Svar: Fisk. Hvilke og hvor ofte?
Kære forvirrede mor
Tak for dit brev :)
Jeg vil gerne fortælle dig lidt om fisk til børn og anbefalingerne - det bliver naturligvis med udganspunkt i de danske anbefalinger og det betyder at der kan være forskel på, hvad vi anbefaler her og hvad der anbefales, hvor du bor.
Det er vigtigt at vores børn får fisk. Fisk indeholder Omega-3 fedtsyrer, der er livsnødvendige for os mennesker. Omega-3 fedtsyrer er først og fremmest vigtige for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, det har også betydning for barnets synssans, indlæringsevne og hukommelse - og det er vigtigt med fisk imens barnet ligger i maven og også give barnet fisk, når det skal igang med skemad og senere familiemad.
De fisk man især skal være opmærksom på ikke at spise for meget af, er de fisk der kaldes rovfisk. Rovfisk er fisk, der spiser andre fisk og det betyder af der kan ophobe sig tungmetaller. Rovfisk er f.eks. rokke, helleflynder, oliefisk, escolar, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun (bøf). Det er altså ikke fisketyper, som vi normalt spiser mange af i Danmark. Det anbefales at børn under 3 år højst spiser 25 gram rovfisk om ugen.
Laks er en god spisefisk, det er en fed fisk og den har en smag, som mange børn rigtig godt kan lide. I Danmark vil de laks man køber normalt være opdrætlaks og disse kan man spise uden problemer. Laks fra Østersøen og den Botniske Bugt kunne tidligere have et for højt indhold af miljøgifte, på grund af forurening - men der er indført forbud mod fiskeri af laks over 5,5 kg. i visse områder af Østersøen. Derudover er der indført regler om at mellemstore laks på 2-5.5 kg skal gennemgå en dybdetrimning, hvor fedtdepoter og fedtvæv skæres fra. Derfor burde der ikke være problemer med at spise laks fra Østersøen.
Tun skal man ...
... være lidt opmærksom på. Det er normalt ikke noget problem at give sit barn tun på dåse. Dåsetun stammer ofte fra små tunfisk og har derfor ikke indhold af tungmetaller som tunbøffer f.eks. kan have. Tunbøffer stammer fra større og ældre tun og dem bør man derfor ikke spise store mængder af - børn under 3 år som sagt kun 25 gram om ugen.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser fisk og fiskeprodukter i stedet for fiskeolietilskud. Dette fordi den friske fisk indeholder både de sunde omega-3 fedtsyrer, men også vigtige vitaminer og mineraler som D-vitamin, jod og selen. En fiskeolie vil være renset og derfor ikke indeholde vitaminer og mineraler. Hvis man slet ikke spiser fisk, så vil det være godt med et fiskeolietilskud, - det anbefales så at man spiser en multivitamintablet ved siden af for at få de ekstra vitaminer. Og til en pige på 8 måneder, som din datter vil det være rigtig godt, hvis du kan lære hende at spise fisk :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hun må f.eks. gerne få forskellige fiskeprodukter som makrel i tomat, torskerogn, sildepostej eller lignende som kan kommes på brød. Hun må også gerne få fiskefrikadeller, rødspættefiletter osv. Hun kan altså få fisk til frokost, men I kan også spise fisk om aftenen, som varm ret. Hun må gerne få fisk to gang om ugen til aftensmad og gerne ofte til frokost. Det er vigtigt at variere hendes indtag, så hun får forskellige fisketyper og hun bør naturligt også spise kød, kartofler, grøntsager, brød, ris, pasta osv.
Jeg håber dette hjælper dit lidt videre og vil også anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad" - i den finder du opskrifter, dagsplaner og også et register, hvor du kan slå forskellige fødevarer op. Det kan give dig et overblik over, hvad vi anbefaler i Danmark :)
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Udvikling - børn
Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:
1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven
2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.
4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.
5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...
Fordøjelse baby
Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.
Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.
Babyer, der både får brystmælk...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.