Svar: Søvn i vuggestue og hjemme
Kære T.
Tak for dit brev :)
Det er helt naturligt, som du skriver, at din dreng kan få svært ved at overgive sig til søvnen, fordi der sker så meget, at han rigtig gerne vil følge med og ikke gå glip af noget - ligesom han i en periode, også har været så træt af alle de stimuli, han har fået, at han har sovet mere. Det er en periode, hvor I til en vis grad er nødt til at prøve at være lidt fleksible.
Og når det er sagt, så er det dog rigtig vigtigt at han ikke laver fuldstændig om på tidspunkter og rutiner, for så bliver det naturligt sværere at vende tilbage til en god rytme igen. Derfor vil det være rigtig godt, hvis du kan forsøge at holde fast i at han kommer op til samme tid hver morgen, uanset om han skal i vuggestue, er der hjemme, om det er hverdag eller weekend. Ligesom du også skal forsøge at skabe et fast puttetidspunkt hver aften.
Hvis hans stå op tidspunkt og puttetidspunkt er nogenlunde ens hver dag, så vil sandsynligheden for at han kan sove både formiddagslur og middagslur til nogenlunde samme tid også være større. Og han har stadig brug for to lure dagligt.
Du kan prøve at tale med vuggestuen om, ...
... hvorvidt han f.eks. kan få sin barnevogn med og puttes i den, hvis han f.eks. er vant til at sove i den derhjemme. Det kan nogle gange gøre, at han så lettere falder til ro og de derfor lettere kan putte ham, så han får den søvn, som han naturligt har behov for.
Det kan også være at pædagogerne skal lade ham være i sengen - selvom han ikke falder i søvn i løbet af 10-15 minutter, så behøver han ikke nødvendigvis at komme op. Hvis han ligger og kikker, hygger sig, pludrer osv. så er det faktisk okay - så får han stadig hvilet og måske vil han falde i søvn i løbet af 30 minutter og det er værd at tage med. Han "går ikke glip af leg" eller lignende - det handler om at han får koblet fra og alligevel får sovet, så længe han ikke er ked af det. Det er klart, at hvis han er ulykkelig, når de putter ham og tydeligt viser, at han ikke vil sove, så skal de naturligvis tage ham op.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og ja - der kan sagtens være forskel på hans behov for søvn alt efter om han er hjemme eller i vuggestue og det er okay, men det er en god idé at arbejde på at han får sine to lure dagligt stadigvæk :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Parforhold
Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.
Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.