Svar: Madfornægter på 7½ måned
Kære Hanna
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt at jeres dreng som udgangspunkt er glad for at spise og nyder at få mere og mere familiemad - med den alder han har, er det helt fint at han begynder at få mad med lidt mere bid og også spiser mad, der tager udgangspunkt i den mad som I andre spiser - det at spise må meget gerne være noget fælles og en hyggestund for hele familien :)
Det er også ganske rigtigt, at jeres dreng får lidt for meget mælk og nu skal skrues ned i mængde. Jeg vil anbefale at han får fire flasker i døgnet og at hans indtag via flaske sættes ned til 750-800 ml. Derudover skal han have vand af kop til alle måltider. De fire flasker i døgnet anbefaler jeg ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Det betyder at han ikke længere skal have sin flaske om formiddagen og natflasken kan måske rykkes hen og blive en "tidlig morgenflaske" i stedet - så han får den kl 05, i stedet for kl 03 ...
Derudover vil jeg anbefale at du prøver at kombinere mad i hånden, mad i små stykker og også mos. Så han får lidt af det hele og ikke kun en ting. Det kan nogle gange være en god idé at lade ham starte med lidt mad i hånden, som han kan sidde og gumle på og så følge efter med lidt på en ske.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7.30-8: Frisk frugt i hånden og du følger efter med havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Tilbydes små bidder af en bolle med lidt smør, ost og du følger efter med lidt frugtmos på en ske. Vand af kop.
Formiddagslur - puttes uden flaske
Frokost 11: Rugbrødshapsere, små bidder frikadelle, en kartoffelbåd fra aftensmaden eller lignende at gumle på - og du følger efter med grøntsagsmos på en ske. Du kan med fordel også bruge grøntsagsmos som smørbart pålæg - det kan være hjemmelavet eller ...
... det kan være mos fra glas, som du smører på brøddet og på den måde får han stadig lidt mos :)
Flaske og puttes til middagslur som nu
Eftermiddag 15.30: Frisk frugt i hånden at sutte på og du følger efter med flerkornsgrød med frugtmos som topping, vand af kop. Du kan også prøve med lidt frugtgrød med mælk på - det kan nogle gange give interesse for at blive madet med ske igen ... Vand af kop.
Aften 18: Udgangspunktet er jeres mad - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Han kan f.eks. få ris med sovs - som boller i karry, han kan få små bidder frikadelle sammen med kartofler, der er moset i sovs. Maden skal smage af noget. Han kan få kogte stykker blomkål, broccoli, en kartoffelbåd fra ovnen osv. i hånden at gumle på selv. Han må også gerne få alt det I allerede nævner - men i en konsistens som sikrer ham mad nok - igen både og (mad i stykker og også mos), Vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca 19.30 som nu
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sen aften 23-24: Flaske
Tidlig morgen 03-05: Flaske og sover videre
Den næste flaske I skal ud af vil være flasken nat/tidlig morgen - den der ligger mellem kl 03-05. Prøv her at skrue mængden lidt ned, så han får mindre og mindre og i 8-9 måneders alderen helt kan undvære den. Når han bliver 8-9 måneder vil det være passende med 3 flasker i døgnet - i alt ca 600 ml tilskudsblanding.
Når du giver ham skemaden, så sæt ham foran dig, så han kan se dit ansigt og spejle sig i dig. Sæt ord på "mmm mam mam, smager godt, mam mam", så han ser at du åbner munden og derfor naturligt også selv åbner munden :)
Og så behøver han ikke spise store mængder - det er helt fint, hvis han nogle gange kun spiser ½-¾ dl ved siden af mad i stykker :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Zoneterapi
Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.
Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.
Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...