Svar: Slår sin dukke og bamse og vil have vi skal se det
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Jeres dreng er rigtig godt igang med at finde ud af hvem han selv er. Man siger at han er igang med at udvikle sit selvbillede. Det betyder at han skal finde ud af, hvordan han påvirker andre og hvordan andre påvirker ham. Og når han slår sine dukker og bamser og tydeligt forventer en reaktion fra dig, så er det rigtig fint at du netop reagerer og at du viser ham og forklarer ham "ikke slå dukken, sige ae, ae" osv. som du så fint gør.
Han afprøver naturligt forskellige ting, for at se hvordan du reagerer. Han afprøver hypoteser "hvad mon der sker, hvis jeg slår dukken?" - Han prøver og du siger nej. Han afprøver en ny hypotese "hvis jeg slår dukken, så siger mor nej?" - ja det gjorde hun. Så endnu en ny hypotese "Mon far også siger nej?" - Ja det gør han. Og ny hypotese "mon det også sker, når jeg slår bamsen?" - ja det gør det ... Osv. Han prøver hele tiden igen og igen, for at finde ud af, hvad reaktion han får på sine handlinger, netop for at lære. Det samme naturligt i forhold til kys og kram "når jeg kysser min dukke, så smiler mor og siger nåå skat?" - ja det gør hun ..
I forhold til det med at slå sig selv og banke hovedet ind i ting, så er det lidt noget andet, og der er her lidt forskelligt du kan overveje.
Du fortæller at han ofte gør det, når I sidde og kysser og krammer og kæler. Og det kan her være kærtegn der kammer over, hvor han ikke forstår, at det gør ondt, at det ikke er rart og hvor han et eller andet sted forsøger at være kærlig. Det kan dog også være en reaktion, hvor han afprøver jer, vil se hvad der sker, når han fra at være sød og kærlig pludselig er "voldsom". Igen for at lære og afprøve, finde ud af hvordan hans handlinger kan påvirke jer.
Nogle børn gør det fordi de mangler ord. Det er meget normalt at børn, når de f.eks. er ...
... trætte eller hvis de er vrede og frustrerede fordi de f.eks. får et "nej!" kan finde på at slå sig selv, hive sig selv i håret eller vrider deres krop, sparker osv. - ofte kommer der en fysisk reaktion på at barnet mangler ord, han kan ikke sige at han f.eks. føler sig uretfærdigt behandlet og så reagerer han fysisk i stedet.
Jeg tænker at I nok skal prøve ikke at gøre for meget ud af det og det er i første omgang vigtigt at I prøver at forhindre at det sker. Han må ikke banke hovedet ind i væggen eller ned i gulvet, det kan skade ham og I er nødt til at sikre at han ikke skader sig selv. Og det bedste I kan gøre, er hvis I kan undgå at det kommer dertil. For jo mindre han når derud, jo mindre det sker, jo mindre vil han gøre det igen.
Hvis I sidder med ham på skødet og han lægger an til at "nikke jer en skalle", så sæt ham fra jer og gør noget andet. Det skal ikke give ekstra opmærksomhed, for det er ikke noget I bryder jer om.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så tænker jeg også at han måske har brug for at I nogle gange leger voldsommere lege med ham, tumler med ham, kilder ham osv. så han virkelig kan mærke sig selv og mærke sine grænser. Børn der slår sig selv, kan nogle gange godt have svært ved at mærke sig selv og det er vigtigt at i hjælper ham med dette, netop ved at lege lidt vildere lege :)
Og så skal I også være opmærksomme på, at børn der nogle gange slår sig selv i hovedet, kan have øreproblemer, så måske skal hans ører også lige tjekkes af en ørelæge ...
Og så er det også en god idé at tale med hans institution om, hvordan de oplever ham og om de oplever det sammem som I gør. Pædagogerne har god erfaring med børn og de ser ham jo sammen med mange andre børn hver dag, så de har en rigtig god fornemmelse af ham og hvorfor han gør, som han gør.
Jeg håber I kan bruge disse tanker lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
Viden om børn:
Laktulose
Laktulose er et middel, som bruges ved hård mave. Hvis du oplever, at dit barn ikke kan komme af med sin afføring, afføringen er knoldet og hård, måske virker dit barn til at have smerter i forbindelse med, at det skal have afføring - så kan læge eller sundhedsplejerske anbefale dig, at du giver dit barn laktulose.
Laktulose drikkes, og kan f.eks. gives til baby på en ske. Laktulose virker ved at binde vand i tarmen og derved blødgøres afføringen, så barnet lettere kan komme af...
Vestibulærsans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen & Co.
Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.
Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )
Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!
Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.