Svar: Vil stadig kun ammes i søvn om aftenen
Kære forældre
Tak for jeres brev og dejlige ord til mig og om min brevkasse :)
Det er rigtig godt at I følger min dagsplan, så jeres datter får den mængde mad og mælk/væske i løbet af dagen, som hun har behov for - og så I derfor ved, at hun ikke burde vågne, fordi hun reelt er sulten eller tørstig.
Hun er dog stadig en lille pige og hun viser meget stort behov for tryghed, nærhed og fysisk kontakt og det skal hun naturligvis have. Og ud fra det du fortæller, så tænker jeg faktisk at du skal prøve at amme hende liggende og ikke flytte hende - men lade hende falde i søvn ved siden af dig.
Altså lige nu lægge dig og amme hende i dobbeltsengen og så stille og roligt prøve at få hende til at slippe brystet inden hun sover helt. Så hun på sigt når dertil, hvor hun lige kikker på dig, smiler til dig, triller om på siden og falder i søvn. Og lige nu skal du lade hende ligge - for hun registrerer med det samme, når du prøver at flytte hende fra din favn og vågner derfor op, føler at hun er et andet sted og bliver ked af det. Så lad hende være - men du skal naturligvis sikre dig, at hun ikke kan trille ned af sengen og komme til skade.
Og inden du så selv går i seng sen aften, så lægger du dig og ammer hende igen og først herefter flytter du hende så over i tremmesengen, som I så fint har koblet til jeres seng. Holder hænderne på hende, lader hende mærke at du er der, beroliger og betrygger og hjælper hende videre i søvnen.
Hvis I gerne vil have far til at tage over om aftenen, så synes jeg I skal overveje en flaske. Der kan være udmalket modermælk eller modermælkserstatning i flasken - det betyder ikke så meget med ...
... den alder hun har og I skal gøre det, som I har det bedst med. Far kan på samme måde som du lægge sig med hende og give hende flaske imens han er ved siden af hende, så ritualet ligner det hun kender, når mor putter hende. Men far kan også prøve at indføre et nyt ritual, hvor hun får flaske i favnen eller måske i tremmesengen, så hun starter med at ligge der, hvor I ønsker hun skal sove. Det er her vigtigt at elevere hendes hovedgærde, så hun ligger lidt højere med hovedet. Det kan I gøre ved at komme en lille pude ind under madrassen, så hele madrassen løftes lidt, - hun er for lille til at sove med hovedpude :)
Hun kan på den måde få flasken i sin seng og stille og roligt lære at overgive sig til søvnen med den og med far - og flasken skal på sigt på samme måde fjernes lige der, hvor hun slipper, smiler, triller om på siden og falder i søvn:)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sålænge mor ammer, er det meget svært for far at deltage i putningen. På sigt kan far sagtens deltage i putningen på den måde, at far giver aftenbad, frotterer med håndklædet, sørger for ble og nattøj osv. Giver godnatgrød i køkkenet, børster tænder osv. men derefter tager mor så over med brystet. Alternativet er en flaske, fordi den kan gives af både mor og far.
På sigt vil far naturligt kunne tage mere og mere over, og det bliver lettere, jo mere far har gjort alle de indledende ting - det vil på sigt således blive lettere for far at putte en aften, hvor mor ikke er hjemme, hvis far normalt er den der giver bad, godnatgrød osv. Men når mor er der, når mor ammer, ja så er mor ofte naturligt den bedste til at putte:)
Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Vegetar og veganer
Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.
Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...
Sidde
De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.
7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.
8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.
Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.