Annonce

Annonce

Svar: Søvn og mælk - igen


9. februar 2013

Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Camilla

Tak for dit brev :)

Det lyder som en god beslutning hos jer, at I nu giver fuld flaske. Det giver dig overblik over hvor meget lillepigen spiser og det lyder som om at det giver en del mere ro end amning gjorde, og også som om at I begge trives med det.

Da hun stadig kun er 3 måneder gammel, så er det vigtigt at hun kun får mælk. Hun bør ikke få risvælling, det er for tidligt. Vælling anbefales først fra 6 måneders alderen. Hvis du gerne vil prøve at give hende mælk, som mætter lidt mere, så kan du prøve at give hende f.eks. Allomin 1 Extra. Det er den Allomin, som er i en gul pakke. Den er tilsat stivelse, som kan give barnet en bedre mæthedsfornemmelse og det er en fuldgyldig modermælkserstatning - det er vælling ikke.

Når det er sagt, så lyder det dog som om at det ikke er mere mættende mælk, jeres datter har brug for, men måske lidt mere mælk generelt. Det lyder som om at jeres datter måske har fået lidt tendens til at slatspise lidt og at I måske skal prøve at arbejde på, at hun spiser lidt mere af gangen, for at hun ikke behøver søge flaske helt så hyppigt, som hun gør lige nu.

Det kan nogle gange være en god idé at lægge en skiftning ind imellem måltidet. Så hun får flaske, skiftes, pludres med, leges med og få flaske igen, hvorefter hun så puttes.

Det kan også være en idé at I prøver at lægge hendes bad i løbet af dagen, gerne mellem formiddagslur og middagslur, så hun her får en flaske inden hun kommer i bad, så er der noget mad at forbrænde af under badet, kommer op af badet, frotteres godt, gøres klar til at skulle sove og får så igen en flaske at falde i søvn på. Ved at få hende fyldt lidt ekstra op i løbet af dagen på denne måde, kan behovet for flaske om natten måske strækkes lidt.

Når man er 3 ...


Annonce

... måneder gammel, så har man brug for at få 1/6 af sin vægt i døgnet. Det er hendes væskebehov, hendes mælkebehov. Du skriver at hun vejer 6.3 kg og det betyder at hendes døgnbehov er 1050 ml og da hun sandsynligvis er vokset siden sidst hun blev vejet, så er hendes døgnbehov naturligt større nu. Vejer hun f.eks. 6600 gram nu, så er hendes døgnbehov 1100 ml. Det betyder at hvis hun spiser f.eks. 6-8 gange dagligt, så skal hun have mellem 140-185 ml til hvert måltid og hvis hun kun spiser 100-120 ml hver gang, så er hun naturligt nødt til at melde sig hyppigt, for at få sit behov dækket ...

Der er naturligvis børn, hvor man må acceptere at de ikke indtager deres udregnede behov, men hvor de optager maden rigtig godt og hvor de trives alligevel - og så er det sådan. Men det er vigtigt og helt naturligt at hun spiser ca hver 3 time, med max 4 timers interval og hører hun til de børn, der kun spiser 120 ml hver gang, så må hun naturligt have lov til at spise hyppigere, for at blive dækket ind. Derfor er det helt naturligt og også vigtigt at hun får mælk f.eks. kl 20, 23.30, 02.30, 06 ... og det er ret vigtigt at hun ikke springer måltider over.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange giver det både barn og forældre mere ro at sove hver for sig om natten og hvis du tænker at det er bedst for jer, så må du naturligvis forsøge dette. Jeg anbefaler dog normalt ikke at man lægger et barn på kun 3 måneder til at sove for sig selv - dette af hensyn til risikoen for vuggedød. Undersøgelser viser at netop forældres natlige støj er med til at holde barnets vejrtrækning igang om natten og derfor vil jeg normalt ikke anbefale at man lægger børn til at sove alene på eget værelse før omkring 6 måneders alderen.

Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke med hende:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce