Annonce

Annonce

Svar: Introduktion af grød mv


24. juni 2013

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Stine

Tak for dit brev - og tillykke med fire månedersdagen ..:)

Det er dog sådan, at selvom jeres datter nu er fire måneder, så er det ikke sikkert at hun endnu er parat til skemad. Det bliver hun et sted mellem 4-6 måneder, men måske ikke allerede nu ...

Hun skal være både fysiologisk parat og mentalt parat. Fysiologisk parat betyder f.eks. at hendes mave skal være i stand til at nedbryde fastere føde. Hun må gerne have en mave der fungerer godt, blød afføring, godt med prutter osv. Og hun må også gerne savle og danne mundvand, det kan være tegn på at der er flere enzymer, som kan nedbryde føden. Hun skal også kunne holde sit hoved selv og dreje hovedet efter skeen, ligesom hun skal kunne åbne munden bevidst, når du nærmer dig hendes mund med en ske - f.eks. når hun får sine d-dråber.

I skal også have en fornemmelse af at mælken ikke længere mætter hende tilstrækkeligt. Det er i første omgang ofte nok at øge hendes mælkeindtag og hvis dette ikke er nok, hvis hun stadig vågner hyppigt, søger brystet hyppigt, så kan det være et tegn på at hun skal have lidt mere mættende.

Mentalt parat betyder at hun skal vise interesse. Når I sidder med hende på skødet, så skal hun følge jer og det I spiser med øjnene. Hun skal virke interesseret i mad og drikke, der står på bordet. Hun skal smaske og med sit kropssprog vise interesse for mad.

Når hun begynder med skemad, så anbefaler jeg at I starter om dagen - frokost eller formiddag - og at I starter med lidt grød. Det skal være grød uden gluten f.eks. majsgrød, ...


Annonce

... hirsegrød eller quinoagrød. I starten skal hun kun have få skefulde (smagsprøver) og stille og roligt øges hendes indtag. Det vil være rigtig fint at tilbyde ca ½ dl og ikke mere det første stykke tid - det er vigtigt at mængden af skemaden holdes nede, så hun drikker samme mængde mælk som hun plejer. Skemaden kommer således ud over det vanlige mælkeindtag.

Når det går rigtig godt med ca ½ til max ¾ dl. grød, når hun spiser det fint, mestrer teknikken, maven fungerer osv. så kan du øge hende til 2 måltider dagligt. Og hun kan her begynde at få lidt grøntsagsmos om aftenen. Det kan være af grøntsager som I andre spiser - kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli er ofte gode at starte med.

Sammen med skemaden skal hun have vand og hun skal også stadig have samme mængde mælk som hun plejer. Det er vigtigt at mælk stadig er hendes hovedindtag og det er således bedre at give hende f.eks. ½-¾ dl. skemad to gange dagligt og hun efterfølgende drikker sin mælk (bryst eller flaske) end at give hende 1-1 ½ dl. skemad og hun så ikke drikker mælk nok.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frugtmos kan som variation bruges som topping på en grød :)

Jeg vil anbefale dig meget at købe min bog "Helens bog om børn og mad". I den finder du opskrifter, dagsplaner og guides igennem de første smagsprøver og til jeres datter måned for måned kommer igang med familiemaden. Bagerst er der også et register, hvor du kan slå alle fødevarer op, hvis I skal have noget og du er i tvivl om, hvorvidt hun må få det og hvordan det skal tilberedes.

Rigtig meget held og lykke og god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex

Sexliv

Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.

Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.

Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce