Svar: Afhængig af sut - 6 mdr.
Kære Sara
Tak for dit brev :)
Netop i 6 måneders alderen vil børn godt kunne vågne op om natten, de kan ligge og virre med hovedet, klynke, små græde og nogle gange også ligge og grine i søvne. Det skyldes at de drømmer og mange af de lyde de laver sker i drømme og altså imens barnet sover.
Samtidig vil børn i denne alder ofte også være motorisk urolige, hun kan ligge og sparke med benene, hun flytter på sig i søvne, får sig presset ud i sengens hjørne, triller måske om på maven osv. og er stadig ikke stærk nok til at kunne flytte sig tilbage til en rar stilling igen.
Det er derfor naturligt at hun om natten lige nu kan have brug for din hjælp. Hun kan have brug for din hjælp til at blive lagt rigtigt igen, komme om på siden, få dynen om sig som hun har sparket af og på den måde hjælpes til at komme videre i søvnen netop med stillingsskift, fordi hun endnu ikke mestrer dette helt.
Og på samme måde er det vigtigt at du beroliger hende, når hun drømmer, har svært ved at skifte søvnfase, klynker i søvne og virker mentalt urolig ...
Og netop i disse situationer er det så vigtigt at du ikke kommer ind i en rutine, hvor du per refleks kommer sutten i munden på hende. Det er en god idé, hvis du kan prøve at hjælpe hende videre i søvnen med stillingsskift og kærtegn f.eks. uden at give hende mælk, uden at tage hende op i favnen og uden at give hende sut. Hvis du giver hende sutten i munden hver gang hun vågner op, sover uroligt og har brug for din hjælp, så lærer hun at hun kun kan sove ved dette. Derfor risikere du at skabe det jeg kalder for vanebetinget afbrudt søvn, hvor hun vågner, hver gang hun taber sutten og ikke kan sove, før du giver hende sutten i munden igen. Det er uhensigtsmæssigt for både hun og dig, - I ...
... har begge brug for sammenhængende nattesøvn.
Hun skal være ret gammel før hun kan finde sutten i søvne om natten, ofte vil hun først kunne begynde at lære dette fra 10 måneders alderen og hvis I helt kan undgå at skabe denne afhængighed, er det godt.
Du skal naturligivs også være omærksom på om hun søger dig (flaske) ekstra om natten, fordi hun har brug for mere mælk. Du skal være opmærksom på at hun stadig skal have mælk nok hele dagen igennem. Det handler ikke kun om at hun skal have kalk, men også om at hun skal have væske nok. Hvis hun ikke får dette om dagen, så vil hun naturligt søge det om natten. Derfor skal mængden af skemad holdes nede på et niveau, som samtidig giver plads nok til mælk/væske.
Mit forslag til en dagsplan til en pige på 6 måneder ser således ud:
Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop
Flaske og puttes til formiddagslur ca 9.30 og sover her måske kun 45 minutter
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca kl 13
Eftermiddag 16: Frugtmos, frisk frugt i hånden og får også stadig flaske her.
Powernappen springes evt. over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.
Flaske og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 23-24: Flaske
Og begynder herefter at sove uden yderligere mælk til næste morgen tidlig, hvor der så gives flaske igen.
Jeg håber at ovenstående tanker og også plan for dagen hjælper lidt videre på vej, fortsats held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Fisk og børn
Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.
Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.
Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...
Barselsorlov
I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S