Annonce

Annonce

Svar: Sutten


15. marts 2013

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Ark

Tak for dit brev :) Og velkommen til :)

Det er helt naturligt, at små børn som din dreng har et stort behov for at sutte, og at det at sutte virker beroligende. Det er således rigtig fint, at du giver din dreng en sut, når han skal sove, fordi det hjælper ham med at overgive sig til søvnen. Han må naturligvis også gerne få en sut, hvis han er ked af det, fordi det kan berolige ham.

Det kan ofte være en idé at vælge en sut med en suttering, fordi du så kan trække en stofble eller lignende igennem sutten. Det gør det lettere for ham at holde sutten ved ansigtet - den falder ikke så let ud. Samtidig vil kluden stille og roligt også indgå i hans putteritual, så han på sigt også finder ro ved netop at mærke kluden og på den måde måske bedre kan undvære sin sut.

Nogle børn har et større suttebehov end andre børn og dette behov skal naturligvis tilfredsstilles og hos jer med en sut. Jeg tænker at han lige nu, skal have lov til at have sutten, når han viser behov for det. Du skal dog sikre dig at det ikke går ud over hans lyst til at die ved brystet og dermed ud over hans indtag af mælk. Det er vigtigt at han dier / sutter nok hos dig, både så du opretholder din mælkemængden og så du hele tiden sikrer hans behov - men det lyder ikke til at være noget problem hos jer lige nu.

I takt med at han bliver ældre (fra 6 måneder og fremefter), vil hans behov for at sutte og gumle naturligt blive stillet via mad. Til den tid kan han få ristede rugbrødsbjælker, agurk, frugtbåde og lignende og vil på den måde også få stillet lidt af sit suttebehov. Behovet for sutten vil således blive ...


Annonce

... minimeret.

Det kan være en god idé at du forsøger ikke at give ham sutten, hver gang han skifter søvnstadie. Han har en alder nu hvor hans søvn begynder at indeholde lidt flere stadier - hvor han skifter mellem at sove let og sove dybt og også drømmer - og når han skifter stadie, vil han ofte tabe sutten og føle behov for den. Her kan det være en god idé at du prøver at hjælpe ham videre i søvnen med nærhed og kærtegn, beroligende hænder osv. så han ikke vænnes til at få sutten i munden hver time natten igennem. Men ellers er det som sagt helt okay at han stadig får sin sut og har brug for at sove med den :)

Om dagen skal du på samme måde prøve at holde brugen af sutten til de tidspunkter, hvor han skal sove. Ammes først og derefter få sutten at falde til ro på, men ikke sutten, når han er vågen og aktiv. Det er vigtigt at han bruger munden til at pludrer, øver forskellige lyde, pludrer i diaglog med dig osv. Og det kan han naturligt bedre, hvis han ikke har sutten i munden hele tiden. På engelsk kalder man sutten for en "pacifier" og det er vigtigt at vi ikke gør vores børn passive med sutten, men netop lader dem bruge munden, øver sprog osv. uden at have sut i munden.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal altså prøve at finde balancen mellem at han får den, når han viser behov for den, men samtidig prøver at berolige ham, stimulere ham osv. på andre måder, så han ikke får den "automatisk" og dermed næsten har den hele tiden. Og prøv så at koble den med en klud og se om kluden så kan tage lidt over hen af vejen :)

Jeg håber du kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat held og lykke og fortsat god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce