Annonce

Annonce

Svar: Nedtrapning af amning - 11 mdr.


15. maj 2013

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære AH

Tak for dit brev :)

Det lyder rigtig fint at du nu gerne vil trappe ud af amning og det er netop en rigtig god idé at trappe ud og ikke stoppe brat fra den ene dag til den anden. Det er også rigtig fint at jeres dreng får flaske, så vil denne naturligt kunne tage over i en periode, men på sigt, skal han naturligvis lære at drikke af en kop. Det anbefales at flaske trappes ud i 12-18 måneders alderen ...

Jeg vil anbefale dig at du i første omgang indfører en godnatgrød, som en del af hans putteritual. Det kan også være en banan du giver ham i stedet. Og så vil jeg anbefale at du flytter flasken til senere, så det er flaske og ikke længere bryst, han får når han puttes og skal overgive sig til søvnen om aftenen.

Det vil sige en rytme, hvor han får aftensmad kl 17.30-18, får godnatgrød eller banan sammen med vand eller mælk af kop kl ca 19 og så får han flaske kl 19.30, når han puttes til natten.

Amningen sen aften kl 23 vil jeg anbefale at du bibeholder lidt endnu og amningen tidlig morgen kl 04 skal du så forsøge at trappe helt ud af. Når han vågner og søger brystet tidlig morgen, så forsøg i første omgang at se om du med kærtegn, stillingsskift, en beroligende hånd osv. kan få ham videre i søvnen uden at han får bryst. Hvis han tydeligvis har brug for brystet, så giver du ham det, men prøv så at afkorte amningen ved at trække brystet til dig. Altså amme, men forsøge at lirke brystet ud af munden på han, så han kun trøstes og ikke fyldes med mælk. Ofte vil han protestere, når du trækker brystet til dig og så giver du ham det igen, men bliv ved med at trække det ud, så han tilsidst acceptere ikke at have brystet i munden.

Samtidig med at du lirker brystet ud af munden på ham, så skal du kærtegne ham, holde ham i hånden, lægge hånden på hans hofte og vugge ...


Annonce

... ham lidt imens han ligger ved siden af dig, så han hele tiden mærker at du er der, men så det er brystet, der fjernes mere og mere igen og igen. Det kan altså ofte være nødvendigt at han stadig kommer over til dig og mærker dig og din nærhed og der så lærer at undvære brystet og når han kan det, så kan du berolige ham i hans seng og han behøver ikke længere komme over til dig for at sove videre tidlig morgen. Du skriver at brystet tidlig morgen ofte virker som dårlig vane og behov for at mærke at du er der og måske vil du opleve at han forholdsvist let lærer at sove uden brystet her og det er naturligvis kun dejligt :)

I skal naturligvis være opmærksomme på at han dagen igennem får væske nok og nu hvor det bliver varmere i vejret er det vigtigt at han tilbydes vand flere gange dagligt - både til sine måltider men også som tørstslukker ind i mellem. Det er rigtigt at mange børn i 1 års alderen begynder at spise mere selektivt og spiser mindre, og det er her stadig vigtigt at du giver ham mange små måltider dagen igennem og godnatgrød eller banan at sove på vil stadig være en god idé.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Stille og roligt skal amningen sen aften også trappes ned og i første omgang kan du nøjes med at amme fra et bryst i stedet for fra begge og putte ham derefter. Stille og roligt trappes amningen så ud, ved at afkorte amningen mere og mere.

Ved putningen om aftenen kan du så begynde at indføre godnathistorie, godnatsang og lignende og i stedet for bryst kan han begynde at få lidt lun mælk af en kop. Flasken indgår naturligt i hans putteritual sammen med bog, sang osv. og stille og roligt erstattes flasken så af mælk af kop - men det øvrige ritual er som det plejer at være. På den måde sker ændringerne gradvist og nye rutiner indføres :)

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce