Annonce

Annonce

Svar: Gode spisevaner


31. marts 2013

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Stine

Tak for dit brev :)

Det lyder som om at I spiser varieret hos jer og det er rigtig godt og fint at I laver madplaner og nogle gange kommer i fryseren - det er både praktisk og billigere, og så giver det sandsynligvis en fin balance i forhold til at få nye retter og også få tilbudt genkendelige retter :)

Du har fuldstændig ret i at det er vigtigt ikke at spise imens man lave andre ting som f.eks. at spise samtidig med at man ser fjernsyn eller lignende. Det er en udmærket regel at man skal være nærværende omkring måltiderne og ikke "proppe mad i hovedet imens man laver noget andet", som du så fint skriver :)

Men i forhold til så lille en dreng som jeres, så er man ofte nødt til at hjælpe lidt på vej. Det at spise selv, kræver meget stor koncentration - at tage maden op med fingrene eller gaffel, føre det til munden, tygge og bearbejde, synke og tage ny mad, kræver rigtig mange ressourcer og mange børn bliver faktisk for trætte, før de har fået mad nok. Derfor er det vigtigt og godt at du stadig prøver at hjælpe ham. Han vil især have brug for hjælp til skemaden, men også mad i stykker kan nogle gange hjælpes på vej af dig.

Der er ikke en fast måde at gøre det på og hvad der virker bedst kan variere fra dag til dag, ligesom børn jo også er forskellige. Nogle gange kan det være en god idé at du f.eks. bruger 2 gafler, så du kommer mad på en ene gaffel, giver ham den i hånden og han fører den i munden, imens kommer du mad på den anden gaffel og I bytter, og han spiser på den måde selv med støtte af dig. Det kan holde ham igang og sikrer at han får lidt ekstra før han kører træt, samtidig med at han føler sig selvhjulpen.

Andre gange kan det være en god idé at du hjlæper ham til at starte med, så han får mad i et rimeligt tempo, imens han er sulten og måske utålmodig og derefter kan han så sidde med lidt selv. Atter andre gange, er det bedre at ...


Annonce

... gøre modsat, lade ham starte selv og du kan så følge efter med lidt på en ske, når han bliver for træt og mister koncentrationen. Og så er der naturligvis også situationer, hvor I hjælper hinanden, - hvis I f.eks. får frikadeller, kartofler og sovs, så kan han selv spise stykker af frikadellen og du kan mose kartofler og sovs og give ham det på en gaffel eller ske, så han spiser lidt selv, du giver ham lidt, han spiser lidt selv, du giver ham lidt osv.

De fleste børn vil spise mere, hvis de føler at de selv hjælper til og derfor kan det være en god idé at give barnet en ske, en gaffel, eller noget mad i hånden imens man selv samtidig hjælper barnet med at spise. Og legetøj er det som udgangspunkt en god idé at holde uden for middagsbordet, så maden er det interessante ... Når det er sagt, så er det vigtigste dog at barnet spiser og at det at spise forbindes med noget hyggeligt og rart og ikke er en kamp og noget ubehageligt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis man har et barn der gerne vil røre ved mad, mase maden ud mellem fingrene eller som er meget interesseret i at hælde vand op i tallerkenen eller komme mad op i glasset, så er det en god idé at stimulere lysten og behovet for dette uden for middagsbordet. Det kan være at lade barnet lege med vand, bøtter, kander osv. når barnet er i bad, ligesom barnet kan være med til at bage boller, lege med sand i sandkassen osv. Jo mere man kan stimulere barnets sanser uden for middagsbordet, jo større sandsynlighed er der for at barnet ikke behøver stimulere det i samme grad, når man spiser ...

Det er også en rigtig god idé at fortælle barnet, hvad man gerne vil have, i stedet for at skælde ud og have fokus på, hvad man ikke vil. Det er således en god idé at sige f.eks. "ind i munden skat, ind i munden, mam mam, smager godt" så barnet hører, hvad det er man ønsker barnet skal gøre :)

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex

Suttekæde

En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.

Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.

Det anbefales at:

- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce