Svar: Vil ikke løfte hovedet!
Hej med dig
Tak for dit brev og hvor dejligt at du selv har fået lyst til at skrive, efter at have fulgt med på sidelinjen :)
Du fortæller at din dreng er rigtig god til at holde hovedet selv, når han ligger på maven. Det lyder som om at han i maveliggende stilling løfter hovedet op og også drejer det fra side til side og derfor godt kan holde sit hoved.
Når han ligger på ryggen, og du løfter ham i armene, så han selv skal bruge sine kræfter på at trække sig op, så skal han begynde at holde hovedet i midtstilling. Han skal altså have styrke i nakken til at holde hovedet, han må ikke "tabe hovedet" - gør han det? Det lyder ikke sådan, det lyder som om at han faktisk godt kan holde sit hoved, men at han ikke sidder, men i stedet trækker sig direkte fra liggende til stående stilling, hvilket kan være helt okay ...
Det er jo altid svært at vurdere børns motoriske udvikling via en brevkasse og jeg synes du skal få sundhedsplejersken eller lægen til at se på ham og vurdere om hans styrke i nakken er normal eller noget du skal bekymre dig om :)
Med hensyn til at maven irriterer ham, så kan det sagtens være og det vil her være rigtig godt at du hjælper ham med at cykle med benene, dreje sig og bruge sig selv motorisk. Jo mere motorisk han bruger sig selv, jo bedre vil det ofte også virke på hans mave og tarmbevægelser, så det er vigtigt at du hjælper ham her :)
I forhold til søvn og at han har brug for ekstra hjælp, når ham skal sove, så lyder dette helt alderssvarende. Netop i 3-4 måneders alderen ændrer børns søvn sig og det er f.eks. naturligt at børn i denne alder har svært ved at sove længere og mere sammenhængende lure, de begynder ofte at powernappe lidt. Det er også naturligt at børn i denne alder har svært ved at overgive sig til søvnen, de har svært ...
... ved at koble fra overfor verden og skal have ekstra hjælp til at lukke verden ude, netop for at kunne sove.
Jeres dreng er så gammel nu at han oplever verden mere intenst. Han skelner mere og mere imellem om han er hjemme eller ude, om han er i favn hos en af jer eller hos en fremmed og han oplever også rummet han er i på en anden måde. Han registrerer mere og mere, hvad der foregår omkring ham og derfor vil han naturligt også drømme mere. Alt hvad han oplever i løbet af dagen skal netop bearbejdes i drømme og netop derfor vil børn i 3-4 måneders alderen ofte kunne opleves meget urolige, både når de skal overgive sig til søvnen og også når de sover.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Han vil naturligt stille og roligt blive bedre og bedre til at holde sig vågen og stille og roligt vil det være rigtig godt at du arbejder på at skabe en rytme, hvor han har vågne og aktiv perioder og perioder, hvor han så sover og hjælpes til at sove et længere søvnstræk. Han er ikke længere et spædbarn, men en aktiv lille baby og han skal stimuleres og bruge sig selv både motorisk og mentalt, når han er vågen. Han skal naturligvis puttes, når han er træt og har brug for at sove, men nogle gange vil han f.eks. godt kunne gabe, fordi han keder sig og ikke fordi han er træt. Og hvis du putter ham her, så vil han naturligt protestere, fordi han ikke vil sove, men i stedet søger underholdning. Derfor kan det nogle gange være en god idé at lege lidt ekstra med ham, synge for ham, pludre med ham osv. og så putte ham ½ time senere, hvor han så er mere parat til at sove og derfor naturligt også lettere overgiver sig til søvnen.
Jeg vil anbefale dig at læse min bog "Helens bog om børn og søvn", hvor jeg netop beskriver søvnen i forskellige aldre og hvordan man bedst hjælper barnet videre.
Rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.