Annonce

Annonce

Svar: Længe om at falde i søvn


14. maj 2013

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære M og M

Tak for jeres brev og dejligt at I kunne bruge mit tidligere svar, jeg vil naturligvis også gerne dele lidt tanker med jer omkring putning om aftenen :)

I fortæller at jeres dreng ofte sover fra ca 20.45 til 6.15 om natten, nogle gange længere i weekenden, hvor han godt kan sove måske 45 minutter mere. Det betyder at hans nattesøvn er på ca 9½-10 ½ time. Derudover sover han mellem 3-4 timer til middag og i alt sover han altså ca 13-13 ½ time i døgnet, som er præcist det han har behov for i forhold til sin alder.

Og som udgangspunkt skal man ikke ændre noget der fungerer - det er helt fint og helt okay, at jeres dreng sover som han gør - og han må godt sove en længere lur midt på dagen og sove en kortere nattesøvn og altså gå senere i seng end andre børn gør, fordi han netop trives med denne rytme. Derfor lyder det helt okay at I måske først putter ham ca 20.30, fordi han derefter naturligt vil være mere parat til at sove og dermed også være kortere tid om at falde i søvn.

Og ja - det kan være en rigtig god idé at give ham godnatgrød som en del af putteritualet, ligesom det er fint at give ham et bad om aftenen - han behøver ikke komme i bad hver dag :)

Hvis I på sigt tænker at han kan have glæde af at sove kortere tid om dagen og sove længere nattesøvn, så skabes denne rytme normalt ikke ved at afkorte hans middagslur meget - det hjælper ham ikke at I f.eks. skærer en time af middagssøvnen i håb om at han så sover en time senere - I er nødt til at skabe forandringerne med små ændringer og det betyder at ændre med ca 15 minutter af gangen.

Det er her vigtigt at I starter dagen på samme tidspunkt uanset om det er hverdag eller weekend. Det kan derfor være uhensigtmæssigt, hvis han nogle dage står op kl 6 og andre dage kl 7 - fordi hans stå ...


Annonce

... op tidspunkt naturligt vil påvirke hans tidspunkt og behov for middagssøvn.

Og så er det vigtigt at I forsøger at putte ham lidt tidligere i seng aften efter aften. Altså i stedet for at han puttes kl 20.30, så putter i ham 20.15, så kl 20 osv. indtil I rammer det tidspunkt, som I mener er passende for ham - og i takt med at han begynder at forlænge sin nattesøvn, så vil han ofte af sig selv begynde at afkorte sin middagslur, så han om dagen også naturligt sover mindre. Hvis han ikke gør det, så må I om dagen vække ham 15 minutter tidligere og på samme måde stille og roligt få ændret på hans rytme.

Med hensyn til at lære at sove i egen seng og uden at I behøver ligge sammen med ham, så kan det være en god idé at bruge det jeg kalder for strygetøj metoden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det handler om at være igang med noget praktisk som at lægge tøj sammen eller stå og stryge tøj. Det signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor og far har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig. Og det er her vigtigt at I står på værelset eller lige foran døren til værelset, så han kan se jer og se at I ikke er forsvundet, men at I netop står og er igang med noget kedeligt.

Samtidig kan I verbalt betrygge ham og fortælle hvad I gerne vil have ham til ”jeg er lige her, læg du dig ned”. Det vil have betydning at han selv lægger sig ned og I ikke lægger ham ned, hver gang han rejser sig. Og I får sendt nogle signaler til ham om at I ikke venter på at han skal falde i søvn. Han kan kalde "mooaar ...?" eller "faaar" og I kan svare igen ”ja, jeg er lige her, læg du dig bare til at sove”. Så I er der, betrygger og beroliger og samtidig lærer ham at han fint kan lægge sig til sove i sengen, hvor han er.

Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce