Annonce

Annonce

Svar: Ved at være desperate over vores datters søvn eller mangel derpå


18. marts 2013

Kategori:
Alder:
22 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Familien Jensen

Tak for jeres brev, jeg vil meget gerne dele lidt tanker med jer og så må I selv vælge til og fra, hvad I kan bruge :)

Det første jeg vil sige er, at der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med jeres datter lige nu og det handler blandt andet om at hun begynder at få lidt mere farefornemmelse. Det betyder at verden nu opleves større og mere farlig - hun klatrer op og finder ud af at hun ikke selv kan komme ned, hun løber hurtigt og falder, slår hul på knæet osv. Hun oplever modstand fra andre børn, at de tager legetøjet fra hende, skubber til hende, nogle bider måske og hun møder også modstand fra jer, I holder fast i hende, så hun ikke løber ud på vejen, I siger mere "Nej!" i løbet af dagen osv. osv. Alt sammen med til at give en spirende farefornemmelse og en uro, når hun skal lægge sig til at sove og om natten.

For alt hvad hun oplever i løbet af dagen skal bearbejdes og det bliver det når hun drømmer. Derfor vil børn i denne alder godt kunne vågne op med skrig, være rigtig kede af det og næsten virker til at have mareridt og de kan virke meget tryghedssøgende netop i denne alder. Og derfor er det rigtig vigtigt at I giver hende den nærhed hun lige nu viser behov for, gør hende tryg, når hun skal sove og beroliger hende hvis og når hun vågner og søger jer om natten.

Denne udviklingsfase, som jeres datter lige nu går igennem er hos jer faldet sammen med en flytning. Det vil sige at hun samtidig med at få lidt spirende farefornemmelse, så har hun skulle forholde sig til et nyt værelse, nye rutiner, lyde, lugte osv. Måske er hun også startet i en ny institution - det er alt sammen med til at gøre at hun lige nu sover dårligere - det har altså en naturlig forklaring.

Det lyder som om at det hjælper hende til at sove bedre, hvis I sover sammen. I skriver at I har prøvet både at være på hendes værelse på en madras om natten og I har også prøvet at hun kommer ind til jer. Og jeg tænker at det er rigtig fint at holde fast i at hun puttes i sin seng om aftenen, så hun forbinder sin seng med stedet, hvor hun sover og er tryg ved dette - men at I så skal vurdere om den bedste løsning er at I sover det ene eller det andet sted.

Hvis man vælger at blive på hendes værelse i en periode, så kan det have den fordel at hun lærer sig at sove der hele natten. Hun får ikke en vane med at skulle ud af værelset i løbet af natten og måske vågne fordi hun næsten forventer at skulle flyttes midt om natten.

Man kan dog også vælge at lade hende komme ind til jer - hun kan f.eks. ligge på en madras på gulvet i soveværelset og I kan holde hende i hånden, så hun kan mærke jer og på den måde få den ro, hun har behov for.

Og så kan man faktisk nogle gange med held gøre det at man flytter hende tilbage til egen seng igen. Det vil sige, at hun kommer ind til jer, falder til ro og når hun så sover godt ...


Annonce

... og I måske synes at pladsen i dobbeltsengen er for lille, så bærer I hende tilbage til egen seng igen. Det at hun oplever at falde i søvn i egen seng og også vågne i egen seng om morgenen kan nogle gange gøre det lettere at få hende videre i søvnen i egen seng om natten, fordi hun begynder at forbinde en hel nattesøvn med netop at være i sin seng.

Det kan være en rigtig god idé at bruge lidt tid ved sengekanten om aftenen og tale dagens oplevelser igennem. Hvis hun har hovedet fyldt med tanker, så er det naturligt sværere at sove og hun vil naturligt også blive lettere vækket af drømme. At tale dagen igennem betyder at I sætter ord på de ting der er sket: "I morges da du stod op, fik du havregrød - umm, det smager godt", "så kørte vi i vuggestue, hvor du lege med ...", "så faldt ud og slog dig, av det gjorde ondt" - hvad I nu ved der er sket.

I kan også fortælle hende en lille historie om hende selv, hvor I prøver at digte lidt ud fra, hvad I tror hun har levet og hvad hun leger: "der var engang en lille pige, hun hed ..", "Hun havde en mor og en far, som", "De boede i ..", "Pigen elskede når ..., det var sjovt!" osv.

Det kan være en rigtig god idé at læse historie for hende og så bede hende slippe jeres hånd, hver gang I skal skifte side i bogen. I slipper ikke fordi I vil gå eller fordi I ikke vil holde i hånden, men fordi I skal skifte bogens side og kan læse videre. På den måde kan hun stille og roligt lære at lægge sig til at sove, uden at hun behøver holde i hånden hele tiden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Samtidig vil det være rigtig godt, hvis hun kunne få en bamse, slaskedukke, klud, aflagt t-shirt eller lignende af jeres, som hun kan finde tryghed ved - hvad I nu tænker hun vil have glæde af. Det skal være en substitut for jer, som hun har med sig og som hun kan trøste og putte sig med - både når hun skal sove, når hun er ked af det, når hun vågner om natten, når hun er hjemme og i vuggestue eller andre steder. Brug den hele tiden og lad den følge hende - hav den også med i bilen osv. Den kan på sigt hjælpe hende til at slippe jer lidt mere :)

Det er rigtig fint at I har forsøgt at ændre lidt på puttetidspunktet om aftenen, så hun nu falder lettere i søvn. Det er rigtig godt og I må gerne holde fast i det tidspunkt, som I fornemmer fungerer bedst. På samme måde skal hun op til samme tid hver dag, uanset om det er hverdag eller weekend og dagsrytmen så vidt muligt holdes. Et barn på jeres datters alder vil ofte have behov for at sove godt 13 timers søvn i døgnet - ofte fordelt på ca 2 timers middagslur og 11 timers nattesøvn. Nogle sover lidt mere og andre lidt mindre, men så har I noget at gå ud fra.

Hvis hun således sover ca 2 timer til middag og hun f.eks. står op kl 07, så vil det være rigtig fint, at hun puttes ca kl 20 om aftenen ...

Jeg håber I kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Parforhold

Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.

Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...

Læs mere i Babylex

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce