Svar: Lurer og drømmeflasken
Hej med jer
Det lyder helt fint, at jeres datter lige nu er i en overgangsperiode, hvor hun nogle dage har brug for 3 lure og andre dage kan nøjes med to og et eller andet sted, skal der naturligvis være fleksiblitet omkring dette.
Det er dog en god idé, hvis I kan forsøge at holde fast i et bestemt stå op tidspunkt, for jo mere dagene starter til samme tid, jo mere ens vil rytmen resten af dagen ofte også være. Hvis jeres datter står op til samme tid hver dag, så vil hun sandsynligvis være parat til at sove formiddagslur og middagslur til nogenlunde fast tid også og på den måde hjælper I hinanden til en mere fast dagsrytme. På samme måde skal hendes måltider også gives til samme tid hver dag, - hendes indre ur skal hjælpes til både at fornemme mæthed og sult, behov for søvn og aktivitet.
Som udgangspunkt skal I ikke vække hende om dagen, men lade hende sove det hun har behov for. De fleste børn vil i 6 måneders alderen sove ca 14½ time i døgnet - det kan f.eks. være fordelt sådan at barnet sover 4 timer samlet i løbet af dagen og 10 ½ time om natten - det kan også være at barnet sover mere om dagen og mindre om natten eller omvendt, men det er en rettesnor og der er naturligvis tale om et gennemsnitligt søvnbehov, så nogle børn sover lidt mindre og andre lidt mere.
Nogle børn trives rigtig godt med at sove lige lang formiddagslur og eftermiddagslur, andre trives bedre med at formiddagslur og middagslur har forskellig længde. I mange familier vil barnet trives rigtig godt, hvis ...
... formiddagsluren er den korteste lur og middagsluren en længere lur - det gør ofte at eftermiddagen ikke bliver så lang og barnet kan springe 3. lur over og gå tidligere i seng - men hvis man har et barn der står tidligt op, så kan barnet trives ligeså godt med at formiddagsluren er længere og eftermiddagsluren så en kortere lur - altså ingen faste regler her, I er nødt til at følge det, som I skønner jeres datter vil trives bedst med.
Med hensyn til flasken sen aften, så vil mange børn godt kunne drikke den mere eller mindre i søvne. Det kan være en god idé at elvere hendes hovedgærde, så hun ikke ligger helt fladt, evt. med en lille pude eller et sammenrullet håndklæde under madrassen i hovedenden. Om hun er klar til at få flasken allerede kl 22 afhænger af hvor meget hun drikker af sin natflaske og må komme an på en prøve. Alternativt skal I holde jer oppe indtil senere, mod så at få lov til at sove, når I først går i seng...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hendes opvågninger tidligt om morgenen kan godt hænge sammen med alder og udvikling, det kan dog også hænge sammen med at hun om dagen ikke har en fast rytme og sover forskelligt. Jo mere ens rytme hun har om dagen, jo mere vil nattesøvnen rytme ofte også blive påvirket og hun vil sove bedre og mere sammenhængende ... Så jeg tænker at tiden her også arbejder lidt for jer og sandsynligheden for at de tidlige morgenvågninger ændrer sig vil være der netop i takt med at hun begynder at sove mere ens f.eks. to lure dagligt :)
Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Sprog
Allerede når det lille barn ligger i dine arme for første gang og du snakker med det, dannes grundlaget for at lære at tale. Babyen nyder at lytte til din stemme, som den også kender fra livet inde i maven, og den forbinder det med noget rart, at du taler. Det giver tryghed, nærhed og kontakt.
At synge eller spille musik virker også sprogligt stimulerende på barnet. Efterhånden som barnet bliver ældre så fortæl det, hvad du gør, - skifter bleen, vasker maven, vasker armene,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.