Annonce

Annonce

Svar: Kaster sin mad ned til hunden


14. marts 2013

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Maria

Tak for dit brev :)

Jeres dreng har en alder nu, hvor han ikke længere naturligt putter maden i munden for at spise og smage, men i stedet undersøger andre ting. Det kan være at smatte maden ud mellem fingrene, at banke skeen eller tallerkenen i bordet, at hælde sit vand op i maden eller komme maden op i glasset ... der er mange ting, der skal undersøges og meget der skal læres og også at se, hvad der sker, når han giver hunden maden i stedet for at spise den selv ...:)

Det er naturligt spændende for ham at se hunden og hvordan den reagerer på det han gør, men det er også interessant for ham at se, hvordan I reagerer. Han har en alder nu, hvor han godt ved, at han ved at gøre noget bestemt får jeres opmærksomhed og han har nu lært, at når han giver hunden sin mad, så reagerer I med at sige "Nej!" meget bestemt og få et særligt og måske lidt sjovt udtryk i ansigtet. Og dette afprøver han naturligt igen og igen.

Han lærer ved at dufte, mærke, smage, lytte og han lærer ved at gøre tingene igen og igen. Han afprøver hypoteser "hvad mon der sker, hvis jeg giver hunden mad?" - Han prøver og du siger nej. Ny hypotese afprøves "hvis jeg giver hunden mad, så siger mor nej?"- ja det gjorde hun. Ny hypotese "hvis jeg giver hunden maden, så siger far også nej?" - ja det gør han....

Dette skal afprøves rigtig mange gange og igen og igen og igen. Det er måden han lærer på og det skyldes alt sammen en iboende trang i ham til at lære verden at kende. Han har en indre lyst og trang til at udforske, til at undersøge og derved lære og det er vigtigt at I anerkender dette.

I må naturligvis gerne have visse regler og sætte lidt grænser, men han er stadig ikke gammel nok til at vide, hvad nej betyder. Han begynder stille og roligt at fornemme ...


Annonce

... at nej er noget han ikke må og det er derfor han kikker på jer, og I kan se at han ved at I vil sige nej, men han gør det alligevel. Trangen til at lære og undersøge er stadig så stor, at den overhører det nej han får.

Det er fint at I siger nej og ryster på hovedet, så han kan se at det han gør er forkert. Men ofte vil det være rigtig godt, at I prøver at have fokus på det I gerne vil i stedet - så i stedet for at sige "Nej!", skælde ud, osv. vil det være rigtig godt f.eks. at sige "ind i munden skat, ind i munden", "mmm mam mam, smager godt", "mor smage, mor smage din mad?", "vil du smage mors mad?" osv. så fokus bliver på det at spise maden i stedet for at lege med den.

Med hensyn til at slå eller nive jer, så vil det hos små børn i jeres drengs alder ofte handle om at de endnu ikke mestrer at kærtegne. Han kan ikke ae jer kærligt, men kommer til at tage for hårdt fat eller kommer til at slå ud efter jer. Her er det vigtigt at I viser ham hvordan "ae-ae, skat, ae-ae" og på den måde viser, hvad han kan gøre i stedet.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Børn i jeres drengs alder kan nogle gange også komme til at bide, fordi de vil kysse og kærtegnet kommer til at tage over. Bedst som man sidder og kæler og kysser og krammer, så får man et sæt tænder i kinden, i skulderen eller i låret. Det er ikke for at gøre jer ondt, men er også kærtegn der kammer over. En slags "jeg elsker dig så højt, at jeg kunne spise dig". Her kan det være en god idé at afbryde jeres nærhed, før han forløber sig :)

Jeg håber ovenstående tanker hjælper lidt videre på vej. Læs også meget gerne min bog "Helens bog om dit barns udvikling", hvor jeg giver en beskrivelse af hvorfor børn gør som de gør og hvad jeres dreng måske vil fortælle jer, hvis han havde ord til det :)

Rigtig god weekend! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce