Annonce

Annonce

Svar: Slut med putteflaske


14. marts 2013

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre fra jer igen :)

De fleste børn vil slippe deres flaske helt, når de er 13-14 måneder gamle og I har således lidt tid at løbe på endnu :) Det anbefales at sutteflasken stopper helt før barnet bliver 1 ½ år ...

Jeg anbefaler at man erstatter flasken med noget andet. For mig er det vigtigt ikke at fjerne noget så trygt og dejligt for barnet, uden at tilbyde noget der er ligeså dejligt og trygt, og det er vigtigt at man gør det gradvist.

De fleste børn er mellem 12-18 måneder, når de begynder at tage en puttebamse, putteklud eller lignende til sig og bruge den bevidst. Og det vil være en god idé at introducere en sådan nu. Bamsen skal indgå som en fast del i jeres datters hverdag, hun skal have den hos sig, når hun er ked af det og skal trøstes. Hun skal have den med, hvis hun passes i dagpleje eller vuggestue. Hun skal have den med, når I kører i bilen, når hun sover til middag osv. Den skal følge hende. Og nogle gange skal hun selv vælge, hvad type bamse, slaskedukke, klud eller hvad hun nu har lyst til - for det er ikke altid at det vi synes er sødest, er det hun vil finde størst tryghed ved.

Samtidig vil det også være en god idé at indføre en godnathistorie. Det at blive puttet og lytte til mors eller fars stemme, tale lidt om dagen osv. vil være rigtig godt i denne alder. Og der ...


Annonce

... skal på den måde skabes et nyt ritual.

Det kan f.eks. være en god idé at starte med et aftenbad, herefter give en godnatgrød og så sætte sig med hende, læse godnathistorie, have bamsen hos sig - og stadig have sin flaske. Flasken indgår i starten sammen med de nye ting, de nye ritualer. Stille og roligt skæres mængden af mælk i flasken ned, så i stedet for at få 200 ml, så får hun 180, så 160, 140 ml osv. Hun har stadig sin bamse, klud, får jeres nærhed, fysiske kontakt, I læser osv. Og så gives mælken nu af kop. Hun får altså stadig lidt lun mælk at sove på, som hun er vant til, men flasken forsvinder og det gives af kop. Resten af ritualet er som hun nu kender og er tryg ved.

Stille og roligt kan hun så gå over til at få lidt sødmælk eller letmælk i koppen og hun kan hen af vejen gå over til at få en tår vand i stedet. Det er på sigt vigtigt at hun ikke får mælk efter at have fået børstet tænder ...:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flasken om dagen kan på samme måde skrues ned, erstattes af en kop mælk og måske en banan, som også mætter lidt. Jeg synes ikke I som udgangspunkt skal ændre på blandingsforholdet af mme, men i stedet prøve at ændre mængden, så hun vænner sig til at drikke mindre og mindre og kunne nøjes med mælk af kop - og som sagt samtidig får et nyt ligeså dejligt ritual :)

Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce