Annonce

Annonce

Svar: Mælk og forstoppelse - 15 mdr.


6. juni 2013

Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Rikke

Jeg har også hørt, at især sødmælk kan give risiko for forstoppelse, og at det nogle gange kan være en idé at skifte over til letmælk i stedet.

Jeg har forsøgt at finde ud af, hvorvidt der er evidens for at sige at komælk generelt kan virke forstoppende og det er svært at finde noget præcist omkring dette.

Jeg kan se at Sundhedsstyrelsen i deres vejledning om kost til patienter i ernæringsmæssig risiko, skriver at der ikke er noget der tyder på at mælk virker stoppende, når det indgår i en blandet menu. Og det anbefales at patienterne stadig opfordres til at drikke mælk, fordi det giver både energi og væske - begge dele er med til at behandle forstoppelse. Derudover anbefales at man dyrker motion og er fysisk aktiv.

Der er naturligvis tale om noget andet, når det er børn og som udgangspunkt raske børn. I forhold til forstoppelse, så er der dog, uanset om man er barn eller voksen, evidens for at anbefale syrnede mælkeprodukter. De kan være med til at stabilisere den normale tarmflora og dermed holde maven igang naturligt. På samme måde kan nogle børn også have glæde af at få mælkesyrebakterier som en kur - det kan være BioGaia eller Bifiform mini-dråber - det kan I prøve at tale med ...


Annonce

... lægen om.

Generelt tænker jeg, at det vil være rigtig godt, at du drøfter situationen med lægen - også når jeres dreng har døjet med forstoppelse så længe og lyder til at have haft behov for Movicol i længere tid.

Du skriver ikke hvor meget mælk eller hvilken type mælk din dreng drikker, hvis han drikker meget mælk, så kan du godt prøve at sætte hans indtag lidt ned og i stedet forsøge at tilbyde mere varieret kost. Du kan også godt give ham surmælksprodukter, for at se om det kan have nogen effekt. Det anbefales at han, med den alder han har, tilbydes mindst 350 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt, ligesom han også skal spise ost, sovs osv. så hans behov for kalk bliver dækket.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg synes ikke du skal fjerne mælk fra hans kost, uden at drøfte det med lægen, - men du kan godt prøve at nedsætte drikkemælken og øge hans indtag af surmælksprodukter, for at se om det vil gøre en forskel hos jer :)

Du kunne også tale med lægen om muligheden for at få en henvisning til en diætist, der måske kan hjælpe jer med at sammensætte en kost til din dreng, som både sikrer ham de næringsstoffer han har behov for og som samtidig gør at han ikke har så store problemer med forstoppelse.

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annonce