Annonce

Annonce

Svar: Nu er det tid til ammestop!


12. februar 2013

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære drengemor

Tak for dit brev :)

Med den alder din dreng har, så er han meget bevidst om brystet og vil naturligt, som du skriver, selv søge brystet, når han har behov - komme, hive op i blusen og blive rigtigt ked af det, hvis du nægter ham det. Og ja - det vil naturligt være svært for ham at forstå, hvorfor han pludselig ikke må mere, ligesom han sandsynligvis også vil have svært ved at forstå, hvis han nogle gange må og andre gange ikke må.

Det lyder som om at du ammer rigtig meget. Du fortæller at han lige nu får bryst mere eller mindre når han vil, hvilket gælder både dag og nat. Og det er naturligvis problematisk at stoppe fra den ene dag til den anden, hvis du lige nu har en stor mælkeproduktion. Du kan risikere at få en brystbetændelse. Derfor vil det være godt at trappe ned, så din mælkemængde nedsættes, eller du skal måske være indstillet på at malke lidt ud - ikke for at stimulere til yderligere mælk, men for at få fjernet det mælk som står i brystet ...

Det er rigtigt at det nogle gange hjælper at mor sover i et andet rum. Ofte vil det kræve 3 nætter, hvor far tager over og hvor amning ikke længere er muligt. Jeres drengs behov for brystet vil måske være mindre, netop fordi du ikke er der sammen med ham og han ikke dufter din mælk. Og far kan give masser af nærhed, fysisk kontakt og putte med ham - han kan altså få alt andet end lige netop mælk.

Når jeg siger tre nætter, så er det fordi en nat ofte ikke er nok. Efter tre nætter vil man ofte kunne se forskel. Ikke at han derefter slet ikke vil søge brystet mere, men han vil ofte kunne trøstes hurtigere og lettere og vil acceptere bedre at brystet ikke er der. Hvis man fører dagbog over hvornår han vågner, søger brystet og falder i søvn igen, så vil man ofte efter tre nætter kunne se at hans vågne perioder bliver kortere og at hans evne til at falde i søvn med trøst, beroligende hænder, kærtegn osv. er større og det er lettere at undvære brystet.

Det vil også være en rigtig god idé at give ham en substitut for brystet. Det kan være en bluse der dufter af dig (en af dine aflagte), det kan være en putteklud, en sovebamse eller lignende. Det kan være godt at bruge denne i løbet af dagen og også om natten. Nogle gange vil det være godt at lade den indgå i den amning, som han lige nu får, så den naturligt tager mere og mere over.

Fordelen ved en putteklud eller puttebamse er, at det er ham der styrer behovet. Han kan putte med den, nulre sin næse osv. når han har behov for det - det kan han ikke med dig eller andre voksne der passer ham - og en bamse eller klud følger ham, uanset om han er hjemme, skal i vuggestue eller hvor han nu skal kunne sove.

Det er vigtigt at han får mad og drikke nok igennem dagen og det er vigtigt at du tilbyder ham noget at spise eller drikke, når og hvis han søger dit bryst. Det kan også være en rigtig god idé at give ham en godnatgrød som en del af hans putteritual, så du sikrer dig at han er mæt, når han kommer i seng - han kan også få en banan.

Du kan godt, med den alder han har nu, inddrage ham i at amning er slut. Måske kender han allerede til "slut". Du skal bruge dette, når han søger brystet "der er ikke mere mælk, det er slut!" og forklare at det er forbi, ligesom når du klapper bogen sammen og siger "slut, nu er der ikke mere historie" eller viser ham at tallerkenen er tom "slut, nu er der ikke mere mad, den ...


Annonce

... er tom" osv. Og så skal han have et alternativ "se du kan få lidt frugt i stedet, værsgo´" eller "her er lidt at drikke, skat".

Vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange i løbet af en nat, vender os, trækker dyne lidt op, sparker den af, drejer om på den anden side, retter på puden osv. Det er helt naturligt og jeres dreng vil have mange opvågninger i løbet af natten. Det er her vigtigt at han kan komme videre i søvnen uden at få bryst ...

Han skal ikke længere ammes, når han skal sove. Alternativet kan være en banan, lidt lun mælk af en kop og stille og roligt kan han få vand inden putning. Om aftenen som sagt gerne en godnatgrød.

Du vil ikke kunne fjerne brystet uden at han protesterer. Det er så kær en ven for ham og han vil ikke acceptere at skulle undvære brystet og derfor vil han blive frustreret og ked af det - - så protester vil der komme. Men det er her netop vigtigt at få skabt et nyt ritual. Det er ikke et spørgsmål om at han "skal have en kold tyrker", men et spørgsmål om at få sat noget bedre i stedet.

Jeg vil anbefale jer at indføre et ritual, hvor han får godnathistorie. Faktisk starter ritualet langt før - med aftensmad, et aftenbad, nattøj, grød i køkkenet, børstetænder og puttes i seng - uden at få bryst. Han kan godt en overgang starte med at sidde på skødet og få lidt lun mælk af en kop (det minder om brystet, som han er vant til) imens I læser og kikker i bog og derefter puttes han så i seng og I læser lidt videre, synger lidt for ham, holder i hånd osv. Måske skal han puttes lidt senere end han plejer, så I er sikre på at han er parat til at sove.

En overgang kan også være at far lægger sig med ham i dobbeltsengen og på den måde lærer ham at sove uden brystet og når ha kan det, så puttes han fra start i egen seng.

Om dagen skal han på samme måde tilbydes klud, bamse, lidt at drikke og have mad osv. nok for ikke at behøve brystet. Det kan være en god idé at trille ham en tur inden middagsluren, så han ikke får bryst der.

Jeg sender her en dagsplan, som den kan se ud:

Morgen: Havregrød eller havregryn med lidt sukker og letmælk, letmælk af kop.

Formiddag: Bolle med smør, ost, frisk frugt og bær. Vand af kop


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost: Rugbrød med pålæg, suppleret med grøntsager, kød, fisk, ris, pasta, hård kogt æg osv. Kan også få varm mad til frokost, vand af kop.

Tilbydes en banan og vand af kop før putning til middagslur

Eftermiddag: en bolle med smør, ost, frisk frugt. En portion tykmælk med rugbrødsdrys, mysli eller lignende. Vand af kop.

Før aftensmad: En tallerken med grønt - agurk, majs, rød peberfrugt, avokado eller ligende, må også meget gerne få en råkostsalat.

Aften: Familiemad, almindelige børnevenlige retter. Kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, sovs. Vand eller letmælk af kop.

Kommer i bad, gøres klar til natten.

Tilbydes en godnatgrød eller en banan, eller måske lidt rester fra aftensmaden, en grovbolle eller lignende. Vand eller letmælk af kop. Får børstet tænder

Puttes til natten - en overgang med lidt lun mælk, men ellers helt uden noget. Det er vigtigt for hans tænder at han ikke får mælk efter at tænderne er børstet :)

Kan få en tår vand hvis han vågner i løbet af natten og virker tørstig. Men generelt skal hans indtag af væske sikres om dagen og aftenen og ikke om natten :)

Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slå

Det er forbudt ved lov at slå sit barn. Den såkaldte revselsesret blev afskaffet af Folketinget i 1997. At slå sine børn er således en ulovlig måde at opdrage på - og det gælder også "dask over fingrene", hvis det lille barn piller ved noget det ikke må. Et barn der bliver slået vil føle sig mindre værd.

Et barn der bliver slået er udsat for fysisk vold. Det kan være at barnet får en lussing, en endefuld, at barnet bliver sparket, rusket, brændt med cigaretter eller lignende....

Læs mere i Babylex

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce