Annonce

Annonce

Svar: Natteroderi efter maveinfektion


24. marts 2013

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Hanna

Sygdom kan ødelægge alle ellers så gode søvnvaner og ofte kan det føles som om a man starter helt forfra efter en periode med sygdom ... Helt skidt er det dog ofte ikke, og hos jer lyder det som om at der er lidt fremgang hvad angår appetitten og det er jo dejligt :)

Det er stadig vigtigt at I forsøger at skabe en fast rytme i løbet af dagen. Det vil sige forsøger at starte dagen til samme tid hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend, ligesom det er vigtigt med fast spisetider, sovetider og også et fast puttetidspunkt om aftenen. Jo mere ens dagene er, jo mere rytme, jo lettere vil I kunne finde det rette puttetidspunkt og jo mere parat til at sove vil jeres dreng være, ligesom han ofte vil sove bedre, når han så sover ...

Om I skal øge ham til 3 måltider dagligt, afhænger lidt af hvor meget han spiser og hvor store mængder mælk han drikker. Det er stadig vigtigt at hans hovedindtag af mælken og skemaden må ikke erstatte hans mælkeindtag. Det er også vigtigt at han får sin skemad, når han vågner og får sin flaske som en del af sit putteritual. For meget skemad kan give uro i maven og give urolig søvn - modsat skal han også være mæt for at sove godt, det er en balance I skal finde. Hvis I skønner at han spiser godt og måske kan spise 1-1½ dl. grød eller mos uden problemer, så kan I godt tilbyde ham skemad 3 gange dagligt og måske i stedet give ham lidt mindre af gangen. I stedet for at han f.eks. tilbydes 1 ½ dl 2 gange dagligt, kan I vælge at give ham ¾ dl 3 gange dagligt. En dagsplan kunne så se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre

Morgen 8: Tilbydes ¾ dl. grød, evt. med frugtmos som topping, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur ca 9-9.30

Frokost 11.30-12: Tilbydes ¾ dl. grød eller grøntsagsmos, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13

Eftermiddag 16-17: Flaske

Sover dagens 3 lur, som ofte er en kort lur

Aften 18: Tilbydes ¾ dl. grøntsagsmos, vand ...


Annonce

... af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl 20

Sen aften 23-24: Flaske

Midt nat: evt flaske

Det er som sagt vigtigt at I nu prøver at få skabt rymte og kommer væk fra at sove på "skæve tidspunkter", som han har gjort under sin sygdomsperiode.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover er det vigtigt at I forsøger at gøre ham tryg ved at skulle sove og lige nu lyder det som om, at han bliver rigtigt ulykkelig, når I prøver at putte ham i seng. Nogle gange kan det hjælpe at give ham flasken i sengen, så han ikke oplever at skulle flyttes fra jeres favn undervejs i putningen. I kan elevere hans hovedgærde lidt ved at komme et sammenrullet håndklæde, en lille pude eller lignende ind under madrassen ved hans hoved. Han må gerne falde næsten i søvn med flasken i sengen og på den måde blive lullet til ro og så bare lade ham sove videre :)

Nogle gange kan det også være nødvendigt at give ham lidt ekstra omsorg og nærhed i en periode og lade ham sove tæt sammen med jer. Det kan være dejligt for ham at få lov til at sove middagslur i dobbeltsengen og det kan også give jer selv lidt hvile og ro midt på dagen :) Fjerner I jer skal I naturligvis sikre jer at han ikke kan trille ud af sin seng.

Det kan også være en hjælp at fjerne den ene side af tremmesengen og koble hans seng til jeres seng. På den måde kan han lærer at sove i egen seng, men stadig have jer helt tæt på sig. I kan holde ham i hånden, lade ham mærke at han ikke er alene og vise ham at han trygt og roligt kan sove, netop fordi I er der, men I ligger i jeres seng og han ligger i sin.

Og så kan det også være en god idé at putte ham i barnevognen om dagen og trille ham en tur. Det hjælper ham til at koble fra og det at blive trillet kan gøre at han sove bedre og sover længere og på den måde påvirkes hans indre ur også, så han naturligt begynder at føle behov for at sove lidt længere midt på dagen.

Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke:)

Rigtig god påske!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce