Svar: Spise selv - part 2
Kære Rikke
Tak for dit brev, jeg skal prøve at uddybe :)
Det er svært at spise med ske, for de fleste børn vil, præcis som du beskriver, dreje i håndledet og vende skeen på hovedet, så maden ryger af, før den kommer i munden. De fleste børn er faktisk ofte omkring 16 måneder, før det helt mestrer denne teknik.
Kay Bojesen har lavet en børneske, hvor håndtaget er dejet rundt. Denne ske er der nogle børn, som har lettere ved at lære at bruge, så de kunne være en idé :)
Eller skal du naturligvis hjælpe ham, når han ikke kan selv. Han kan sidde med en ske i hånden, men kan også sidde med lidt frugt eller andet spiseligt imens du giver ham skemad, så han på den måde stadig føler at han også selv spiser og deltager aktivt i måltidet.
En gaffel er lettere at spise med, fordi maden bliver siddende uanset, hvordan gaflen vender. Og det er helt naturligt at jeres dreng i første omgang skal lære at putte gaflen med mad i munden og derefter selv lære at komme maden på gaflen. Det vil også være helt naturligt at han tager maden af gaflen og spiser den derfra med fingrene.
Det kan være en god idé at have to gafler, så du kommer mad på den ene, giver ham den i hånden og han fører den selv til munden. Imens kommer du så mad på den anden og I bytter - han får den med mad på og kan selv spise det - og du kommer nu mad på den anden gaffel og I bytter igen. På den måde kan du holde ham igang med at spise og han har en naturlig oplevelse med at spise selv.
Det er rigtig fint at varierer jeres hjælp, så I nogle gange lader ham prøve selv og giver lidt støtte undervejs og andre gange mader ham. Om aftenen, hvor han er træt og hurtigt kommer ...
... til at mangle koncentration, vil det f.eks. være rigtig godt at I hjælper ham, så han får den mængde mad han har behov for. Han må her f.eks. gerne få en godnatgrød, som I giver ham, som en del af sit putteritual og som sikrer at han ikke går sulten i seng.
Og ja - I må naturligvis også gerne hjælpe ham med rødbeder, så alt ikke bliver farvet pink :)
Det er en god idé at lære ham at bruge begge hænder, når han skal drikke af en kop og I må gerne sige den lille sætning "begge hænder" til ham, så han begynder at forstå, hvad et er han skal. Når han tager koppen med den ene hånd, løfter den og kopper tilter, så sig "begge hænder" og vis ham hvordan - guide og støtte. Først holder du og han spejler sig i det og prøver at gøre ligesådan.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange kan lysten til at drikke og smage være større, hvis du f.eks. kommer en citronskive, en appelsinskive i vandet - naturligvis økologisk og uden sprøjtemidler. Det kan give vandet lidt smag og gøre det mere interessant at øve sig på at drikke:)
Det anbefales at han får letmælk fra et års alderen og han skal stadig have fedtstof på brødet, sovs, federe ostetyper osv. Fedstof i hjemmelavet grød er ikke længere nødvendigt, men han må gerne få lidt for smagens skyld og bruger du fedtstof i den hjemmelavede kartoffelmos til jer alle, så får han det naturligt også den vej igennem:) Han skal ikke sættes på fedtfattig kost, men må godt få lidt mindre fedt nu. Letmælk og surmælksprodukter af letmælkstypen, det vil sige med 1.5% fedtindhold, foretrækkes frem til 3 års alderen, hvor han så kan få skummetmælk, kærnemælk og minimælk :)
Håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Gråd og børn
Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.
Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.
Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...
Allergi børn
Børn fødes ikke med allergi, men alle børn kan få allergi, og det er vigtigt at forebygge allergi i hverdagen.
Allergi er ofte en arvelig sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber, børneeksem og fødevareallergi. Hvis forældre eller søskende har allergi eller har haft behandlingskrævende allergi, så vil risikoen for, at et nyt lille barn også får allergi være større. Men selvom I ikke har allergi i familien, vil der være 5-10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.