Svar: Søvn for 2,5 årig dreng
Kære lidt trætte forældre
Tak for jeres brev og det lyder som om at I har gjort jer mange tanker og allerede har forsøgt en del :)
Når jeg læser jeres beskrivelse jeres dreng, så lyder det som om at han er en ugle (hvor storsøster er en lærke). Ligesom vi voksne kan være A og B mennesker så kan børn også være det og her kaldes de så for ugler og lærker.
Lærkerne falder ofte let i søvn om aftenen, de er trætte sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig – det er dejligt at komme i seng. For lærkerne er morgenen den bedste tid på dagen – de vågner, de er udhvilede, de føler sig friske – de elsker at komme op og starte dagen og de vågner ofte tidligt ...
Uglerne derimod, de kan ikke lide at stå op, hver morgen giver diskussioner om mad, tøj, protester, når der skal redes hår osv. Men de elsker aftener, - aftenen er den bedste tid på dagen, der er der de er mest årvågne, aktive, effektive – der tænker de bedst, her leger de bedst.
Jeres datter trives med sin rytme - hun trives med at komme tidligt i seng og starter dagen frisk - jeres søvn trives i princippet også med sin rytme - han trives egentlig udmærket med først at sove kl 22 og få lov til at sove til han vågner af sig selv om morgenen ... men I trives ikke rigtig med hans rytme og det passer ikke så godt i forhold til hverdagen, hvor han skal i institution osv.
Når man har et barn med en sen søvnfase og man gerne vil have vendt lidt rundt på det, så barnet begynder at gå tidligere i seng, så er det rigtig vigtigt at anerkende at han om aftenen faktisk er mest frisk og derfor er det enormt frustrerende at skulle ligge i sin seng. Det kender I også fra jer selv, det er naturligt frustrerende, at ligge i sin seng og ikke kunne sove. Og derfor er man nødt til at putte ham sent. Man kan desværre ikke putte ham i seng kl 20 og regne med at han på sigt vil lære at falde i søvn der, ændringen skal ske med små skridt.
som det er ...
... hos jer lige nu, så forbinder jeres dreng det at komme i seng med et ritual, som består i at han kan stige ud af sengen igen og igen, kalde på jer, I kommer med vand, han smider sutten, I giver ham den, han stiger igen ud af sengen og I følger tilbage osv. Og for at få ændret dette ritual, så er I nødt til at putte ham så sent at I med sikkerhed ved at han vil kunne sove inden for ca 15 minutter. Samtidig skal I så her indfør det ritual, som han vil kunne sove med fremover - at I sætter jer og læser 1-2 små godnathistorier, viser ham billeder, putter ham med bamsen, synger for ham og han så falder i søvn.
Og så skal I flytte puttetidspunktet frem aften efter aften. Nogle gange skal der flyttes fra aften til aften, andre gange skal der gå flere dage imellem, før I kan flytte hans puttetidspunkt frem igen. Og I skal flytte med 15 minutter af gangen. Det vil sige at hvis I ved at han vil kunne sove kl 22, så putter I ham kl 22, derefter 21.45, så 21.30, 21.15, 21.00 osv. indtil I rammer det puttetidspunkt, som I fornemmer passer til ham - og sandsynligvis lidt senere end storesøster, fordi han er en ugle .....
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Samtidig er det så meget vigtigt at I holder fast i at han skal op til samme tid hver morgen, uanset om det er weekend eller hverdag, ligesom det er vigtigt at han sover middagslur til samme tid hver dag og f.eks. sover 1 ½ time, hvis det er det behov han har - og ja i den periode, hvor I er igang med at ændre hans søvnrytme, må I godt vække ham fra middagsluren, så han sover det han "teoretisk" har behov for og sover det han indtil videre har trives med, netop for at få forlænget hans nattesøvn og ikke hans dagssøvn.
Det kræver tid og stor tålmodighed og det er også en forudsætning at han ikke bliver syg undervejs eller at der sker andre store omvæltninger. Det kan og vil ofte tage 3-5 uger at ændre på en søvnrytme ...
Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Fostervandsprøve
En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.
Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...
Legetøj til baby og børn
Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.
Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.
Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.
Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.
Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder