Svar: Salt og fuldkorn i mad
Kære Anne
Til børn under 1 år bør man generelt undgå at salte maden. Det er dog ikke nødvendigt at koge barnets grøntsager for sig selv, hvis du kun salter grøntsagsvandet let, ligesom du f.eks. også kan bruge almindelig saltet smør og lignende på barnets brød.
Generelt har vi dog tendens til at salte meget og det er en god idé at der ikke tilsættes salt til madlavningen. I stedet kan bruges bordsalt til de voksne. Og det er en god idé at vænne sig til at anvende forskellige tørrede krydderier, løg og lignende i maden i stedet for salt. I takt med at jeres datter spiser mere og mere familiemad, vil hun naturligt også få mere salt, men det er en god idé generelt at nedsætte saltindtaget.
Med hensyn til fuldkorn, så kan børn under 2 år have svært ved at fordøje hele kerner, hvorfor de ofte ender i bleen ...
... uden at barnet optager næring fra dem. Fuldkorn kan dog også sagtens være forarbejdede kerner - det vil sige knækkede eller malede kerner - selvom kornet er malet til mel, så kan der stadig være tale om fuldkorn og det må jeres datter gerne få.
Det anbefales dog at man giver børn en blanding af fuldkorn og lysere typer grød, brød, ris, pasta. Hos små børn fungere maven ofte bedst og barnet vokser bedst, trives bedst, hvis det ikke kun får fuldkorn. Barnet har brug for en energitæt kost, det vil sige mad med et højere fedt- og kalorieindhold end den mad vi voksne spiser. Og hvis barnet får for meget af det grove og mættende fuldkorn, så er der en risiko for at energiindholdet bliver for lavt.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så det er godt at give fuldkorn, men det er også vigtigt at hun ikke kun får fuldkornsprodukter:)
Fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Udstyr til nyfødt - tjekliste
Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.
En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:
- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.