Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse - 13 mdr.


12. maj 2013

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Rikke

Tak for dit brev :)

Det er rigtigt, at jeres dreng ikke piller i skuffen 117 gange, for at være uartig, men fordi han synes det er spændende. Han har en naturligt stor udforskningstrang og det er rigtig vigtigt, at I lader ham undersøge så meget som muligt. Det er derfor ikke en god idé at sætte lås på det hele, som I også har overvejet - men naturligvis skal I sikre jer, at han ikke kan komme til skade og fjerne de ting, der kan være potentielt farlige for ham.

Det vil ofte være særligt spændende for ham, at undersøge de ting, som han ser at I bruger meget tid på - det kan være telefonen, fjernbetjeningen, dvd afspilleren, fjernsynet osv. Det er naturligt ekstra spændende at undersøge de ting, han oplever interesserer jer, de ting I bruger meget o g han prøver at gøre det han ser I gør, han spejler sig i jer.

Han lærer ved at dufte, mærke, smage, lytte og han lærer ved at gøre tingene igen og igen. Han afprøver hypoteser "hvad mon der sker, hvis jeg piller i skuffen?" - Han prøver og du siger nej og tager ham væk. Ny hypotese afprøves "hvis jeg piller ved skuffen, så siger mor nej?" - ja det gjorde hun. Endnu en ny hypotese "hvis jeg piller ved skuffen, så rejser hun sig og kommer hen til mig" - ja det gjorde hun. Igen en ny hypotese "Hvis jeg piller ved skuffen, rejser far sig så også?" ...

Dette skal afprøves rigtig mange gange og igen og igen og igen. Det er måden han lærer på og det skyldes alt sammen en iboende trang i ham til at lære verden at kende. Og det her her helt naturligt at han i starten piller og I tager ham væk, siger nej og flytter ham og han så kravler tilbage og piller igen. Stille og roligt vil I opleve at han begynder at kikke på jer, I kan se at than ved at I vil sige "Nej!" og alligevel piller han - han bliver overmandet af den store udforskningstrang han naturligt har. Og hen af vejen vil I så nå til at han kravler hen til skuffen, kikker på ...


Annonce

... jer og I kan se at han tænker og overvejer og han formår så tilsidst at kravle videre forbi uden at pille ved skuffen ...

I skal naturligvis have visse regler og på sigt sætte nogle grænser. Men han er stadig for lille til at vide, hvad nej betyder. Og det bedste I kan gøre er at lade en handling følge med, når I siger nej. - altså flytte ham væk fra skuffen imens I siger nej og så samtidig prøve at aflede ham, så andet bliver mere interessant. At lade en handling følge med og at forsøge at aflede ham forhindrer ikke at han ikke prøver igen og igen, men stille og roligt vil han som sagt begynde at høre det lille nej inde i sig, det nej I plejer at give ham og han vil så kunne lade være.

Det lyder som om at det også nogle gange bliver en leg for ham. Han begynder måske at blive bevidst om at når han gør noget bestemt, så får han jer til at rejse jer og komme efter ham og det er en sjov leg, som han rigtig gerne vil lege. Det er derfor også en måde han siger "se mig og leg med mig" og derfor vil det være rigtig godt at I nogle gange går hen til ham, tager ham op til jer og kilder ham og giver ham masser af fysisk kontakt og nærhed "skal du være fræk din lille bølle, nu kiiiillder mor dig!" eller lignende. For det er det han gerne vil.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når han griner, når du/I skælder ud, så kan det være fordi han vil vise dig at han netop gerne vil lege og at det skal være sjovt. Han er ikke fræk og gør det ikke for at få skæld ud, men prøver at vise dig, at han vil lege med dig, at han har brug for at mærke dig, brug for at du ser ham og at du bruger tid på ham. Det handler sandsynligvis også om at han er tryg ved dig og derfor godt tør vise dig, at du ser sjov ud, når du skælder ud ...

Jeg vil anbefale dig at læse min bog "Helens bog om dit barns udvikling", hvori jeg beskriver, hvorfor vores børn gør som de gør og hvordan vi så kan reagere.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Endnu engang ros til dig. Det varmer virkelig mit hjerte at læse dine svar til andre. Din grundighed tåler ingen sammenligning og findes ikke hos mange andre! Mange forældre og børn kan prise sig lykkelig for at have dig!

Glæder mig til at læse din bog.

Mange varme hilsner fra
Sophus og mor


Annonce