Svar: Mælk og forstoppelse - 15 mdr.
Kære Rikke
Jeg har også hørt, at især sødmælk kan give risiko for forstoppelse, og at det nogle gange kan være en idé at skifte over til letmælk i stedet.
Jeg har forsøgt at finde ud af, hvorvidt der er evidens for at sige at komælk generelt kan virke forstoppende og det er svært at finde noget præcist omkring dette.
Jeg kan se at Sundhedsstyrelsen i deres vejledning om kost til patienter i ernæringsmæssig risiko, skriver at der ikke er noget der tyder på at mælk virker stoppende, når det indgår i en blandet menu. Og det anbefales at patienterne stadig opfordres til at drikke mælk, fordi det giver både energi og væske - begge dele er med til at behandle forstoppelse. Derudover anbefales at man dyrker motion og er fysisk aktiv.
Der er naturligvis tale om noget andet, når det er børn og som udgangspunkt raske børn. I forhold til forstoppelse, så er der dog, uanset om man er barn eller voksen, evidens for at anbefale syrnede mælkeprodukter. De kan være med til at stabilisere den normale tarmflora og dermed holde maven igang naturligt. På samme måde kan nogle børn også have glæde af at få mælkesyrebakterier som en kur - det kan være BioGaia eller Bifiform mini-dråber - det kan I prøve at tale med ...
... lægen om.
Generelt tænker jeg, at det vil være rigtig godt, at du drøfter situationen med lægen - også når jeres dreng har døjet med forstoppelse så længe og lyder til at have haft behov for Movicol i længere tid.
Du skriver ikke hvor meget mælk eller hvilken type mælk din dreng drikker, hvis han drikker meget mælk, så kan du godt prøve at sætte hans indtag lidt ned og i stedet forsøge at tilbyde mere varieret kost. Du kan også godt give ham surmælksprodukter, for at se om det kan have nogen effekt. Det anbefales at han, med den alder han har, tilbydes mindst 350 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt, ligesom han også skal spise ost, sovs osv. så hans behov for kalk bliver dækket.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg synes ikke du skal fjerne mælk fra hans kost, uden at drøfte det med lægen, - men du kan godt prøve at nedsætte drikkemælken og øge hans indtag af surmælksprodukter, for at se om det vil gøre en forskel hos jer :)
Du kunne også tale med lægen om muligheden for at få en henvisning til en diætist, der måske kan hjælpe jer med at sammensætte en kost til din dreng, som både sikrer ham de næringsstoffer han har behov for og som samtidig gør at han ikke har så store problemer med forstoppelse.
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Sove ude
Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.
At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.