Svar: Spil og fjernsynskigning
Hej med jer
Der er så vidt jeg ved ikke lavet undersøgelser over, hvor meget skærmtid små børn må have eller har og der er ikke nogen faste anbefalinger på området.
For nogle år tilbage, da playstation, nintendo osv. kom frem, talte man meget om at børn i de mindste skoleklasser ikke burde have mere end ca 1 times skærmtid om dagen. Der var meget fokus på at børn skulle røre sig og generelt sad for stille og at de nye skærme, gjorde det sværere at få børn ud, få dem til at røre sig osv. hvilket kunne medføre blandt andet overvægt.
Jeg tænker at det er lidt anderledes i dag, - vi bruger langt mere "skærm" i vores hverdag - telefoner, ipads, fjernsyn, computer og det giver rigtigt mange fordele, men naturligt også stadig nogle ulemper og det skal medføre lidt overvejelser. Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at der kom nogle retningslinjer på området :) for en times skærmtid er ikke ret meget ...
Man kan sige at når man er 3 ½ år gammel, så er det stadig rigtig vigtigt at man bruger sig selv motorisk - løber, hopper, leger, klatrer, gå på line, øve balance, lære at cykle osv. Og hvis man sidder meget stille og spiller spil eller sidder foran computeren, så er der naturligvis en risiko for at man ikke får brugt sig selv fysisk.
Motoriske færdigheder kommer ikke af sig selv, men kun ved at barnet øver sig og prøver igen og igen. Og derfor er det vigtigt at vi som forældre er opmærksomme på at hjælpe vores børn med hele tiden at udvikle sig i rigtig retning. Og det er her fint at børn lærer at bruge en "skærm", men de skal også lære mange andre ting.
Det er f.eks. også vigtigt at barnet lærer at ting er forskellige i "den virkelige verden" i forhold til "spillets verden", eller "fjernsynets verden". Det kan være let at skyde ...
... med en slangebøsse i et spil, men svært i virkeligheden og faktisk også farligt, hvis man rammer nogen. Et hensyn man jo også skal lære at tage. På samme måde kan man spille bold i et spil, men det er noget helt andet at lære at sparke til eller skulle gribe en bold i virkeligheden, og det er vigtigt at spillene ikke erstatter den "gamle måde" at lære ting på, for det er vigtig læring.
Deruover så er det at sidde og spille for sig selv med en skærm jo ofte noget man gør alene - og det er vigtigt også at spille sammen, hvilket man gør på en anden måde når man f.eks. spiller brætspil i familien eller flere børn leger en fælles leg. Det er vigtigt at børn leger og leger med hinanden for på den måde at lære sociale spilleregler, lære f.eks. at tage hensyn til hinanden, vente på hinandens tur osv.
Så spil og fjernsynskiggeri er helt okay, men med måde og man skal passe på ikke at bruge det som en babysitter i timer ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til fjernsyn inden sengetid, så er det rigtigt at det kan forstyrre det lille barns søvn. Dertil kommer at lyset, som strømmer ud fra fjernsynet kan medvirke til vågenhed og gøre at man er længere tid om at falde i søvn. Derfor anbefales det normalt at man adskiller fjernsyn og søvn.
Hvis man tilmed har en dreng, der har tendens til mareridt, så kan det være en rigtig god idé at overveje hvilke fjernsynsprogrammer han ser. Nogle af de programmer, som vi kan synes er rigtigt søde med te-kopper der danser, legetøj der bliver levende osv, kan virke sødt for os voksne, men skræmmende for børn, der har svært ved at skelne fantasi og virkelighed - hvis legetøjet i filmen kan blive levende, så kan det på hylden derhjemme måske også blive det ...
Jeg håber I kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
Viden om børn:
Sikkerhed i hjemmet
Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.
Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.
Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.
Gå...
Madpakke og børn
Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.
Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)
Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.