Annonce

Annonce

Svar: Gråd - sensitiv baby?


5. april 2013

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Maria

Tak for dit brev :)

Når man er så lille som jeres dreng er, så bliver man meget hurtigt fyldt med stimuli og nogle gange derfor lidt overstimuleret ... og det er som du skriver, rigtig fint at I netop forsøger at finde balancen hvor I pludrer med ham, leger med ham osv. og også giver ham pauser, når han viser behov for det.

Når I har øjenkontakt og pludrer med ham, så vil han kun kunne holde kontakten en vis rum tid, herefter vil han kikke væk. Han kikker måske ud til siden, han kikker måske ned, eller kikker op over jeres hoved. Og det skal han have lov til. Når han kikker væk, så har han brug for en pause og den pause giver I ham så. Når I så fornemmer at han atter er klar til kontakt, så pludrer I let med ham igen og han vil så søge jeres øjne, kikke efter hvor lyden af jeres stemme kommer fra og vil så være parat til at pludre lidt igen.

I skal også være opmærksomme på at børn i jeres drengs alder hører alt. Den evne du har til at lukke lyde ud, den evne har han ikke. Når du f.eks. hører radio, så kommer der et stykke musik som du synger med på, derefter kommer noget snak du ikke hører og det lukker du således fra, så kommer der noget nyt musik eller ny samtale, som interesserer dig og som du derfor igen hører. Og sådan er det ikke for jeres lille dreng - han hører det hele. Derfor kan det være en rigtig god idé at I i løbet af dagen prøver at skærme ham lidt for alle lyde, så han ikke bombarderes.

Det betyder ikke at han skal være i en "døv verden", men at I skal prøve ikke at have fjernsyn, radio og lignende kørende hele dagen. Ligesom det vil være godt at I ikke pludrer og snakker med ham, samtidig med at der er en masse baggrundsstøj. I må godt prøve at skabe lidt rolige stunder, hvor der ikke sker for meget lydmæssigt omkring ham. På samme måde vil det være rigtig fint at lade ham sove i soveværelset og ikke i stuen eller lade ham sove i barnevognen i haven i løbet af dagen :)

Ud over lyd, så skal I også tænke på lys og hvor meget han kikker på, oplever, ser. Hvis I tager ham med ud at handle, så bombarderes han naturligt af en masse lys, som han ikke er vant til - og igen skal han naturligt kunne komme med ud at handle, men nogle gange vil det være rigtig godt at han er i sin barnevogn, som skærmer ham eller at han hjemme, så ikke bombarderes med for meget lys, men måske med lidt mere dæmpet belysning ...

Dufte - det påvirker ham også. Han er naturligt mest tryg ved jer, han kender ...


Annonce

... jeres favn, jeres duft og det er vigtigt og godt for ham at være hos jer forældre. Hvis han går fra arm til arm hos bedsteforældre, venner, fremmede mennesker, så kan det naturligt godt blive for meget for ham og han vil reagere med gråd. Nogle gange med det samme og andre gange med en forsinket reaktion, hvor han så græder mere om aftenen ...

Rigtig mange børn har i 2-3 måneders alderen en periode om aftenen, hvor de græder meget og virker helt utrøstelige. Det handler som regel om at børn netop i denne alder, begynder at have meget mere rumfornemmelse, de oplever verden større, begynder at være mere bevidste i deres opmærksomhed, genkender mor og far, om de er hjemme eller ude osv. og de har rigtig svært ved at kapere alle de indtryk de får.

Tit sker der det, at vi som forældre forsøger 117 ting i håb om at et eller andet får barnet til at holde op med at græde. Lægger barnet i liften, tager barnet op, over til mor, over til far, forsøger med brystet, forsøger med en rangle, går lidt rundt, tjekker bleen, forsøger igen med mad, forsøger med en sut, ned at ligge igen, tilbage til far, over til mor, forsøger med aktivitetsstativet, ligge selv osv. osv. Alt sammen naturligvis i håb om at et eller andet virker, at noget vil stoppe gråden.

Men det eneste vi gør er ofte at tilføre barnet endnu flere stimuli som faktisk er det barnet protesterer over ... Derfor er det vigtigt at vi hjælper barnet med at koble fra og det lyder netop som om at det netop virker hos jer. Når I tager ham op, går rundt med ham, stille og roligt, vugger ham blidt osv. Når I ikke kræver hans kontakt men bare giver ham lov til at være, så kobler han fra og falder til ro. Det virker.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det ændrer sig naturligt stille og roligt hen af vejen. Jo ældre han bliver, jo bedre vil han også blive til at kunne kapere de forskellige stimuli han får :)

Jeg vil anbefale jer meget at læse to af mine bøger:

"Helens bog om dit barns udvikling". I den gennemgår jeg de første 3 år og beskriver, hvordan jeres dreng oplever verden og hvordan I kan hjælpe ham. Jeg prøver at sætte lidt af de ord på, som han naturligt ikke har - "hvad ville han fortælle jer, hvis han kunne" :)

"Helens bog om gråd og trøst". I den gennemgår jeg gråd og forskellige former for gråd de første 5 år og hvordan I kan trøste og berolige alt efter, hvad gråd der er tale om. I denne bog står også noget om de sensitive børn :)

Håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex

Optøning af spædbarnsmad

Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:

- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.

- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.

- Mad som har været...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Mange tak for dit svar. Vi brugte alle dine råd i går, og Oscar endte med at sove fra 23, hvor han selv vågnede for mad og helt indtil 04.45, så jeg er lykkelig! Nu må vi bare blive ved, og så skal det forhåbentlig nok gå ...

Tak fra Maja
Mor til Oscar på 7 måneder


Annonce