Svar: Sove i egen seng - 11 mdr.
Kære Stine
Tak for dit brev :)
Min holdning er, at man som udgangspunkt ikke skal ændre på noget der fungerer og hos jer lyder det, som om at I alle trives med nuværende rytme og ritualer. Samtidig er jeres dreng nu startet i dagpleje og han har derfor ekstra meget behov for at mærke jer og vide at I er der for ham og derfor behov for ekstra fysisk kontakt og nærhed, når han skal overgive sig til søvnen.
Det er udmærket at forsøge at putte ham i egen seng, og med den alder han har, kan I så småt forsøge med godnathistorie, sang, holde i hånden osv. Så han stadig mærker jer, ved at I er der, men også lærer at falde i søvn i egen seng. Altså stadig nærhed og fysisk kontakt men ud af favn. Det er på den måde godt at fortsætte med at forsøge at putte ham der, hvor I ønsker han skal sove, så han lærer at forbinde sin seng med søvn.
Hvis det ikke går og han kryber op til jer, har brug for jer, så skal han naturligvis have jeres nærhed og trøst. I kan så forsøge at putte ham i egen seng senere - evt. når I selv går i seng. Han behøver ikke sove i jeres seng hele natten, men kan på den måde godt lære at sove i egen seng. Stille og roligt vil han så godt kunne lære også at falde i søvn i egen seng - i hvert fald de fleste aftener.
Nogle gange kan I prøve at tage ham op et par gange og stadig forsøge at putte ham tilbage i egen seng. Altså starte med at sidde lidt med ham, få ro på, derefter putte ham i egen seng, hvis han protesterer og søger jer, så kommer han op, beroliges og puttes så tilbage i egen seng igen. "Op-ned" et par gange indtil han er tryg nok ved at være i sengen ved at I stadig er der og holder hænderne på ham. Nogle gange vil han kunne sove i egen seng på denne måde og vil blive tryg ved det, andre gange vil han blive for ked af det og så skal I naturligvis stoppe og lade ham falde i søvn hos jer - og så som sagt evt. flytte ham i egen seng senere på aftenen.
Nogle gange kan man med fordel give flasken i sengen, fordi den giver ham ro og han hjælpes til at slappe af og overgive sig til søvnen. Samtidig så oplever han ikke det skift der lige nu er mellem ...
... favn og seng. Det er her vigtigt at fjerne flasken lige der hvor han smiler til dig, triller om på siden og sover. Så han ikke lærer at flasken skal være i munden, for at han kan sove.
Med den alder han har vil det også være rigtig fint at I begynder at give ham en putteklud, sovebamse eller lignende. De fleste børn er mellem 12-18 måneder før de begynder at bruge en sådan bevidst og det kan netop være godt som substitut for jer. Han kan bruge den, når han er i dagpleje og ikke har jer hos sig. Den kan bruges, når han er ked af det og når han skal sove. Han kan på samme måde bruge den om aftenen og i løbet af natten.
Det vil være rigtig fint at I nu forsøger at trappe ud af den sene aftenflaske, så de aftener, hvor han har brug for den, får han den, men de aftener, hvor han kan undvære, ja så springer I den over. I kan også stille og roligt prøve at skære ned i mængden i flasken, så han får mindre og mindre og til sidst kan undvære.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det lyder lidt for tidligt helt at springe formiddagsluren over. Lige nu er det fint at han får lov til at powernappe om formiddagen - det er en vigtig lur. De fleste børn vil netop i 12-18 måneders alderen begynde at kunne nøjes med kun en lur dagligt og overgangen vil ofte netop ske ved at formiddagsluren bliver kortere og nogle dage måske kan undværes. Så længe han sover 20-30 minutter skal han dog have lov til dette, hvis I fjerner formiddagsluren for tidligt, så risikerer I at han sover om eftermiddagen i stedet for og det vil være uhensigtmæssigt i forhold til nattesøvnen.
Den "aftenpowernap" som du nævner, vil netop ofte opstår, fordi han ikke har sovet om formiddagen og det er sådan at søvn der ligger efter kl 16 ofte vil "æde" af nattesøvnen. Så enten bliver han meget svær at få i seng, han kan få en opvågning midt om natten eller han begynder at vågne meget tidligt om morgenen ...
Et bad om aftenen efter fulgt af en godnatgrød kan også være en god idé i denne alder og det kan hjælpe ham til større fysisk ro og til bedre at kunne slappe af og overgive sig til søvnen.
Jeg håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Legetøj til baby og børn
Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.
Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.