Svar: Hvordan putter man en Columbus? Uden flaske!
Kære du
Tak for dit brev :)
Først - ro på, der er tid nok til at komme af med flasken. Det er rigtig fint at arbejde på at den skal væk, men det gør ikke noget at det tager et par måneder, før jeres dreng slipper den helt.
Det anbefales at man giver MME i flaske og letmælk af kop. Jeg vil derudover anbefale at I skærer ned i mængden af mælk, så han får mindre og mindre. Det vil sige at hvis han lige nu får 200 ml i sin flaske, så skærer I ned til 180, så 160, 140, 120 ml osv. indtil I rammer en lille mængde, der passer med en lille kop mælk. I første omgang er det således en god idé at lade ham beholde flasken, men vænne ham til langsomt at behøve mindre og mindre mælk.
Derudover vil jeg anbefale at I giver ham en godnatgrød om aftenen i køkkenet. Den skal indgå som en fast del af hans putteritual og sikre at han føler sig ekstra mæt, når han skal sove. Det vil sige at hvis I f.eks. spiser aftensmad kl 18, så kan han komme i bad derefter, gøres klar til natten med ren ble, nattøj osv, så kan han få en godnatgrød kl ca 19.30 og derefter puttes med flaske, som stille og roligt erstattes af en kop.
Udover introduktion af godnatgrød, så er det en god idé med godnatsang og stille og roligt kan en godnathistorie også introduceres, præcis som du selv har overvejet. De fleste børn er også mellem 12-18 måneder, når de begynder bevidst at tage en puttebamse, sutteklud eller lignende til sig og det vil være rigtig fint at give ham en sådan substitut. Den kan følge ham og give ham tryghed, trøst og ro uanset om han er hjemme eller sover ude og den kan erstatte både dig og flaske på sigt :)
Det vil være en god idé at han ikke falder i søvn i din favn, men falder i søvn i sin seng. Det er vigtigt at han forbinder sin seng med ...
... stedet, hvor han skal sove. Det har betydning for hans evne til at kunne komme videre i søvnen, at han er helt tryg ved sengen og stedet og kan se at det var der han faldt i søvn, hvis ha får lidt opvågninger i løbet af natten. Og ja - det er her en god idé at lave en lille regel om at du læser, når han sidder eller lægger sig ned. En lille kommando som "læg dig ned skat" kan han godt lære at følge og så læser du lidt videre. Det er vigtigt, at han de fleste gange selv lægger sig og forstår, at det er det du forventer af ham og det der skal ske nu. Du skal naturligvis være der, synge for ham, holde i hånd, læse i bog, vise ham billeder og alt det der nu er nødvendigt for at han kan sove, men det er godt at holde fast i at det er sovetid og at han skal være i sengen.
Så godnatgrød, sang, historie, putteklud osv. alt sammen introduceres og stille og roligt skæres så ned i mælken og flasken erstattes af mælk af en kop. I starten i sengen, men stille og roligt i køkkenet, hvorefter tænderne så børstes. Det handler meget om at få skabt eet nyt ritual, hvor det naturligt tager over, når flasken erstattes, så på den måde er ritualet som det plejer at være - kun med den forskel at mælken gives i køkkenet af en kop ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til at bide stykke af mad, så gør øvelse mester og det lyder som om at du allerede giver ham mad i forskellige størrelse og forskellige konsistens, så han kan øve sig. Det er rigtig fint. ¼ rugbrød klappet sammen eller en tebolle måske med rosiner, kan nogle gange være godt at øve sig på, når man skal finde ud af at "bage op og bide over", så det kan du forsøge med ...
Håber ovenstående hjælper lidt videre, fortsat held og lykke :)
Og rigtig meget held og lykke med projekt "væk fra flaske" ....:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Barnløshed
De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.
Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.
Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.