Annonce

Annonce

Svar: Amning - 2½ mdr.


22. maj 2013

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Stine

Tak for dit brev og velkommen til :)

Lad mig starte med at sige, at det er meget flot, at du trods sår, revner, ammebrik, 4 x brystbetændelse og også infektion og indlæggelse af lillepigen, stadig ammer og du vil stadig gerne amme ... Og der er naturligvis lidt overvejelser, som du kan gøre dig og du skal bestemt heller ikke opgive amningen, det er rigtig flot at du nu ammer fuldt - men når det er sagt, så er amning jo heller ikke for enhver pris og man er ikke en dårlig mor, fordi man til sidst vælger at give flaske.

Som jeg læser dit brev, så er die brystvorter helet nu og du har ikke længere problemer med sår og revner. Du har heller ikke brystbetændelse lige nu og der er således god mulighed for at få amningen til at fungere. Det er vigtigt at du ved, at de udfordringer du har haft, kan være med til at nedsætte din mælkemængde. Du skriver at du nu ammer 100 %, men at du oplever at hun ofte springer af brystet, virker lidt irriteret og ikke rigtig vil die mere - og måske handler det om at din mælkemængde skal sættes lidt op. Det gør du bedst ved at lægge hende hyppigt til. Det giver mere mælk at hun dier hver 2 time i stedet for hver 4 time.

Du kan derfor med fordel prøve at amme fra begge bryster mellem hver lur. Jeg vil foreslå at du forsøger at finde en rytme, hvor du ammer hende fra det ene bryst, når hun vågner, hjælper hende med at spise godt og effektivt der - evt. starter med at lægge hende til i den traditionelle stilling og når hun så slipper, så lader du hende bøvse og så lægger du hende til samme bryst igen, men i tvillingestillingen. Det kan gøre at hun får "tømt" brystet bedre og samtidig kan du snyde hende lidt, så hun tror hun er lagt til modsatte bryst og derved dier igen. Herefter skal I så lege lidt, pludre osv. og så kan du skifte hende og inden hun så skal sove, så lægger du hende til modsatte ...


Annonce

... bryst, hvor hun så dier og derefter puttes til lur. Næste gang hun vågner, så starter du på det bryst, hvor hun stoppede sidst, lader hende die effektivt der, skifter hende og lægger til modsatte bryst hvorefter du så putter hende igen.

Ved at amme efter denne rytme, så kan du øge din mælkemængde og du kan samtidig sikre at hun får lidt ekstra mælk i maven, sikre at hun får både stimuleret og tømt brysterne bedst muligt og også sover bedre lure - som igen gør, at hun kan spise bedre og mere effektivt, når hun så vågner igen.

Hvis du oplever at din nedløbsrefleks er svær at få igang, så kan det være en idé at du får en syntocinonspray på recept hos jeres læge. Her skal du selv tage et pust i hvert næsebor inden du lægger hende til brystet og det gør at mælken flyder lettere til hende. Det kan gøre at hun er mere tålmodig ved brystet og dier bedre.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan også gøre det at du holder en lille 1-2ml sprøjte med mælk ved hendes mundvig, som du så drypper ind i munden, når du kan mærke at hun bliver lidt irriteret ved brystet. Det kan nogle gange gøre at hun tager fat og dier igen og har lidt tålmodighed til at blive ved med at spise.

Du må også meget gerne lægge dig ned og amme hende liggende i din seng om dagen - som du også gør om natten. Det kan gøre at hun bedre tager imod brystet om dagen. Du skal være opmærksom på om hun afviser brystet eller bliver irriteret på brystet, fordi du støtter hendes hoved med dine hænder. Det kan hun godt føle som et pres og det kan nogle gange gøre at hun bliver som en "flitsbue" ved brystet og skubber brystet væk. Prøv derfor at støtte hendes hoved i nakken og ikke ved baghovedet og prøv at lade din arm, ammepuden være støtte i stedet for din hånd - ligesom det at amme liggende kan hjælpe, fordi hun her ikke føler noget pres på sit hoved:)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Naturlægemidler - børn

Naturlægemidler er en særlig gruppe lægemidler, der ofte indeholder tørrede planter, plantedele, eller udtræk af planter.

Naturlægemidler er frihandelslægemidler, hvilket betyder, at de ikke behøver blive solgt på et apotek. Læge og apotek behøver således ikke at være involveret i behandlingen, og derfor kan naturlægemidler kun godkendes til behandling af "lettere sygdomme".

Naturlægemidler anbefales ikke til børn under 2 år uden lægens anvisning....

Læs mere i Babylex

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce