Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse - 9 mdr.


1. juni 2013

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Lauras mor

Tak for dit brev - det lyder som om at din datter er rigtig godt igang med sin udvikling og det går i den rigtige retning :)

Netop i 8-10 måneders alderen oplever mange forældre at deres børn viser mere selvstændighed og egen vilje. De er helt naturligt at jeres datter lukker munden - hun lukker munden for tandbørsten og hun lukker munden for skeen. Hun vil sandsynligvis også protestere over skiftning, over at skulle ligge på puslebordet osv. Det hører alderen til og er kun tegn på at hun udvikler sig i sund retning.

I forhold til tandbørstning, så er det vigtigt ikke at presse tandbørsten ind i munden på hende - hvis hun tvinges, så vil hun naturligt ikke forbinde det at skulle børste tænder med noget rart og det gør det kun sværere for jer at få børstet tænderne - ikke bare nu, men også fremover.

Hun er stadig så lille at hun ikke helt forstår, hvad det er hun skal, når du kommer med tandbørsten. Hun vil som en helt naturlig refleks bide sammen, når hun får tandbørstet i munden og for hende er det ofte mere naturligt at tygge på tandbørsten end at skulle lade dem børste rundt på tænderne i munden.

Hun lukker naturligt også nogle gange munden, fordi det er spændende for hende at se, hvordan du reagerer. Hun kikker på dig, studerer dine signaler, din ansigtsmimik, lytter til hvad du siger osv. og forsøger at finde ud af, hvad det hun gør (lukker munden) gør ved dig. Ikke i nogen ond mening, men blot for at lære.

Jeg synes det er vigtigt at man prøver at finde ud af, hvordan man kan børste tænderne, så det bliver okay for barnet - tænderne skal jo børstes, men helst via et samarbejde. Og det er ofte en god idé at bryde hele situationen. Det kan være at børste tænderne et andet sted, end I plejer. Hun kan sidde på skødet, hun kan ligge på puslebordet, hun kan sidde foran spejlet på badeværelset osv. Prøv at gøre det et sted og på en måde, som du ikke tidligere har gjort.

Det er også godt, hvis tandbørstningen ikke trækker ud. Hun skal blive fortrolig med situationen og i takt med at hun igen er tryg og forstår hvad det går ud på,så øger du tiden du bruger og grundigheden du børster med. Tænderne skal børstes morgen og aften. Prøv at fokuserer på forskellige områder alt efter om det er ...


Annonce

... morgen eller aften I børster, så du på den måde alligevel når at få børstet på lidt forskellige tænder.

Prøv også at anerkende hendes selvstændighed og lyst til selv at ville ved at medinddrage hende. Du kan f.eks. sige "åbn munden skat" imens du viser hende, hvordan hun åbner munden og se om du så kan få lov :)

Med hensyn til at lukke munden for skeen, så handler dette ofte om lysten til at ville spise selv og det er derfor rigtig godt med mad i stykker. Og du skal her ikke insistere på at hun spiser noget bestemt - du kan prøve at opfordre hende til det du gerne vil "spis lidt brød skat, mmm mam mam, smager godt", men hvis hun hellere vil spise noget andet og der glider mere pålæg ned end brød, så er det også okay.

Nogle gange kan det være en god idé at bruge smørbart pålæg, fordi hun så spiser mere brød. Andre gange kan du starter med at servere lidt af det du ved hun normalt ikke spiser så meget af og så følge efter med noget af det hun bedre kan lide, så hun på den måde får lidt af hvert. Men generelt er det vigtiste at holde fast i at hun er glad for at spise og forbinder det med noget rart. Og de fleste børn vil naturligt spise varieret, hvis man ser på deres indtag over flere dage:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og med hensyn til at røre ved ting, så er der visse ting du skal flytte, fordi du derved sikrer dig at de ikke går i stykker eller at hun ikke piller ved noget, der kan være farligt for hende. Men ellers skal hun have lov til at kravle hen, undersøge og finde ud af - og de føste mange mange gange, vil det være rigtig fint at du siger "Nej!", "Av!" eller lignende - men samtidig med at du siger det, så skal du også flytte hende. Det at flytte hende forhindrer hende ikke i at kravle tilbage igen og igen, men det hjælper hende på sigt til at huske, at her var noget hun ikke skulle pille ved.

Og ja - så er det en rigtig god idé at aflede hende. I stedet for at sige nej og skælde ud og det hun ikke må lege med, så giv hende et alternativ, så du anerkender hendes lyst til at lege og udforske og viser hende hvordan og med hvad :)

Jeg vil anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling". Den giver et rigtig godt indblik i, hvordan hun lærer og hvorfor hun gør som hun gør:)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce