Annonce

Annonce

Svar: Min datter på 8,5 mdr. nægter at spise


16. april 2013

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lene

Tak for dit brev - jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig :)

Der er, som du selv har overvejet, naturligt en sammehæng mellem din datters amninger og hendes manglende indtag af mad. Og desværre løser dig sig ikke over en enkelt dag eller over et døgn, der skal flere dage til .. Og det er naturligvis rigtig svært, når din datter tydeligt er sulten og hun afviser maden, ikke at tilbyde hende brystet, hvor hun så spiser grådigt. Men du er nødt til at holde fast i at hun nu skal ammes 3 gange i døgnet og ikke mere.

Jeg vil anbefale at disse 3 amninger ligger inden middagslur, aften og sen aften (eller en gang i løbet af natten, det kommer an på om hun vågner af sig selv og søger brystet sen aften). Ved at placere amningerne på denne måde så imødekommer du hendes behov for bryst og giver samtidig mulighed for mere rigtig mad i maven på tidspunkter som er gode og vigtige for hendes rytme og hendes indtag fremover.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop. Når hun ikke længere ammes tidlig morgen vil hun sandsynligvis ikke sove så længe og vil være parat til at spise morgengrød her.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden og frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden amning

Frokost 11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være hjemmelavet eller mos fra glas eller frost, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl ...


Annonce

... 13

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden at gumle på, vand af kop og kan her også tilbydes lidt frugtmos eller lidt yoghurt som du prøver lidt med nu.

Aften 18: Udgangspunktet er familiemaden, kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad, vand af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til natten ca 19.30-20 som nu

Sen aften eller når hun melde sig først på natten: Ammes x 1

Som du kan se af denne plan, så anbefaler jeg at I forsøger at starte dagen lidt tidligere og jeg tænker at det måske vil ske af sig selv, når du ikke længere ammer hende tidlig morgen. Derudover så ammes hun nu ikke længere inden første lur, hvilket naturligt vil give hende større appetit til frokost. Til gengæld får hun så bryst, når hun har spist både morgenmad, mellemmåltid og frokost og altså før hun så skal sove sin middagslur. På samme måde ammes hun ikke om eftermiddagen, da dette fjerner hendes appetit fra aftensmaden, men hun ammes til gengæld, når hun skal sove til natten og har fået både mellemmåltid eftermiddag og også har fået sin aftensmad.

Der er for mig at se en sammenhæng mellem din datters indtag af mælk og hendes manglende indtag af rigtig mad. Der er også en sammenhæng mellem hvornår amingerne ligger på og tilbuddet om anden mad - og derfor foreslår jeg en ændring af hendes dagsrytme og det starter med at I kommer lidt før igang om morgenen:)

Jeg håber at dette vil hjælpe dig lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce