Svar: Vil ikke ammes eller tage flaske
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er problematisk med et barn, der hverken vil amme eller tage flaske i 7 måneders alderen. Jeres drengs behov for mælk og væske er stort, og det er meget svært at tilfredstille dette behov, hvis han skal indtage det hele via en kop eller et glas - så ja, I har lidt udfordringer hos jer ...
Du fortæller at han har afvist flaske og bryst i dagtimerne siden han var 5 måneder og jeg tænker at det måske er startet i forbindelse med at I begyndte på skemad. Måske har han fået lidt for store mængder skemad og derfor ikke haft lyst til eller appetit til mælken efterfølgende .. Det kan være en forklaring .. Og det er her vigtigt at du stadig prøver at give ham mælk inden middagsluren.
Det betyder at du skal forsøge at holde mængden af skemad på et niveau, hvor der stadig er plads til mælk i maven. Og måske skal du prøve at give bondebrødshapsere sammen med grøntsager til frokost og så i stedet for at give ham et mellemmåltid kl 13/14 give ham en flaske.
Du kan prøve med forskellige typer modermælkserstatning og også meget gerne forsøge med vælling. De smager forskelligt og måske vil han bedre kunne lide en smag end en anden. Det vil også være rigtig fint at prøve med flaske i barnevognen, hvis du putter ham der og så se om han ikke, skærmet mod omverdenen, pludselig vil acceptere den. Prøv evt. at se om han vil holde flasken selv evt. imens du triller ham en lille tur ...
Du kan også prøve at give ham flaske imens han sover - f.eks. sen aften. Mange børn vil naturligt die/sutte, hvis de får flaske eller bryst i munden og han vil ikke være så bevidst under søvn og vil således måske acceptere det mere.
Du kan godt sikre ham masser af mælk ved at bruge mme i hans grød og mos, ligesom du som nu kan komme lidt mme på hans frugtmos osv. På den måde kan du godt sikre ham mælk nok og altså kalk nok osv. Men hans behov for væske skal også dækkes og hvis du stopper med at amme ...
... ham helt, så er det vigtigt at han får væske ved siden af. Hvis han ikke vil drikke mælk af kop eller flaske, så må du i stedet prøve at dække hans behov for væske med vand. Og det er okay, så længe du bare sikrer at han stadig får mælk nok via sin mad.
I takt med at han bliver ældre vil han naturligt kunne begynde at få mere komælk og komælksprodukter. Du kan allerede nu begynde at give ham f.eks. ost og sovs. Du kan også give ham tykmælk eller lignende - dog ikke mere end ½ dl af gangen. Først efter 9 måneders alderen kan komælk udgøre en større del af hans indtag.
Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:
Tidlig morgen 05: Tilbydes amning og han ammes, hvis han vil ...
Morgen 7: Havregrød, lavet med vand, smørklat og mme, vand af kop.
Formiddag 8.30: ½ dl. A38 med frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Formiddagslur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 11: Grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være hjemmelavet eller mos fra glas eller frost. Suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på og må også meget gerne få lidt rugbrødshapsere sammen med dette måltid. Vand af kop.
Flaske med mme og puttes til middagslur ca 14.
Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos, lavet med vand og mme, vand af kop.
Aften 18: Udgangspunktet er familiemad og det samme som I spiser. Grøntsagsmos med kød eller fisk, forskellige risretter med sovs, mad i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Ammes eller flaske og puttes til natten - alternativt puttes med mælk (mme/vælling) af en tudkop.
Sen aften 23-24: Flaske som gives mere eller mindre i søvne.
Hvis jeres lille dreng fuldstændig afviser bryst og flaske og du synes det kniber med at få mælk nok i ham, så må du drøfte med jeres læge, hvad hans minimum indtag skal være - lægen kan vurdere om et dagligt kalktilskud er nødvendigt.
Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer