Svar: Salt og fuldkorn i mad
Kære Anne
Til børn under 1 år bør man generelt undgå at salte maden. Det er dog ikke nødvendigt at koge barnets grøntsager for sig selv, hvis du kun salter grøntsagsvandet let, ligesom du f.eks. også kan bruge almindelig saltet smør og lignende på barnets brød.
Generelt har vi dog tendens til at salte meget og det er en god idé at der ikke tilsættes salt til madlavningen. I stedet kan bruges bordsalt til de voksne. Og det er en god idé at vænne sig til at anvende forskellige tørrede krydderier, løg og lignende i maden i stedet for salt. I takt med at jeres datter spiser mere og mere familiemad, vil hun naturligt også få mere salt, men det er en god idé generelt at nedsætte saltindtaget.
Med hensyn til fuldkorn, så kan børn under 2 år have svært ved at fordøje hele kerner, hvorfor de ofte ender i bleen ...
... uden at barnet optager næring fra dem. Fuldkorn kan dog også sagtens være forarbejdede kerner - det vil sige knækkede eller malede kerner - selvom kornet er malet til mel, så kan der stadig være tale om fuldkorn og det må jeres datter gerne få.
Det anbefales dog at man giver børn en blanding af fuldkorn og lysere typer grød, brød, ris, pasta. Hos små børn fungere maven ofte bedst og barnet vokser bedst, trives bedst, hvis det ikke kun får fuldkorn. Barnet har brug for en energitæt kost, det vil sige mad med et højere fedt- og kalorieindhold end den mad vi voksne spiser. Og hvis barnet får for meget af det grove og mættende fuldkorn, så er der en risiko for at energiindholdet bliver for lavt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så det er godt at give fuldkorn, men det er også vigtigt at hun ikke kun får fuldkornsprodukter:)
Fortsat god appetit :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Epiduralblokade ved fødsel
En epiduralblokade bruges til fødende kvinder, når man ønsker at smertelindre dem fuldstændig under f.eks. udvidelsesfasen, hvorefter man så kan trappe bedøvelsen ned, og den fødende kan presse sit barn ud. Det kaldes også en rygmarvsbedøvelse.
Man har på danske fødesteder idag mulighed for at få en "walking epidual", hvor den fødende har mulighed for at bevæge sig lidt mere. Den tager toppen af smerterne, men er ikke så kraftigt bedøvende, som en egentlig epiduralblokade er.
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.