Svar: 6 mdr. søvn og mælk
Kære Majas trætte forældre
Tak for jeres brev og tillykke med 6 måneders dagen :)
Det lyder ganske rigtigt som om at jeres datter ikke drikker helt nok om dagen og derfor naturligt er nødt til at søge sit behov for væske dækket om natten. Og derudover lyder det også som om at hun er ved at få det jeg kalder vanebetinget afbrudt søvn, som handler om hendes afhængighed af sutten ...
Men først omkring mad og mælk. Det vil være en rigtig god idé at I arbejder på at hun får skemad, når hun vågner, får vand af kop sammen med skemaden og så får mælk inden hun skal sove igen. Det vil være rigtig fint at I holder mængden af skemad nede på ½-¾ dl grød eller mos af gangen, for stadig at sikre plads til mælk i maven. Og når jeg anbefaler vand af kop, så er det fordi det er vigtigt at hun også lærer at drikke vand og det tæller også med i væskeregnskabet.
Det kan være en god idé at prøve med en anden type erstatning, for at se om hun bedre kan lide smagen af noget andet. De forskellige produkter smager meget forskelligt og I er her nødt til at prøve jer lidt frem. Hun kan godt være lidt træt af smagen og trænge til lidt nyt .. Og når hun så samtidig får mme af kop og I måske også laver grøden med mme, så smager det hele meget af det samme - så prøv at variere hendes indtag af mme :)
Mit forslag til en dagsplan, som jeg tænker godt kan lade sig gøre, ud fra de tider I har skitseret, ser således ud:
Tidilg morgen 05: Flaske og sover lidt videre
Morgen 7.30: Tilbydes ½-¾ dl. havregrød, vand af kop.
Formiddag 8.30: Tilbydes et par skefulde frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 11: Tilbydes ½-¾ dl. grøntsagsmos og der begyndes med lidt kød eller fisk i mosen, det kan være lidt mos fra glas eller frost, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.
Flaske og puttes til til middagslur ca kl 13
Eftermiddag 15.30: Tilbydes et par skefulde frugtmos, vand af kop. Og får også flaske om eftermiddagen
Powernappen springes over
Aften 17.30: Tilbydes ½-¾ dl grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop. Udgangspunktet kan være jeres mad, eller det kan være mos fra glas eller frost.
Flaske og puttes til natten ca kl 19.
Sen aften 23: Flaske
Som I kan se så følger denne plan en helt fast rytme, med en lille smule skemad, når hun vågner og ofte 1-1 ½ time før hun så tilbydes flaske, så der er ...
... plads i maven til begge dele - og derudover som nævnt vand af kop :)
Mad i hånden er også vigtigt og hun skal nu også igang med kød, fisk, og mad der generelt smager af mere. Det vil alt sammen gøre hendes interesse for at spise større og sandsynligvis motivere til et lidt større indtag:)
Og så er der jo det med sutten. Vanebetinget afbrudt søvn opstår, når man som forældre gentagende gange, kommer til at give barnet sutten hele natten igennem. Ofte starter det med at barnet får sutten, når det skal sove. Det første stykke tid, så har børn brug for stillingsskift, brug for at få dynen omkring sig igen, fordi de har sparket den af og hver gang man som forældre hjælper barnet med dette, så giver man per automatik også sutten i munden på barnet.
Det betyder at man kan komme ind i en vane, hvor barnet bliver afhængig af at have sin sut i munden for at kunne sove. Ikke bare for at kunne falde i søvn, men også for at kunne komme videre i søvnen om natten.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er sådan at når vi sover så slappes alle muskler i kroppen, også kæbemuskulaturen og dermed falder sutten ud af munden. Vi veksler hele tiden mellem at sove let og sove dybt og derfor vil sutten naturligt falde ud af munden i løbet af natten. Men det er vigtigt at kunne komme videre i søvnens forskellige stadier uden afhængighed af sut, for ellers så sker det, at man som forældre skal op en gang i timen for at give barnet sutten i munden ..
Når man kommer ind i denne vane, hvor barnet får sutten hver gang, så lærer barnet at mor og far kommer med sutten og at barnet ikke kan sove uden at have en sut i munden. Barnet lærer derfor også at vågne hver gang sutter falder ud af munden - og det er det, jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn... Og det lyder som om at jeres datter er ved at lære, at hun skal vågne hver time, for at få sutten, hun vågner hver gang den tabes i visheden om at I putter den i munden på hende.
Og der er desværre kun jer til at ændre på denne vane...
Det er helt naturligt at hun sover urolig lige nu. Det hører alderen og udviklingen til. Men det er vigtigt at I hjælper hende med at få dynen om sig, blive lagt på den anden side, beroligende ord, kærtegn osv. så I på den måde luller hende videre i søvnen - uden at give hende sutten i munden hver gang. Hun må gerne lave lyde om natten, ligge og småsklynke lidt osv. fordi hun drømmer, uden at I giver hende sutten, så hun stille og roligt lærer at hun godt kan komme videre med jeres nærhed og kærtegn og uden at have sutten i munden ...
Jeg håber I kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Udvikling - børn
Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:
1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven
2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.
4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.
5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.
Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)
Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!
Hilsen mor til Elias, 4 måneder.