Annonce

Annonce

Brev:

Atypisk søvnmønster


7. marts 2013

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Atypisk søvnmønster

Kære Helen!

Jeg har ofte fundet stor hjælp i din brevkasse. Nu er jeg dog blevet nødt til selv at forfatte et (nok nærmere mange) spørgsmål til dig.

Min datter har aldrig haft noget særligt tydeligt mønster, hverken mht. søvn eller amning. Vi var, hele familien, i lang tid vældigt tilfredse med, at hun sov når hun havde behov for det, og spiste når hun havde behov for det. Da der begynder at tegne sig et søvnmønster, da hun er ca. 3 mdr. gammel, kan vi se, at vi har fået en pige med et godt sovehjerte, og hun tager nogle lange lure på 4-5 timer om dagen. Da der efter kort tid begynder at tegne sig et billede af, at hun får lange vågne perioder (ml 2 og 4 timer) om natten, bliver vi derfor opfordret til at korte hendes dagslure ned. Vi begynder derfor at prøve at hjælpe hende til at sove 2 timer om formiddagen og 3 timer over middag. De tidsintervaller er, hvad vi har haft af mønster at holde os til.

Hvordan den enkelte dag har været skruet sammen har været afhængig af, hvornår hun har vågnet om morgenen, og det har kunnet variere fra kl 4.30 til kl 7.30. Når hun vågner meget tidligt, har jeg forsøgt meget ihærdigt at hjælpe hende til at sove igen, men det er oftest resulteret i, at hun har været vågen i sengen, og har kørt sig selv mere og mere op. Generelt det samme billede, som vi har set, når hun ikke har været søvnig nok om natten. Når hun er der, vil hun ikke lulles i søvn - bliver bare irriteret hvis man forsøger at vugge/nusse hende. Hun er ikke ret god til at bruge sutten - den smutter som regel først ind og sætter sig fast, lige inden hun falder i søvn, så den er ikke nogen hjælp i denne situation.

Når det er så forskelligt hvornår hun vågner om morgenen, er det selvsagt også meget forskelligt hvornår hun kommer op af sin eftermiddagslur. På de "gode" dage sover hun fra 14-17, og det kalder jeg en god dag, fordi så er det ...


Annonce

... rimeligt sikkert at hun kan holde sig vågen, uden at blive alt for træt, indtil hun skal i seng (19.39/20.00). Hvis hun kommer før op, bliver hun træt, og dermed irritabel og ked af det. Vi forsøgte i en lang periode at give hende en sen eftermiddagslur, men det er til dato aldrig lykkedes os at få hende til at sove på dette tidspunkt. Hvis hun kommer op kl 16 om eftermiddagen, kan det så nogen gange blive nødvendigt at putte hende for natten meget tidligt, og så starter næste dags morgen endnu tidligere. Når det på den måde ikke rigtig kan gå op, og hver dag rykker sig, hvis vi prøver at gentage de samme søvnintervaller i dagtimerne hver dag, så kan jeg ikke lade være med at tænke at hun simpelt hen ikke får det søvn hun har brug for.

Jeg bruger en masse krudt på, at holde hende vågen, så hun ikke får mere end de 2+ 3 timers lur, men hun fortæller mig mange gange i løbet af dagen, at hun faktisk er træt. Det er svært at ignorere de signaler, men jeg er samtidig heller ikke interesseret i natteroderi a 2-4 timers varighed.

Det er virkelig svært at få hende til at tage små korte lure, og som jeg forstår det, er hun vel også ved at have en alder nu, hvor hun helst skal nøjes med de to lure (?).

Vi begyndte på overgangskost i starten af januar, og er oppe på 3 skemåltider i løbet af dagen, og jeg ammer ca 4 gange i løbet af døgnet (1 sen aftenamning, 1 tidlig morgenamning, formiddag og eftermiddag - hun får vælling inden hun kommer i seng).

Nogen gange føles det som om, at vi må vælge mellem et træt og irritabelt barn om dagen, der til gengæld sover nogenlunde igennem om natten, eller et glad og tilfreds barn, der er vågen om natten.

For vores skyld behøver hun ikke at have en dag der kører efter skema, og på faste klokkeslæt, jeg vil bare gerne værne lidt om vores nattesøvn.

Jeg håber du kan hjælpe os.

Med venlig hilsen
Stinne

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kejsersnit (Sectio Caesarea)

Kejsersnit er for nogle kvinder den bedste og eneste måde at føde barn på og det kan foregå akut eller planlagt. De fleste kejsernit foretages efter råd fra læge, men nogle kvinder ønsker også at få foretaget kejsersnit, selvom der ikke er lægelige grunde til det.

Når du føder ved kejsersnit, vil du enten blive fuldt bedøvet eller blive bedøvet med en nål i ryggen og du vil derudover få lagt et kateter op i din blære. Din mave bliver desinficeret og dækket med et sterilt klæde....

Læs mere i Babylex

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce