Svar: Sur, tvær og vil ikke sove
Kære Maibrit
Tak for dit brev :)
Det lyder ganske rigtigt som om at I lige nu brager igennem separationsfasen, som sagtens kan vise sig ved at din dreng på den ene side virker pylret, træt, ked af det, mangler overskud - han har brug for masser af fysisk kontakt og nærhed, han vil ikke ligge for sig selv, men vil holdes om, holde hånd, nusse hår - og på den modsatte side virker sur og tvær og faktisk slet ikke vil have kontakt og nærhed. Når du tager ham op, så vil han ned, når du trøster ham, så skubber han dig væk, når du prøver at hjælpe ham, så bliver an irriteret. Man kan sige at det er en slags "jeg vil have dig - jeg vil ikke have dig" fase og det er rigtigt svært at finde ud af at gøre det rigtige, finde ud af hvad det rigtige er.
Det vigtigste er at du viser ham overbærenhed. for han synes det er mindst ligeså svært som du synes. Han har det svært og derfor er det vigtigt at du prøver "bare" at være der. Nogle gange skal du bare tale beroligende til ham "ssåå skat, sååå", "lille skat, er det hele bare så dumt, såååå lille ven da" og lignende, så du med dine ord beroliger og trøster og viser medfølelse.
Med hensyn til maden så kan de nogle gange hjælpe at du lader ham spise selv, altså sidde lidt alene ved bordet imens du laver noget praktisk - tømmer opvaskemaskine eller lignende, hvor du er i rummet, men ikke er ved siden af ham, ikke er ved bordet.
Andre gange så kan det være en god idé at du hjælper ham med at spise og lader ham sidde på dit skød. Nogle gange smager maden bedre, hvis den kommer fra din tallerken, nogle gange smager den bare bedre, hvis man igen bliver madet, selvom man godt kan spise selv ...
Med ...
... hensyn til søvnen, så lyder det rigtigt det du gør - det er netop vigtigt at holde fast i en nogenlunde ens rytme hver dag og når han så alligevel ikke kan give slip på dagen og lade sig putte og det hele kører op, så tag ham ud af rummet og prøv så igen 20-40 minutter senere, hvor det så forhåbentlig går bedre.
I denne alder kan det ofte også hjælpe at trille ham en tur i barnevognen, hvor han starter med at sidde op, kikke på verden, alt det I kører forbi, snakke om det I ser "der er en hund, vov vov, siger den", "hov der var en stor bus, brrr siger den" og lignende. Og så ikke lægge ham ned, før han selv viser sig parat. Hvis du har en barnevogn med ryglæn der kan være på skrå, så lad det være på skrå. I starten, når I triller af sted, så sidder han rigtigt op, stille og roligt vil han så sikkert selv lægge sig op af ryglænet og efterhånden så bliver han parat til at sove og når han er klar, så lægger du ham helt ned.
Nogle gange kan det hjælpe at give ham en rosinbolle, som han kan side og pille rosiner ud af. Det kan aflede ham og det kan nogle gange virke helt meditativt for ham at sidde og pille i en sådan, hvorved han så falder til ro.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når du synes det bliver for anstrengende, så lad far tage over. Far sender naturligt nogle andre signaler og så går det nogle gange bedre - og andre gange, så vil han slet ikke far, men accepterer så at det er mor igen ..:)
Og når alt dette er sagt, så er det også en rigtig god idé at overveje om han måske er ved at blive syg. Når børn pludselig reagerer med dårligt humør, manglende overskud osv. så kan der være sygdom på vej.
Læs også meget gerne min bog "Helens bog om dit barns udvikling":)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Undertøj til børn
Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.
I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger