Annonce

Annonce

Svar: Grovere grødformer


27. februar 2013

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej Lina

Tak for dit brev :)

Den første grød laves ofte af f.eks. rismel eller majsmel. Dette gør grøden lind og cremet i konsistensen og man kan lave den mere eller mindre tyk, så barnet stille og roligt lærer at spise andet end mælk.

Herefter er det en rigtig god idé at lave grød af flager. Det kan f.eks. være hirseflager, boghvedeflager eller quinoaflager. Flagerne gør grøden lidt mere "fnugget" i konsistensen og barnet lærer derved at få noget, som har en lidt anden tekstur inde i munden og som kræver lidt mere mundmotorik.

I 6 måneders alderen er det så en god idé at begynde med f.eks. havregrød, som er lavet af havregryn. Det giver en grovere konsistens, men grøde kan og bør stadig laves cremet og blød, ved at du bruger fedtstof og mælk i grøden. I 7 måneders alderen vil det være rigtig fint at give f.eks. flerkornsgrød, hvor du blander forskellige former for mel, flager og gryn. I 8-9 måneders alderen kan du lave f.eks. mysligrød, hvor grøden så er grovere endnu.

Ud over ...


Annonce

... gradvist at gøre grøden grovere, så vil skemaden generelt ofte også blive lidt grovere. Der tilsættes kød og fisk i grøntsagsmosen, som giver lidt struktur, men hvor mosen stadig er lind og fin. Stille og roligt går du over til at bruge lidt ris i mosen, for at give lidt mere bid, du bruger sovs, moser grøntsagerne med gaffel i stedet for med blender osv. Igen gradvist mere og mere groft, samtidig med at du tager mere og mere udgangspunkt i familiemaden.

Ved siden af dette er det vigtigt at tilbyde barnet mad i hånden. Det at sidde og gumle på noget, opbløde med spyt, gnaske sig igennem forskellige typer af mad - f.eks. rugbrødsbjælker, agurk, frugt osv. vil styrke din dreng mundmotorisk og det vil også hjælpe ham til at blive bedre til at tygge :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg vil meget gerne anbefale dig min bog "Helens bog om børn og mad". I den guides du igennem måned for måned og du finder opskrifter, dagsplaner osv. Du kan også slå alle fødevarer op, hvis du er i tvivl om hvad du må give ham.

Fortsat god appetit :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce