Svar: Vuggestue og søvn.
Kære mor til dejlig datter
Tak for dit brev :)
Dagsplanen, som du forsøger at indføre ser rigtig fin ud - og det er helt rigtigt, at lige nu sover din datter for kort en middagslur, hvilket naturligt påvirker hendes overskud. Du fortæller at hun hjemme sover ca 2 timer i sin barnevogn og hun kan altså godt sove en længere lur midt på dagen og viser også behov for dette - men i vuggestuen er det svært, sandsynligvis fordi rutinerne er anderledes og stadig fremmede for hende.
Tiden vil naturligt arbejde for jer, for i takt med at hun vænner sig til vuggestuen og deres rutiner og rytme, så vil hun også blive bedre til at sove der. Men lige nu er det hele stadig meget nyt for hende og hun har svært ved at sove der. Det ville naturligvis være rigtig godt, hvis hun kunne have sin barnevogn med i institutionen og de så kunne putte hende i den, da hun sover godt der. Men det er ikke sikkert de er indstillet på dette - der sker dog ikke noget ved at spørge ... Barnevognen behøver jo ikke nødvendigvis at stå ude, men kan stå inde, da børnene hvor I bor, naturligt sover indendøre ...
Derudover tænker jeg at det vil være rigtig godt, hvis du kunne få indført en putteklud, puttebamse eller lignende. Hun har alderen til at kunne tage en sådan til sig og idéen er at den vil være bindeleddet mellem hjem og institution. Hun vil have den som genkendelighed og tryghed, vil sove med den uanset hvor hun er og hun vil selv kunne styre behovet for den, nulre næse, kramme den osv. som hun nu har behov for - hun kan ikke på samme måde bruge jer forældre og de andre voksne, men puttebamsen styrer hun selv. Og den vil naturligt fungerer som en substitut for jer og dermed give hende lidt af den ro og tryghed hun har brug for, for at kunne sove middagslur i institutionen.
Med hensyn til at jeres datter græder, når hun afleveres og også græder, når hun senere hentes, så er dette normalt. Det er rigtig svært for de fleste børn at skulle skifte situation. Man taler om at børn har et dobbelt-socialiseringsrum. Det er der, hvor de to verdener - vuggestuen og hjemmet mødes. Børn protesterer ofte over at skulle af sted, det er hyggeligt og trygt at være hjemme. De græder, når de bliver afleveret, men ikke ret lang tid efter, er de glade igen, glade for det nye sted.
Når de så hentes, så protesterer de igen - nu havde de det jo lige så hyggeligt, så hvorfor skal de så hjem. Det er her at barnets dobbelt-socialiseringsrum mødes og konflikten opstår. Det er svært at skifte situation, det er ...
... svært at finde ud af hvad man skal, - både når man bliver afleveret og også når man bliver hentet - og hos jer, er det måske ekstra svært, fordi forskelligheden mellem hjem og institution er meget stor fordi I bor i udlandet og også fordi hun lige nu sover dårligt og derfor naturligt ikke rigtig kan overskue de skift der er.
Det er vigtigt at du prøver at tage det roligt. Det er godt, hvis du kan rumme hendes følelser, gråd og frustration. At kunne rumme betyder, at du kan holde ud at hun har det som hun har det, at du ikke forsøger at ændre det og især - at du ikke tager det personligt. For det er ikke fordi at du gør noget forkert, det er ikke på grund af dig, det er fordi hun har svært ved skift.
Jo mere rolig du er, jo mere rolig bliver hun også. Det kan være en god idé at du ikke bruger for lang tid på at aflevere hende i vuggestuen. Du må ikke trække tiden unødigt, fordi du herved kan signalere, at det her er svært - i stedet skal du prøve at signalere, at alt er helt okay, at du er fuldstændig tryg ved at aflevere og at hun derfor kan tage det helt roligt. Det vil være en rigtig god idé, hvis I har et fast afleveringsritual, hvor du f.eks. afleverer hende i favnen på en pædagog, der så vinker farvel sammen med hende og hjælper hende videre. Når du aflevere hende i favnen på den anden, så signalerer du "nu går jeg og jeg har tillid til at pædagogen passer på dig" :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og når du så henter hende, så er det vigtigt at du giver dig tid til at være lidt i institutionen, så hun får mulighed for at sige farvel til dagen og alle oplevelserne. Du kan gå lidt rundt med hende, kikke på de ting de har lavet, lade hende hjælpe med at pakke tasken I skal have med hjem osv. så I lige bruger lidt tid på at sige farvel, før I så er klar til at gå hjem.
Og hjemme skal du så også hjælpe hende med at lande. Prøv at signalere at det er dejligt at være hjemme, brug lidt tid på at sidde sammen med hende, kramme og kysse, læse lidt historie, bygge et puslespil og gerne også få lidt at spise, hvor I sidder og spiser sammen - så der igen er mulighed for at hun lige finder ud af, at nu er hun der og spejler sig i din ro.
Det kan godt være nødvendigt at hun i en periode får lov til at sove lidt om eftermiddagen, men det vil være rigtig godt, hvis hun kommer op efter før kl 16, så hendes dagssøvn ikke ødelægger nattesøvnen - men allerbedst er det, hvis hun kan sove mellem kl 12-14 og I kan få denne rytme kørt ind :)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Babysvømning
Der er mulighed for at gå til babysvømning i de fleste svømmehaller. Der findes også private hjem, med et opvarmet bassin, hvor man har små hold for babyer og deres forældre.
Babysvømning er godt for barnets balance, hvilket har betydning når barnet senere skal lære at sidde, kravle eller gå. Det at være i lunt vand, kender barnet også fra sin tid i livmoderen og når barnet er i vandet stimuleres alle sanser - ikke bare balancen, men også høresansen, lugtesansen (og nogle gange...
Øjenbetændelse
Øjenbetændelse kaldes også conjunctivitis. Det er betændelse i øjets bindehinde, som dækker indersiden af øjenlåget og det hvide af øjet.
Der er to former for øjenbetændelse - en mild og en svær.
Den milde øjenbetændelse opstår ofte hos forkølede børn. Øjet bliver let rødt, det løber i vand, og der kommer "gule klatter" i øjenkrogen, især efter søvn. Denne form for øjenbetændelse skyldes virus, som kun er lidt smitsom, og børn med denne form for øjenbetændelse må...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.