Annonce

Annonce

Svar: Energirig kost til pige, der vil spise selv!


2. juli 2013

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære A

Tak for dit brev :)

Det er rigtig dejligt at lillesøster gerne vil spise mad i stykker og tydeligt er bevidst om, hvorvidt hun får det samme som I andre - og nogle gange vil det I har på jeres tallerken naturligt være mere interessant end hendes egen mad, også selvom det er samme mad og så må det være sådan :)

Grød og grøntsagsmos er lettest at energiberige, fordi kan komme både mælk og fedtstof i - så hvis I stadig kan få hende til at spise lidt skemad, så vil det være rigtig godt.

Derudover er det en rigtig god idé at bruge grøntsagsmos som smørbart pålæg. Du kan lave det selv, ligesom du har lavet smørbart fiskepålæg, du kan også købe grøntsagsmos på glas, som kan bruges og smørres på brøddet. Det kan være en måde at få lidt mere mos i hende.

På frugtmos eller frugtgrød kan du komme lidt mælk, som sikrer hende lidt mere mælk/væske, men også lidt fedt sammen med frugt. Men ellers lyder det jo som om at hun får mælk nok, da du stadig ammer en del. I Danmark anbefales det, at hun får fuldt tilskud af jern - hvis hun ikke med sikkerhed får mindst 400 ml MME dagligt, bare til orientering...:)

Familie- og børnevenlige retter er rigtig godt - det kan være lasagne (kød eller lakselasagne), pasta med kødsovs, boller i karry, kartoffelmos med millionbøf, frikadeller (kød eller fiskedeller), fiskefilet, laks fra ovnen osv. Retter med mild fisk og hakket kød er ofte et hit hos børn - og så retter med sovs. Sovs giver smag, men er også en måde at sikre hende ekstra fedtstof på og du kan lave sovs på mange forskellige måder. Det kan f.eks. være brun sovs, bearnaise, karrysovs osv. Men det kan også være forskellige grøntsagssovs som tomatsovs, ærtesove eller lignende - lavet med vegetabilske olier.

Hvis hun får kogte stykker grøntsag f.eks. broccolibuketter, blomkålsbuketter eller lignende kan lidt smør eller smørsovs også ...


Annonce

... bruges på. Det anbefales dog at du variere de forskellige former for fedtstof, så hun ikke kun får smør og smørbare produkter, men også får forskellige plantemargariner og vegetabilske olier.

Mit forslag til en dagsplan for et barn i 8-9 måneders alderen ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, lavet med mælk og fedtstof, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 11.30-12: Brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne både kød og fiskepålæg, suppleres gerne med grøntsagsmos - det kan være rester fra aftensmaden eller mos fra glas. Grøntsagsmos kan også bruges som smørbart pålæg. Suppleres også gerne med kogt pasta, stykker af frikadelle, kogte grøntsager og lignende - alt efter hvad hun mundmotorisk er parat til. Vand af kop

Ammes eller flaske og puttes til middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En lille portion tykmælk eller lignende neutralt surmælksprodukt med 3.5% fedtindhold med lidt frugtmos, fint revne æbler eller lignende på som topping, vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet er familiemad, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød eller en banan, som del af putteritualet, mælk af kop.

Ammes eller flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor dagen starter med grød...

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre og tænker også at det er rigtig vigtigt at du fokuserer på at hun er glad for at spise og nyder måltiderne - for det lyder sådan og det er rigtig dejligt! Hun er sandsynligvis rigtig god til at spise familiemad sammenlignet med de børn du møder, hvor I bor ...:)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annonce