at de selv lægger sig ned. Du kan evt. give dem en kop lun mælk og en banan før putning, som en del af ritualet, det kan også være med til at skabe lidt ro.

Og så er du der, du går ikke fra dem. De kan se dig og du kan se dem og de behøver derfor ikke skrige ulykkeligt, fordi de føler at du forsvinder. Det er helt naturligt at de lige nu kan have ekstra behov for dig, fordi de er startet i ny institution og derfor er det rigtig godt at prioritere at være der.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange kan det også være en god idé at du putter dem i seng og sætter dig og læser en historie højt, som de så skal ligge og lytte til. Du er der, taler med beroligende monoton stemme, som de kan ligge og lytte til og dermed falde til ro. Igen netop vigtigt at du er der, så de ikke bliver for ulykkelige. Det er lagt bedre at du sætter dig og bruger 15 minutter, når de skal sove og de så falder til ro og får deres middagslur, end at du går og måske ender med at kæmpe med dem i en time eller mere...

Hvis du læser højt for dem eller står og stryger, lægger tøj sammen eller andet og de smider sut, legetøj eller andet ud af sengen, så lad det ligge i starten. Gør det du er igang med færdig (læs siden i bogen færdig eller stryg skjorten færdig) og gå så hen, tag det de har smidt op til dem igen, hjælp dem med at blive lagt ned, puttet med dynen osv. og gå tilbage til det du er igang med. Rejser de sig med det samme, smider med tingene igen, så venter du igen med at gå tilbage og gør det du er igang med færdigt, før du så atter går tilbage, samler tingene op, putter dem osv.

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce