Annonce

Annonce

Svar: Søvnproblemer med yderligere udfordringer


1. juli 2013

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og velkommen til :)

Tak for din fine beskrivelse af din datter, dine fine overvejelser og forklaringer omkring, hvad I tænker og hvad I indtil videre har forsøgt jer med - og jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det er rigtigt, som du har læst, at separationsfasen, tandfrembrud osv. spiller ind hos jer og det er super, at du er opmærksom på dette og giver din datter den ekstra nærhed, kontakt osv. som hun søger lige nu. Det er vigtigt at hun kan se dig, mærker at du er der og at du lytter til dette behov. Men hos jer, spiller noget andet også ind - nemlig det, at hun rent motorisk har været/er meget hurtig. Det er rigtig dejligt og skønt at hun kravler, rejser sig, går rundt ved tingene og har gjort det længe - men det betyder at hun oplever verden større og får flere stimuli på et tidspunkt, hvor hendes hjerne stadig ikke helt kan kapere det. Derfor ser man ofte at børn der er motorisk meget hurtige, sover ekstra dårligt - og det er naturligvis noget tiden vil hjælpe jer med. Jeg tænker derfor at det er vigtigt at du ved, at de søvnproblemer I har ikke nødvendigvis skyldes noget, som du lige nu og her kan ændre på. Det er en sammeblanding af forskellige omstændigheder og tiden vil til en vis grad arbejde for jer...:)

Når det er sagt, så er der dog god fornuft i at arbejde på en fast rytme i løbet af dagen og gennemsnitligt vil de fleste børn i 8-9 måneders alderen sove ca 14 timer i døgnet. Ofte er deres lyst til at opleve så stor, at de har rigtig svært ved at falde i søvn om dagen og ofte også sover meget kort. En del børn vil i denne alder derfor sove korte lure - to lure ofte af måske 2 ½ times varighed samlet. Det kan være en formiddagslur på 45-60 minutter og en middagslur på 1 ½ time. Deres nattesøvn varer så lidt længere tid. Andre børn sover naturligvis mere om dagen og sover så mindre om natten, men jeg tænker at I hos jer, måske vil opleve en bedring af jeres datters søvn, hvis I prøver at hjælpe hende til en rytme, hvor hun sover 2 ½ - 3 timer samlet om dagen og sover 11-11 ½ time om natten.

Og ja - det betyder faktisk at I måske kan være nødt til at vække hende fra hendes formiddagslur, så hun der ikke sover mere end 1- ½ time (hun må i princippet også gerne sove 2 x 1½ time, hvis hun vil trives bedre med dette). Og nogle dage vil hun måske vågne af sig selv - hvor I så kan arbejde på en længere middagslur. Det at hun begynder at sove lidt kortere om formiddagen og sover længere til middag, vil for det første gøre, at hun ikke sover for sent i løbet af dagen - det har betydning for hendes puttetidspunkt om aftenen og for hendes samlede søvnindtag. Og samtidig vil det naturligt også være rigtig godt at arbejde på en rytme, som kan passe nogenlunde med den rytme, hun vil forventes at skulle passe ind i, når hun starter i dagpleje.

Middagsluren skal hun som udgangspunkt ikke vækkes fra, men skal have lov til at sove til hun ...


Annonce

... vågner af sig selv - på den måde vil I få skabt en rytme, hvor hun ikke behøver 3 lure dagligt, men kan nøjes med de to. Ligesom det også vil give god plads i maven til morgenmad, frokost og aftensmad og hendes amninger skal passes ind.

Du skriver at du ammer 3 gange og også forsøger at supplere med lidt mælk af kop og derudover får hun vand. Det lyder umiddelbart rigtig fint i forhold til alderen - men da hendes rytme er forskubbet, så hun sover meget sent, så ligger hendes amning til natten først omkring kl 23-24 - og jeg vil meget gerne have hende ind i en rytme, hvor hun får mælk kl ca 20, igen kl 23-24 og så enten tidlig morgen eller inden middagslur....

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: evt. amning og sover videre - eller denne springes over, det afhænger af, hvad hun vil trives bedst med.

Morgen 7:30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur ca 9.30 sover måske 1 time, måske 1 ½

Frokost 11.30-12: Små brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur, måske kl 13.30 - må gerne puttes i barnevognen og du må gerne trille hende en tur, så hun falder i søvn og holdes sovende ... Må her gerne sove 1 ½-2 timer, som hun viser behov for.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. En lille portion tykmælk med revne æbler, frugtmos. Vand af kop.

Aften 18: Udgangspunktet er familiemad, almindelige børnevenlige retter. Der skal være kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Maden skal smage af noget. Der skal være mad i stykker og også mos. Vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt i håndklædet, gøres klar til natten med nattøj osv.

Tilbydes godnatgrød i køkkenet, vand eller mælk af kop.

Får børstet tænder.

Ammes og puttes til natten ca kl 19.45-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt, gerne fra begge bryster og sover herefter videre - og hvis hun i en periode har brug for mælk tidlig morgen, så tilbydes hun dette, men ellers kan det springes over og hun kan starte dagen med grød.

Hele dagens rytme, - tidspunkter for mad, søvn, aktivitet osv. vil naturligt påvirke hendes indre ur. Det betyder hendes evne til at kunne overgive sig til søvnen, når hun puttes og jeres hjælp til at finde ud af, hvornår det rette puttetidspunkt er. Det kan altså hjælpe på dit ønske om ikke at skulle vugge hende i din favn igen og igen, som naturlig er et problem for dig. Det vil også påvirke hendes appetit og hendes fornemmelse for sult/mæthed. Og det vil naturligt også påvirke natten og nattens forløb.

Jeg tænker derfor at hos jer, vil det være en rigtig god idé at forsøge at arbejde på en nogenlunde fast dagsrytme og at min plan for dagen måske vil hjælpe jer lidt videre og også vise, hvad I kan forvente lige nu...

Håber dette hjælper lidt på vej, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyslynge

En babyslynge er et klæde, som man på forskellig vis binder omkring sig. Oftes er der et spænde eller en ring i den ene ende. Når Slyngen bindes fremkommer en lomme, hvori baby ligger eller sidder.

Slyngens fordel er at den yder støtte til hele babys krop og hoved, både når dit barn ligger og sidder. Der er mulighed for at variere bærestilling, hvilket er godt, hvis barnet bæres ofte eller længere tid af gangen.

I en babyslynge kan du normalt bære din baby længe...

Læs mere i Babylex

Pethidin ved fødsel

Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.

Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce