Annonce

Annonce

Svar: Slår sin dukke og bamse og vil have vi skal se det


27. februar 2013

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Jeres dreng er rigtig godt igang med at finde ud af hvem han selv er. Man siger at han er igang med at udvikle sit selvbillede. Det betyder at han skal finde ud af, hvordan han påvirker andre og hvordan andre påvirker ham. Og når han slår sine dukker og bamser og tydeligt forventer en reaktion fra dig, så er det rigtig fint at du netop reagerer og at du viser ham og forklarer ham "ikke slå dukken, sige ae, ae" osv. som du så fint gør.

Han afprøver naturligt forskellige ting, for at se hvordan du reagerer. Han afprøver hypoteser "hvad mon der sker, hvis jeg slår dukken?" - Han prøver og du siger nej. Han afprøver en ny hypotese "hvis jeg slår dukken, så siger mor nej?" - ja det gjorde hun. Så endnu en ny hypotese "Mon far også siger nej?" - Ja det gør han. Og ny hypotese "mon det også sker, når jeg slår bamsen?" - ja det gør det ... Osv. Han prøver hele tiden igen og igen, for at finde ud af, hvad reaktion han får på sine handlinger, netop for at lære. Det samme naturligt i forhold til kys og kram "når jeg kysser min dukke, så smiler mor og siger nåå skat?" - ja det gør hun ..

I forhold til det med at slå sig selv og banke hovedet ind i ting, så er det lidt noget andet, og der er her lidt forskelligt du kan overveje.

Du fortæller at han ofte gør det, når I sidde og kysser og krammer og kæler. Og det kan her være kærtegn der kammer over, hvor han ikke forstår, at det gør ondt, at det ikke er rart og hvor han et eller andet sted forsøger at være kærlig. Det kan dog også være en reaktion, hvor han afprøver jer, vil se hvad der sker, når han fra at være sød og kærlig pludselig er "voldsom". Igen for at lære og afprøve, finde ud af hvordan hans handlinger kan påvirke jer.

Nogle børn gør det fordi de mangler ord. Det er meget normalt at børn, når de f.eks. er ...


Annonce

... trætte eller hvis de er vrede og frustrerede fordi de f.eks. får et "nej!" kan finde på at slå sig selv, hive sig selv i håret eller vrider deres krop, sparker osv. - ofte kommer der en fysisk reaktion på at barnet mangler ord, han kan ikke sige at han f.eks. føler sig uretfærdigt behandlet og så reagerer han fysisk i stedet.

Jeg tænker at I nok skal prøve ikke at gøre for meget ud af det og det er i første omgang vigtigt at I prøver at forhindre at det sker. Han må ikke banke hovedet ind i væggen eller ned i gulvet, det kan skade ham og I er nødt til at sikre at han ikke skader sig selv. Og det bedste I kan gøre, er hvis I kan undgå at det kommer dertil. For jo mindre han når derud, jo mindre det sker, jo mindre vil han gøre det igen.

Hvis I sidder med ham på skødet og han lægger an til at "nikke jer en skalle", så sæt ham fra jer og gør noget andet. Det skal ikke give ekstra opmærksomhed, for det er ikke noget I bryder jer om.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så tænker jeg også at han måske har brug for at I nogle gange leger voldsommere lege med ham, tumler med ham, kilder ham osv. så han virkelig kan mærke sig selv og mærke sine grænser. Børn der slår sig selv, kan nogle gange godt have svært ved at mærke sig selv og det er vigtigt at i hjælper ham med dette, netop ved at lege lidt vildere lege :)

Og så skal I også være opmærksomme på, at børn der nogle gange slår sig selv i hovedet, kan have øreproblemer, så måske skal hans ører også lige tjekkes af en ørelæge ...

Og så er det også en god idé at tale med hans institution om, hvordan de oplever ham og om de oplever det sammem som I gør. Pædagogerne har god erfaring med børn og de ser ham jo sammen med mange andre børn hver dag, så de har en rigtig god fornemmelse af ham og hvorfor han gør, som han gør.

Jeg håber I kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex

Vådservietter baby

Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.

Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.

Overvej også, om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Rigtig lækker brevkasse og hjemmeside du har!

Bettina, mor til 7 uger gammel pige


Annonce