Annonce

Annonce

Svar: Farvel natble


17. april 2013

Kategori:
Alder:
4 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

Tak for dit brev :) Og hvor dejligt at høre at I har haft held med at indføre faste toilettider - faktisk lyder det som om at I skal prøve at komme tilbage til dette.

Nogle gange sker det, at barnet føler sig meget stor og til at have fuld styring og kontrol - og det er naturligvis rigtig dejligt, men når man leger rigtig godt og er optaget af andet spændende, så kan man godt overhøre kroppens signaler om at skulle tisse og derfor "glemme" at gå på toilettet. Og derfor er det en rigtig god idé at I igen indføre faste toilettider dagen igennem - "kom, vi skal lige ud at tisse inden vi kører op for at handle", "kom, vi går lige ud og tisser inden vi løber ud for at lege", "du skal lige gå på toilettet, før du spiser" eller lignende. Så det sker som noget helt naturligt og som en regel der gælder for jer alle.

Med hensyn til at stå op og tisse, så er det jo noget mange drenge nyder og hos jer lyder det ikke problematisk. Det der ofte kan være udfordringen er, at drengen kan have svært ved at tømme blæren helt, når han står op og derfor får sværere ved at holde sig efterfølgende. Men jeres dreng lyder ikke til at have dette problem .. så hvis han lige nu synes det er sjovere at tisse, fordi han kan stå op, så lad ham gøre det - det vigtigste er at han tisser. Modsat, så skal du naturligvis sikre dig at uheldende netop ikke sker, fordi han står op og tisser, og i givet fald så opfodre ham til at sidde ned og tisse ...

Det er helt normalt at børn bliver renlige om dagen før de er det om natten og mange børn vil have brug for natbleen længe. Det er ikke noget man gør noget ved før barnet er i skolealderen ... Du må dog gerne hjælpe ham og hos ...


Annonce

... jer kunne det måske være en hjælp, hvis du kunne følge ham på toilettet sen aften, før du selv går i seng. Tage ham op af sengen f.eks. sige "kom vi skal lige ud og tisse", følge ham ud og sætte ham på toilettet og lade ham tisse af og derefter følge ham tilbage i seng, hvorefter han så måske vil kunne sove hele natten igennem og holde sig tør.

Denne metode skal dog kun bruges, hvis han selv er indstillet på det og har det okay med at blive vækket og fulgt på toilettet. Hvis han hellere vil sove og tydeligt har brug for "bare" at sove videre, så skal du naturligvis lade ham sove. Så kommer evnen til at holde sig om natten med tiden.

At kunne holde sig om natten afhænger af flere ting - blandt andet af hans produktion af ADH - antidiuretisk hormon. Dette hormon udskilles fra hjernen, når man sover for at nedsætte urinproduktionen om natten. Og nogle børn er lidt senere til at udvikle evne til at producere nok af hormonet, og derfor tisser de i sengen om natten. Det er ikke noget man kan træne - men det skal have lov at have sin tid.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Mange børn lider af det der kaldes ufrivillig natlig vandladning og det er arveligt. Hvis en af forældrene har haft problemet som barn, vil der være ca 40% risiko for, at barnet også får det. Hvis begge forældre har haft problemer med at tisse i sengen om natten, forøges risikoen til omkring 70%. Der er ikke noget i vejen med barnet og det skyldes ikke at barnet er dovent, uartigt eller har følelsesmæssige problemer. Og ingen børn tisser i sengen med vilje. Du kan evt. læse mere på drynites.dk

Så giv også jeres dreng tid og pres ham ikke unødigt til at slippe natbleen, hvis ikke han er helt parat :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce