Brev:
Vuggestue og sommerferie
Kære Helen
Min datter på 15 måneder er startet i vuggestue for en lille måned siden. Det er et rigtig godt sted med søde pædagoger, der har en rolig og varm måde at være sammen med børnene på. Vores lille pige har imidlertid ikke været glad for at starte.
Vi brugte 14 dage på at køre hende ind, hvorefter hun så fik almindelige – men korte – dage. Så længe jeg eller min mand var der gik det fint (selvom hun naturligvis var mere stille og tryghedssøgende end når vi er derhjemme, hvor der er meget gang i hende). Da vi begyndte at skulle gå blev hun rigtig ked af det, og kunne ikke trøstes af pædagogerne. Der gik derfor en uge før vi kunne være væk fra hende i mere end en halv time. Herefter gik der lidt tid, hvor de for det meste godt kunne trøste hende, når vi var væk, men hvor hun havde let til gråd, ikke ville spise og når vi kom igen græd hun og klamrede sig til os.
Det har også øget hendes seperationsangst, så jeg som regel ikke kan gå ud af rummet, heller ikke derhjemme og når hendes far er der, uden hun græder og løber efter mig. Det på trods af, at jeg aldrig bare sniger mig af sted, når hun skal afleveres eller andet, men sørger for at sige farvel til hende inden, med mindre det bare er fordi jeg skal i bad eller lign. hvor jeg er væk helt kort og hendes far er hos hende.
Den sidste uges tid er det heldigvis begyndt at gå bedre. Hun græder og klamrer sig stadig til os, når vi skal sige farvel, men pædagogerne siger, at det hurtigt går over. Hun spiser også igen godt selvom vi ikke er der. Når vi er der søger hun slet ikke pædagogerne, men når vi er væk vil hun gerne være hos dem hele tiden. Hun er dog heldigvis også nysgerrig nok til at hun gerne vil rundt og prøve de forskellige ting på legepladsen, og hun tager en af dem i hånden og trækker dem med rundt til tingene. De kan dog ikke altid gå med hende, og så bliver hun ked af det (det kan hun også blive herhjemme, hvis jeg ikke lige vil gå med derhen, hvor hun gerne vil).
I starten, efter hun var begyndt at have hele (men korte) dag, blev hun ked af det allerede når vi nærmede os vuggestuen. Det gør hun heldigvis ikke mere. Jeg fortæller hende som regel at nu skal vi i vuggestue og så laver hun tit babytegnet for det og også nogen gange for legeplads, gynge og ruchebane, så det ser jeg som tegn på at hun også forbinder det med noget positivt.
Hun er begyndt at blive sværere at putte om dagen, når hun er hjemme, hvor hun nogen gange er blevet så ked af det når vi køre i barnevognen (hun bliver ved med at græde intenst og højt), at vi har måtte tage hende op og enten prøve igen senere og andre gange (hvis det stadig ikke lykkes) gå hende i søvn i bæresele og herefter ligge hende i vognen (hvor hun sover fint videre). Hun har dog også tidligere haft perioder, hvor hun bliver ked af det i barnevognen og vi enten har måtte amme hende i søvn eller gå med hende i sele. I vuggestuen siger de dog, at hun ikke er ...
... specielt ked af det når hun skal sove, og de er heldigvis søde til at trille hende i søvn i barnevognen (trods stor indsats, med den metode du har beskrevet i din søvnbog, var det ikke lykkedes os at få hende til at falde i søvn uden at vi kører med hende inden hun skulle starte). Så jeg tænker at det også er et tegn på seperationsangst (?).
Nu nærmer sommerferien sig heldigvis – om to en halv uge. Vi er i tvivl om, hvordan vi gør det bedst i løbet af sommeren, så vi ikke skal starte forfra med indkøring efter ferien. Det ville være for synd for hende- og hårdt for os. Også fordi der efter sommerferien skal starte et par nye børn på hendes stue, og så ved vi jo godt at de ikke kan være helt så meget på vores datter, som har fået meget pædagog-tid her i starten.
Vi skal være hjemme det meste af ferien (og holder 3-4 uger) og har tænkt os, at vi ikke vil tage hende helt ud af vuggestuen imens, men i stedet have hende hjemme et par dage i løbet af ugen og lade de andre dage være meget korte, fx 1-1,5 time før og efter middagslur. Ud over at vi tænker, at det vil være godt for hende ikke at skule starte forfra efter ferien giver det os også mulighed for at nå noget herhjemme (er flyttet i hus for et par måneder siden), så vi forhåbentlig får en lidt mere rolig hverdag efter sommerferien.
Jeg vil meget gerne høre din vurdering af, om dette kan være en god måde at gøre det på, eller om du har andre ideer til, hvordan hun bedst vender sig til at være i vuggestuen og får en god tid der – og samtidig en god sommer med os. Det føles jo lidt mærkeligt at aflevere sit barn, når hun er ked af det og når vi strengt taget har mulighed for at have hende hjemme.
Jeg vil også spørge om du synes det er vigtigt at aflevere og hente på samme tid hver dag (altså uden for ferien) eller om det bare generelt er godt at give hende korte dage, når man har mulighed for det. Vi afleverer hende som regel ved 8-8.30 tiden og henter ved 15-16 tiden. Hendes dag starter så på stuen og med deres fælles morgensamling. Jeg har tit mulighed for at møde sent og her har jeg så valgt først at aflever hende ved 9.30 tiden, hvor de er ude på legepladsen (som hun synes er sjov). Vi har også ofte hentet hende noget tidligere.
Jeg vil også gerne høre din holdning til måden at aflevere på. I starten var vi der jo længe inden vi gik, men nu vil personalet helst have at vi afleverer hurtigt. Jeg synes egentlig det er rarest at være der lidt, så hun måske kan opleve at lege lidt inden vi går, men på den anden side, kan jeg godt se at de har ret i at hun ved, hvad der skal ske (hun viger ikke fra mig) og bliver ked af det når vi går uanset om det er med det samme eller efter lidt tid.
Kan hun godt forstå, hvis vi fx siger til hende, at vi kommer igen når hun har sovet og spist, eller er det for abstrakt for hende endnu? Er der andet der er godt at sige eller gøre når vi afleverer?
Bedste hilsner
Mor til nyt vuggestuebarn
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
20. marts 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Hej Helen Mange tak for en virkelig god brevkasse. Den har været helt...
24. februar 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Tvillingedrenge sover meget uroligt og vågner konstant
Hej Helen Tusind tak for din gode brevkasse - den har hjulpet os mange...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Fødetaske
En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.
Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet