Annonce

Annonce

Svar: Søvnvaner og eget værelse


27. februar 2013

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor til to

Tak for dit brev og dine søde ord til mig :) Og velkommen til, hvor dejligt at du selv har fået lyst til at skrive, efter at have fulgt med på sidelinjen :)

De fleste børn vil i 7 måneders alderen have behov for 4 amninger i døgnet og disse fire amninger vil ofte ligge tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Derudover skal I nu være godt igang med skemaden og det er en forudsætning for en god nattesøvn at rytmen om dagen fungerer. Derfor vil jeg lige starte med at sende dig en dagsplan, som den f.eks. kan se ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden, vand af kop.

Formiddagslur (puttes uden amning)

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13-13.30. Tidspunktet afhænger af hvor lang formiddagsluren er og hvor sent den ligger.

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, vand af kop og tilbydes også frugt i hånden at sutte på.

Powernapper ikke her

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet er nu mere og mere jeres mad, gerne forskellige risretter med sovs. Supplers med kogte stykker blomkål, broccoli, en kartoffelbåd fra ovnen eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca. 19.30

Sen aften 23: Ammes rigtig godt, gerne fra begge brystet og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig kl ca 05 som nu.

Du må godt holde fast i at han nu puttes i eget værelse, men det kræver naturligvis at du så går ind til ham og ammer ham og derefter putter ham i egen seng igen efter amning. Om morgenen kl 05 kan du naturligvis også vælge at tage ham ind i din seng og amme ham der, hvor han så kan sove videre og få den ekstra tryghed og nærhed. Hvis storebror så kommer ind der, så må der også være plads til ham. Storebror kan evt også have en madras på gulvet i soveværelset, som han kan søge ind på.

Hvis lillebror har fået mælk og mad som i planen herover, så burde han ikke behøve mælk om natten og måske kunne løsningen hos jer så være at du og far byttede roller. Så efter den sene aftenamning, for du søger for at fylde ham helt op, ved at amme fra begge ...


Annonce

... bryster, så tager far over. Far kan give ham masser af nærhed og fysisk kontakt, men ikke give ham mælk. Hvis du flytter ind til storebror et par nætter og lader far sove sammen med lillebror, så kan han få masser af nærhed, men uden at få mælk. Dette i f.eks. 3 nætter for at lære ham at undvære brystet midt om natten.

Ud fra din beskrivelse af jeres yngste dreng, så lyder det som om at han har rigtig meget brug for nærheden for at kunne sove. Det betyder meget for ham at kunne mærke jer, at kunne mærke at han ikke er alene og her tænker jeg at far måske er ligeså god som mor.

Om I skal sove i jeres egen seng eller en af jer skal ligge på gulvet på hans værelse, er et individuelt skøn og I skal gøre som I fornemmer vil virke bedst for jer. Umiddelbart tænker jeg, at det nok vil være rigtig dejligt for jer forældre, hvis I igen begynder at sove sammen i jeres seng - det ville jeg personligt sætte pris på :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og ja - I kan naturligvis også vælge at han sover i soveværelset. Her kan det være en fordel hvis den ene side af tremmesengen kan tages af og hans tremmeseng kobles til jeres seng. På den måde vil du have mulighed for at lægge en hånd over på ham, så han netop kan mærke dig og fornemme dig, du kan sige "shh-sshh" eller lignende, så han kan høre dig osv. og han kan stadig ligge i sin seng og forbinde sengen med stedet hvor han sover. Han behøver således ikke komme op, få bryst eller andet, men kan blive i sin seng og stadig beroliges og betrygges, fordi han kan mærke jer. Du skriver jo at han "sover fint, når han ligger hos dig", så måske det kan være en løsning at han ligger hos dig - men egentlig ligger i sin seng ..:)

Nogen vælger også at gøre en dyd ud af nødvendigheden - de bygger en 4 meter bred seng hvor der er plads til hele familien ...:)

Kort skitseret, så er jeres udfordring at storebror kommer ind om natten, lillebror skal lære at sove i sin egen seng og I forældre vil gerne begynde at sove sammen i dobbeltsengen om natten ... Der findes desværre ikke nogen fast løsning på, hvordan man gør, og hvilken løsning, der synes bedst afhænger helt af hvad type familie man er og hvordan man prioriterer. Jeg håber dog at lidt af mine tanker her hjælper lidt videre på vej, så I kan finde ud af, hvad der vil fungere hos jer.

Rigtig meget held og lykke og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce