Annonce

Annonce

Svar: Falderefleks bagover


17. marts 2013

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Rikke

Tak for dit brev :)

Det at sidde har, ligesom anden udvikling, forskellige faser.

Det helt spæde barn vil kun sidde med fuld støtte af den voksne. Hvis man prøver at sætte barnet op, så vil det med det samme "klappe sammen" i kroppen. Barnet vil kortvarigt løfte og holde sit hoved, barnet vil bevæge kroppen og benene med små bevægelser og holde sine arme tæt ind til kroppen.

Når barnet er omkring 3 måneder gammelt, så vil det have udviklet styrke i hoved, nakke og skuldre, så det kan sidde kortvarigt, hvis man støtter det omkring kroppen.

Stille og roligt de næste måneder frem udvikler barnet mere og mere styrke (ikke ved at sidde, men ved f.eks. at ligge på maven) og får så stabil en holdning af hovedet og den øverste del af kroppen, så barnet begynder at kunne dreje sig. Når børn er omkring 6 måneder gamle, vil de ofte kunne sidde kortvarigt i en høj stol. De vil kunne sidde med rank ryg til at starte med, men vil hurtigt blive trætte i ryggen og vil her falde til siden, falde forover eller bagover, som tegn på at de ikke skal sidde mere, men igen skal ned på gulvet at ligge.

I 6-9 måneders alderen bliver barnet bedre og bedre til at sidde. Barnet kan holde hoved og krop i en vinkel på ca 90 grader. Barnet sidder tungt på numsen til at starte med og kan ikke bevæge sig uden at miste balancen, men stille og roligt bliver barnet bedre til at sidde og barnet bruger sine hænder og arme, til at holde lidt balance. Barnet vil dog stadig ofte falde forover, til siden eller bagover.

Barnet vil ofte sidde bedre i takt med at benene bruges som støtte. Barnet sidder med benene bukket som "i en ring" og det gør at fladen barnet sidder på ikke kun er numsen, men også benene. Barnet bruger sine ben, bevæger dem, sætter hælene i gulvet, begynder at dreje mere i ryggen osv. og på den måde udvikles barnets evne til at sidde i længere tid.

Barnet sidder bedst ...


Annonce

... mellem forældrenes ben eller f.eks. i en ammepude eller lignende, der kan tage fra og støtte barnet, hvis det falder. Men fra i 6 måneders alderen stadig at have brug for at den voksne støtter barnet om kroppen, så vil barnet i løbet af de næste måneder blive i stand til at sidde med støtte kun på ryggen, et behov som barnet selv styrer. Man vil f.eks. hvis man sidder med barnet på skødet eller hvis barnet sidder i barnevognen opleve at barnet strækker sig frem, sidder selv og har godt styrke til at sidde og efter lidt tid lader kroppen falde tilbage, hvile sig op mod den voksne eller sædet i barnevognen, hvorefter barnet så igen efter lidt tid, vil have styrke i ryggen til at sidde selv.

I 9-12 måneders alderen vil de fleste børn beherske at sidde og også at bevæge sig fuldt i siddestilling uden at falde. De sidder både med benene i ring-stilling, men også hvor de strækker benene frem for sig. Og de begynder i denne alder ofte også at kunne komme fra liggende stilling til siddende stilling - ofte via kravlestilling undervejs.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Evnen til at sidde og kunne styre kroppens bevægelser, have balance osv. udvikles hele tiden og netop det at børn ofte af sig selv hele tiden prøver at bevæge sig, skifter stilling, flytter på sig osv. er med til hele tiden at styrke og udvikle deres motorik.

At kunne tage fra og at kunne holde balancen, når barnet sidde og bevæger sig i forskellige retninger vil hos de fleste børn være til stede i 9-12 måneders alderen. Nogle kan før og andre lidt senere og hos jer, er der brug for mere tid. Jeres dreng har ikke haft en let start, han er hypermobil og har lav muskeltonus og det er helt okay, at han ikke kan det hele "lige efter bogen". Det er vigtigt at du fokuserer på alt det han allerede har lært og faktisk kan og at du ser, at der hele tiden sker små fremskridt, at han hele tiden bliver bedre :)

Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æg

Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.

I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.

Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce