Annonce

Annonce

Svar: Amning - hvordan trappe ud?


23. februar 2013

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære mor til meget glad dreng :)

Tak for dit brev og velkommen til - jeg vil meget gerne dele lidt tanker med dig, for der findes ikke rigtig nogen let løsning på den problemstilling I har ...

Det er altid lettest at stoppe amning, hvis både mor og barn er enige om det og de fleste børn vil naturligt stadig have brug for brystet og stadig være meget glade for amningen, når de er 8 måneder gamle.

Det er også sådan at børn bør få modermælk eller modermælkserstatning til de er 1 år og det betyder at hvis man ønsker at stoppe amning helt måneder før barnet bliver et år, så vil det være relevant at overveje en flaske. Du skriver at jeres dreng ikke vil tage imod flaske og det kan også være rigtig svært at få ham til at acceptere den, når han nu er 6 måneder gammel, men det kan være et forsøg værd. Hvis det er smagen han ikke bryder sig om, kan I forsøge med udmalket modermælk i flasken, så mælkesmagen er noget han kender og er tryg ved og så det "kun" er sutteteknikken han skal lære sig.

Alternativet er naturligvis at du bibeholder amningen, så han stadig kan ammes. Det vil være en rigtig rar måde for ham at mødes med dig på, når I er adskilt i løbet af dagen. Det vil gøre ham tryg og ofte gøre at han om natten også sover bedre. I forvejen er 8-10 måneders alderen en lidt svær periode, fordi han der er i separationsfasen og derfor naturligt ofte vil søge brystet ekstra ...

I 8 måneders alderen vil børn ofte trives med 3 amninger i døgnet - disse vil ofte ligge inden middagslur, aften og sen aften, men de kan også ligge aften, sen aften og tidlig morgen. I 10 måneders alderen vil 2 amninger ofte være passende og disse kan f.eks. ligge aften og sen aften.

Mælkebehovet vil i 8 måneders alderen ofte være omkring 600 ml dagligt og det kan være rigtig svært at få dækket dette, hvis barnet kun kan drikke af en kop. I 10 måneders alderen vil 400 ml mælk være passende og igen dækkes dette ofte bedst, hvis barnet tager imod en flaske eller ammes ...

Du kan altså overveje at arbejde intenst på at lære jeres dreng at tage imod en flaske, så han kan få sine 3 flasker i døgnet og sine ca 600 ml mælk, når du starter på arbejde. Eller han kan få mælk af kop inden sin middagslur og du kan så amme ham aften og sen aften eller måske eftermiddag, aften og sen aften ...

Du kan også vælge at sige at hans behov skal dækkes via kop og så gøre en stor indsats for at få ham til at drikke nok den vej igennem. Nogle gange lykkes det, men det er ofte svært. Også fordi han naturligt i den alder vil spise mere og mere rigtig mad og det er svært både at sikre hans behov for mad, mælk og væske, hvis han kun kan få noget mellem kl 20 og 07 ... Amning eller flaske på ydertidspunkterne er ofte nødvendigt for at sikre ham plads til rigtig mad om dagen og samtidig sikre hans væskebehov. Ud over de 600 ml mælk i f.eks. flaske fordelt på 3 ...


Annonce

... flasker, så skal hans behov for væske derudover jo også dækkes af vand af kop og så naturligvis også spise rigtig mad ... Men som sagt, det lykkes for nogen, - der er aldrig regler uden undtagelse, men let er det bestemt ikke og I kan desværre ikke vide om det vil være muligt hos jer ... Det afhænger jo meget af hvor dygtig han bliver til at drikke af en kop og hvor god han vil være til at rumme både mad og væske nok på 12 timer...

Efter 9 måneders alderen kan komælk og komælksprodukter udgøre en større del af hans indtag og det betyder at han i 9-12 måneders alderen kan begynde at få lidt yoghurt, sødmælk osv. Men stadig bør han ikke udelukkende få komælk - han bør stadig enten få modermælk eller modermælkserstatning til han er et år.

Så for at svare på dit spørgsmål om hvordan du sikrer ham bedst væske, så er svaret faktisk at han skal have flaske i stedet, hvis du ikke ønsker at amme ham. Det kan være svært at sikre ham væske nok, hvis han kun kan drikke af en kop.

Du spørger også hvordan du trapper bedst ned og det gør du ved at erstatte en amning af gangen med en flaske. Hvis du lige nu ammer 6 gange dagligt, så skal du i stedet amme 5 gange og give flaske 1 gang. Herefter ammer du 4 gange og giver 2 flasker, så 3 amninger og 3 flasker osv. Så en flaske hele tiden erstatter en amning. På den måde får du sat din mælkeproduktion langsomt ned og du undgår at få en brystbetændelse.

At sove igennem, når man er 6 måneder gammel er at kunne sove 5-6 timer uden mælk. Det vil sige at sove fra ca midnat og til næste morgen tidlig.

Mit forslag til en dagsplan lavet fra dine angivne tider ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes (eller flaske) og sover videre

Morgen 7.30: Tilbydes ¾-1 dl. Havregrød, øllebrød eller lignende, vand af kop

Formiddag 9: ½ dl. frugtmos (jerntilskud indtil han får mindst 400 ml mme på flaske), frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes (eller flaske) og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: ¾-1 dl. grønsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende. Vand af kop.

Ammes (eller flaske) og puttes til middagslur ca 13.30

Eftermiddag 16: Frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes (eller lille flaske) og powernappen begynder ofte at kunne springes over.

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på selv, vand af kop.

Ammes (eller flaske) og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og sover herefter uden yderligere mælk til næste morgen tidlig.

Jeg ved at mit brev giver lidt at tænke over og jeg håber I kan bruge det videre og får lidt idé om, hvad behovet er fremover og hvordan I kan løse jeres udfordringer:)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce