Annonce

Annonce

Svar: Vågner hver time om natten


1. juni 2013

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev :)

Der er sandsynligvis flere ting der spiller ind hos jer og i første omgang tænker jeg, at I nu skal øge din datters indtag af mad. Det gør ikke noget, hvis hun kun spiser 1/2 dl. af gangen - men hun skal have flere måltider hele dagen igennem.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden og vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl 12 som nu

Eftermiddag 14-15: Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til powernap

Aften 17.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk og suppleres også her med brødskorper, agurk eller lignende i hånden, vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes rigtig godt og sover videre uden yderligere mælk til næste morgen tidlig.

Ud over at I nu skal øge jeres datter indtag af skemad om dagen, så hun får skemad hver gang hun vågner og stadig også får mælk inden hver lur, så er det vigtigt at du nu også arbejder på at hun ikke falder i søvn med brystet. Hun skal stadig ammes, men hun bør lige registrere, hvor du lægger hende, så hun kan sove videre uden at behøve dit bryst i munden. Hun skal ikke lægges vågen fra dig, men døsig fra din favn og du skal prøve at putte hende, lulle hende til ro med dine hænder, kærtegn, nærhed osv. Hvis hun puttes i sengen, så holder du hænderne på hende og vugger hende lidt og hvis hun puttes i barnevognen, så triller du den og luller hende i søvn på den måde.

Jeg synes det lyder fint at I sover i samme værelse og at hendes seng er koblet til din seng. Det gør det netop muligt for dig at berolige hende med dine hænder ...


Annonce

... og nærhed, så hun kan mærke at du er der - uden at du behøver stige ud af din seng, hver gang hun har brug for dig. Det du skal være opmærksom på er dog, om du har tendens til at reagere på hver eneste lille lyd hun laver.

Hun vil naturligt med den alder hun har, ligge meget uroligt om natten. Hun får flyttet på sig, få skubbet sig op i hjørnet af sengen eller helt ud til siden, hun sparker dynen af, hun småklynker, smasker, virrer med hovedet osv. under søvn og det er ikke alle lyde du skal reagere på. Nogle gange vil hun have brug for din hjælp med lige at blive lagt rigtigt igang, få dynen om sig osv. og det er rigtig fint - det skal du naturligvis gøre - men andre gange vil hun have brug for at du trækker tiden lidt og lader hende selv prøve at finde ro og komme videre i søvnen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Så når din sundhedsplejerske har foreslået at I sover hver for sig, så er det sandsynligvis fordi hun tænker at du måske har tendens til at reagere meget hurtigt på hver lyd, og hvis I sover hver for sig, så vil du give din datter mulighed for selv at finde ro og komme videre i søvnen.... Men den balance kan du måske godt finde selvom I sover sammen, måske bedre, når I sover sammen:)

Og så er der jo det med nakken - hvis hun har tendens til at trække hovedet til siden og har problemer med lejringsbetinget skævhed af kraniet, så er det en god idé at I får hende set af fysioterapeuten igen. Det er højst sandsynligt ikke en kiropraktor I har behov for, men derimod en fysioterapeut der kan lave nogle øvelser, hvor hendes muskulatur strækkes - og I kan selv læres op til at lave disse øvelser. Og ja - hvis det er problemet, så kan det godt give ekstra urolig søvn. Det kan godt gøre ondt at ligge på den side, ligesom det også kan forhindre hende i at skifte stilling og dermed hjælpe hende til at finde en sovestilling, som hun sover god i - vi skifter jo allesammen stilling mange gange under søvn.

Jeg håber at ovenstående dagsplan og tanker hjælper jer lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sygt barn

Det er altid svært at vurdere hvad et lille barn fejler, og er du i tvivl er det altid en god idé at kontakte lægen. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

De mest almindelige sygdomme hos børn er: Forkølelse, øjenbetændelse, mellemørebetændelse, lungebetændelse, maveinfektioner og skoldkopper.

Symptomerne er ofte: Manglende appetit, ondt i maven, opkastning og diarré samt feber.

Hvis det bliver nødvendigt at indlægge barent på sygehus er...

Læs mere i Babylex

Rodfrugter

Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.

Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.

Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce