Svar: Bordskik og natmad
Kære Charlotte
Tak for dit brev :)
Som udgangspunkt synes jeg at I skal forsøge at få Olivia til at spise ved bordet. Jeg synes ikke hun skal gå rundt med mad og denne regel gælder altid, uanset om det er dag eller aften, hverdag eller weekend. Når man spiser, så sidder man på sin stol ved bordet.
Jeg tænker derfor at I generelt skal forsøge at skabe denne regel. Hver gang Olivia skal spise, beder om mad osv. så siger I "du skal sætte dig ved bordet", så hun ikke nogle gange får lov til at gå rundt og andre gange ikke må - hun spiser ved bordet, altid.
Når denne regel gælder, så er det naturligt også sådan om aftenen. Hvis hun efter at have spist lidt rejser sig og går fra bordet, så må I lade hende gå. Men hvis hun kommer tilbage og vil have mere mad, så beder I hende sætte sig ved bordet. Hun får altså ikke mad i hånden men i stedet "er du mere sulten, det var godt, sæt dig på din stol, så får du mere mad".
Det er vigtigt at I forsøger at have en nogenlunde fast rytme i løbet af dagen, hvor hun tilbydes mad til faste tidspunkter. Det er med til at give hende en fornemmelse for mæthed og sult og det er vigtigt i forhold til at hun føler sig sulten, når ...
... hun sættes ved bordet og dermed er parat til at spise og vil spise mere.
Hun må gerne få en godnatgrød eller lidt at spise inden hun puttes, som en del af hendes putteritual - men ikke "for lækkert". Det skal ikke virke som en dessert og det lyder lidt som sådan nu ... Havregrød, mysligrød eller det kunne være et stykke rugbrød med ost elle måske rester fra aftensmaden. Hun kan godt få en kold frikadelle eller lignende - så hun tilbydes mad, men så I styrer hvad det er og "hvor lækkert" det er. Maden skal indtages i køkkenet, ved bordet, som alle andre måltider og derefter får hun børstet tænder og kommer i seng.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg ved fra jeres tidligere breve at I er lidt bekymret for Olivia og hendes vægt og dermed indtag af mad - men det er vigtigt at I stadig skaber nogle regler for, hvordan måltiderne foregår. Og så må I sige til jer selv, at hvis hun ikke spiser så meget til det ene måltid, så spiser hun nok mere til det næste. Og stadig skal hun have mange små måltider dagen igennem, men de skal indtages ved bordet og ikke imens hun går rundt - små regler for bordskik er helt okay :)
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Og rigtig god påske!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen ...
Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..
Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..
Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..
Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..
Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..
Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!
Med venlig hilsen
M´s Mor